Вівсянка сибірська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вівсянка сибірська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Вівсянкові (Emberizidae)
Рід: Вівсянка (Emberiza)
Вид: Вівсянка сибірська
Emberiza spodocephala
Pallas, 1776
Посилання
Вікісховище: Emberiza spodocephala
Віківиди: Emberiza spodocephala
ITIS: 559890
МСОП: 103768039
NCBI: 125294

Вівсянка сибірська[2] (Emberiza spodocephala) — вид горобцеподібних птахів родини вівсянкових (Emberizidae).

Поширення[ред. | ред. код]

Вівсянка сибірська трапляється від центрального Сибіру (по лінії Новокузнецьк-Красноярськ) на схід до південного узбережжя Охотського моря, острова Сахалін та узбережжя Японського моря, на південь до Саян, Алтаю, Північної Монголії (гори Хентей), Забайкалля, північного, східного та центрального Китаю (Хейлунцзян), південно-східної частини Росії (Уссурійський край) та Північної Кореї. На зимівлю мігрує у центральний Непал на схід до північно-східної Індії, на північ М'янми, на південь та схід Китаю та у Тайвань.

Опис[ред. | ред. код]

Дрібний птах завдовжки 16 см. Самець має темно-сіру голову з сумішшю жовто-зеленого та чорного між дзьобом та оком. Верхня частина коричнева з чорними прожилками. Круп бурий, а хвіст темно-коричневий. Нижні частини жовтувато-білі з дрібними темно-коричневими бічними прожилками. Товстий дзьоб рожевого кольору. Самиці і молоді птахи мають блідіший малюнок голови, з оливково-сірими щоками і слабким кремово-білим наддзьобом. Нижні частини кремово-жовтого кольору з прожилками темно-коричневого кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Розмножується в густому підліску вздовж струмків і річок в тайговій зоні. Відкладає від трьох до п'яти яєць у гнізді на дереві чи кущі. Раціон складається з насіння, але пташенят годує комахами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2017). Emberiza spodocephala: інформація на сайті МСОП (версія 2021.1) (англ.) 16 серпня 2021
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.