Петров Віталій Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Віталій Петров)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віталій Петров
Громадянство Росія Росія
Народився 8 вересня 1984(1984-09-08) (39 років)
Виборг, Ленінградська область, РРФСР, СРСР
Статистика в чемпіонатах світу з Формули-1
Дебют Гран-прі Бахрейну 2010
Остання гонка Гран-прі Абу-Дабі 2010
Сезони 2005
Команди Lotus Renault GP, Кейтерем
Гран-прі (старти) 19 (0)
Перемоги 0
Подіуми 0
Поули 0
Найшвидші кола 1
Очки 27
Місце у сезоні
2010 року
13-й (27 оч.)

Віта́лій Олекса́ндрович Петро́в (нар. 8 вересня 1984, Виборг) — російський автогонщик.

Постійно проживає в Оксфорді, Велика Британія[1] неподалік від бази команди Lotus Renault в Енстоуні. Відомий під прізвиськом «Виборзька ракета»[2]. З 31 січня 2010 року пілот команди «Рено» у Формулі-1. Перший російський пілот, що коли-небудь виступав у рамках чемпіонату Формули-1. Менеджер Петрова — Оксана Косаченко[3][4].

Кар'єра[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Син авторитетного підприємця Олександра Петрова — співвласника ВАТ «Виборзький суднобудівний завод», ЗАТ «Виборзька паливна компанія» та інших великих регіональних підприємств[5]. На відміну від більшості сучасних пілотів «Формули-1», Віталій Петров не брав участь у картингу, в шкільні роки займався водінням машин з автомобільного парку батька[6]. Кар'єру почав з Кубку «Лади» у 2001 році, коли йому було вже 17 років. Він виступав у цій серії до 2002 року, домінував у ній, вигравши всі етапи, набравши максимальну кількість очок.

Формула-Рено[ред. | ред. код]

У 2003 році Віталій перейшов у італійську Формулу-Renault, виступав за команду Euronova Racing і фінішував у чемпіонаті 19-м. Також в тому сезоні він фінішував четвертим у британському зимовому чемпіонаті Формули-Renault в кінці сезону. В Кальярі він дебютував у європейському чемпіонаті Формули-3000.

Повернення в Росію[ред. | ред. код]

У 2004-у Віталій взяв участь у першому сезоні нового російського чемпіонату Lada Revolution. Він стартував з поул-позиції у всіх гонках, а фінішував лише другим. Після цього він повернувся у Євро Формулу-3000.

У 2005-у Петров знову повернувся в Росію і виграв чемпіонати Lada Revolution з десятьма перемогами і Формулу-1600 з чотирма.

Євросерія 3000[ред. | ред. код]

У 2006 році Петров виступав у Євросерії-3000 за команду Euronova Racing. Він закінчив чемпіонат третім, десять разів потрапивши на подіум і здобувши чотири перемоги: на Хунгароринзі, в Мюджелло, Сільверстоуні та Каталуньї-Монтмело. Крім цього, він взяв участь у чемпіонаті європейських чемпіонів, посівши поул у гонці в Брно.

GP2[ред. | ред. код]

Гонка на Нюрбургринзі у 2009 році.

У 2006 році Віталій Петров вперше взяв участь у міжнародних змаганнях — в серії GP2. У цій серії він здобув чотири перемоги: по одній в сезоні 2007 та в сезоні 2008 за команду Campos Grand Prix, і дві в сезоні 2009 за команду Barwa Addax. Він також фінішував на третій позиції в сезоні 2008 GP2 Asia позаду Ромена Грожана і Себастьєна Буемі, що зайняли перше і друге місце відповідно.

У 2009 році Віталій Петров впевнено розпочав сезон і зайняв друге місце в чемпіонаті слідом за своїм напарником по команді Barwa Addax Роменом Грожаном. Після відходу Грожана в команду Формули-1 Renault, де той замінив звільненого Піке, Віталій деякий час очолював турнірну таблицю. Однак він не зумів утримати лідерство і за підсумками чемпіонату став віце-чемпіоном, поступившись Ніко Хюлькенбергу. По ходу сезону Віталій Петров здобув дві перемоги і завоював дві поул-позиції.

Формула-1[ред. | ред. код]

Контракт з Renault[ред. | ред. код]

Дощові тести в Хересі у лютому 2010 року.

Петров став першим росіянином, що взяв участь у Формулі-1[7] — його дебют відбувся в березні на Гран-прі Бахрейну 2010 року.

Керівник команди Renault F1 Team Ерік Бульє сказав:

Для Віталія це особливий день, і ми вітаємо його в команді. Ми розуміємо, що Віталію як новачкові доведеться багато чому навчитися в цьому сезоні, але він показував чудові результати в GP2 в минулому році і цим підкреслив, що готовий до переходу у Формулу-1. Виступаючи разом з Робертом, Віталій отримає чудовий орієнтир для подальшого зростання, і я впевнений, що він підтвердить той потенціал, який демонстрував по ходу всієї кар'єри[8].

Віталій Петров додав:

Для мене це неймовірна можливість, і мені по-справжньому хочеться працювати в команді в новому сезоні. Я завжди мріяв виступати у Формулі-1 і дуже радий тому, що дебютую в такій сильній команді, як Renault. До першої гонки ще більше місяця, і я постараюся провести з командою якомога більше часу, щоб до Гран-прі Бахрейну повністю підготуватися до виступів[8].

У трьох перших гонках Петров не зміг фінішувати, але на Гран-прі Китаю зайняв вже 7 місце, обігнавши в кінці гонки кількох гонщиків, у тому числі Міхаеля Шумахера та Марка Веббера.

Фінансові проблеми та їх вирішення[ред. | ред. код]

Договір з Renault мав на увазі спонсорські відрахування команді загальною сумою у 15 мільйонів євро. Перша частина повинна була бути внесена до 1 березня, друга — не пізніше липня. Незабаром після підписання контракту стало відомо, що Віталій Петров відчуває серйозні фінансові проблеми[9]. А батько гонщика заявив, що якщо не буде знайдено додаткове фінансування, Віталій може втратити місце в Renault достроково[10]. Проте прес-служба гонщика виступила зі спростуванням цієї інформації[11].

Менеджер Віталія Петрова Оксана Косаченко так прокоментувала ці події в інтерв'ю:

До кінця року ми повинні внести решту коштів — 7,5 мільйонів євро. Якщо ми не закриємо цей опціон, то втратимо якусь кількість прав на гонщика на деякий період часу. Зрозуміло, ми в цьому не зацікавлені.[12]

1 березня про підтримку виступів Віталія Петрова у Формулі-1 публічно заявив Володимир Путін в ході зустрічі з Карлосом Гоном[13][14][15]. 2 березня прес-секретар прем'єр-міністра Дмитро Пєсков повідомив, що Росія буде спонсорувати виступу Віталія. «Фінансування буде здійснюватися з різних джерел, в першу чергу позабюджетних», — розповів Пєсков[16]. Вже 4 березня машина Renault R30 була представлена ​​з логотипами Lada[17] завдяки укладеному контракту з держкорпорацією «Ростехнології».

Що стосується інших фінансових подробиць перебування Петрова в «Рено», то його менеджер Оксана Косаченко заявила про те, що її підопічний виступає за французьку команду безкоштовно.

«У Петрова поки немає такого поняття, як «зарплата». Пілот вчиться, він зараз як студент. На що він живе? Є тато, сім'я. Останнє бере на себе команда: харчування, перельоти, готелі… На Віталія лягають тільки особисті витрати і телефонні переговори».[18]

Сезон-2010[ред. | ред. код]

Петров на Гран-прі Канади.

Перші три гонки пройшли для Віталія безрезультативно: в Бахрейні у нього розсипалася підвіска переднього правого колеса, в Австралії він вилетів на гравій, в Малайзії зламалася коробка передач. У загальній складності, в перших трьох гонках він пройшов менше третини дистанції. При цьому він запам'ятався відмінними стартами, під час яких в кожній гонці відігравав від двох до шести позицій, а також агресивними і результативними атаками на суперників. Зокрема, його двохколова дуель з Гамільтоном в Малайзії, яку він хоча і програв, але виглядав при цьому добре для новачка, б'ючись на рівних з чемпіоном світу 2008 року. Перші очки Віталій набрав у дощовій гонці в Китаї, вибравши вірну стратегію заміни шин, а також обігнавши на останніх колах ряд суперників, у тому числі Міхаеля Шумахера та Марка Веббера.

Берні Екклстоун оцінив виступи Петрова у перших гонках наступним чином:

На мій погляд, він достатньо підготовлений, у тому числі і фізично, щоб дістатися до фінішу. Йому вистачило сил, він не «вмирав» у кокпіті і не зламався психологічно. Поки він новачок у цій грі — потрібен час, щоб освоїтися[19].

На Гран-прі Туреччини Петров показав своє перше найкраще коло в гонці.

Далі, по ходу сезону керівник команди Ерік Бульє так оцінив виступи гонщика:

Петров перевершив наші очікування. Він гідний називатися пілотом Формули-1. Важливо пам'ятати, що він дебютант Формули-1.

На Гран-прі Німеччини Віталій Петров кваліфікувався 13-м, але на старті зміг обігнати Ніко Хюлькенберга. Потім він зміг зберегти м'який тип гуми і проїхати на ньому більше число кіл ніж його суперники. Це дозволило йому пересидіти Рубенса Барікелло. Після того як Петров здійснив піт-стоп, він обігнав Камуї Кобаясі і перемістився на 11 місце. Після того як Педро де Ла Роса здійснив свій піт-стоп, Петров перемістився на 10 місце і залишився на ньому до фінішу. Таким чином, Петров вдруге у своїй кар'єрі зміг набрати очки.

На Гран-прі Угорщини Віталій вперше у кар'єрі випередив свого напарника Роберта Кубіцу в кваліфікації, показавши найкращий у кар'єрі 7-й результат, а в гонці зайняв 5-е місце, пропустивши вперед тільки пілотів Red Bull та Ferrari.

29 серпня керівник команди Ерік Бульє заявив, що якщо Петров продовжить набирати очки в кожній гонці, то команда продовжить з ним контракт на 2011 рік, причому Петров вже не повинен буде оплачувати свої виступи[20].

3 вересня з інтерв'ю Оксани Косаченко стає ясно, що продовження контракту з «Renault» знаходиться під питанням.[21]

На кваліфікації перед Гран-прі Бразилії Віталій зміг у четвертий раз в сезоні пройти в третій сегмент, де зайняв 10 місце. Невдалий старт відкинув його у другий десяток, де він і провів більшу частину гонки, фінішувавши 16-м з відставанням у коло. На Гран-прі Абу-Дабі стартував знову з 10-го місця і фінішував шостим. Протягом перегонів протягом 40 кіл успішно утримував Фернандо Алонсо позаду себе, тим самим внісши великий внесок у визначення переможця чемпіонату.

Ерік Бульє заявив після закінчення останньої гонки чемпіонату:

Так, ми були переконані, що у нього все вийде, але він повинен був сам добитися результату. Цього за Віталія не зможе зробити ніхто: ні команда, ні спонсори, ні його батько. Він повинен все робити сам, повинен працювати над собою. І сьогодні він цього добився, зрозумів, чого ми від нього чекаємо, і тепер зможе повторити в майбутньому.

[22]

Сезон-2011[ред. | ред. код]

Віталій Петров на передсезонних тестах у Хересі.

22 грудня 2010 Віталій Петров повідомив на прес-конференції про підписання дворічного контракту з Lotus Renault GP[23][24][25].

Менеджер Петрова — Оксана Косаченко — заявила з цього приводу:

Ми плануємо до 2014 року створити можливість для успішного виступу російського гонщика. І тут не має значення, які фінансові потоки вливаються або не вливаються у цей проект. Повірте мені, я не знаю жодної суми, яка прописана в контракті, тому що її просто не існує. Це не фінансова угода, це великий політичний проект участі російського гонщика у Формулі-1[26].

4 січня 2011 Віталій зустрівся з прем'єр-міністром В. В. Путіним, головою правління ВАТ «Новатек» Л. В. Міхельсоном і головою держкорпорації «Ростехнології» С. В. Чемезовим. У ході зустрічі вирішувалося питання продовження фінансової підтримки пілота з боку російського бізнесу.[27]

Результати виступів[ред. | ред. код]

Результати виступів у Формулі-1[ред. | ред. код]

2010 Команда Шасі Двигун Бахрейн Австралія Малайзія КНР Іспанія Монако Туреччина Канада Європейський Союз Велика Британія Німеччина Угорщина Бельгія Італія Сінгапур Японія Південна Корея Бразилія ОАЕ Очки Місце
Renault F1 Team Renault R30 Renault RS27-2010 2.4 V8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 27 13
Схід Схід Схід 7 11 13 15 17 14 13 10 5 9 13 11 Схід Схід 16 6

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Виталий Петров: "Хотел жить в Лондоне, но это слишком далеко от фабрики". Архів оригіналу за 6 березня 2011. Процитовано 25 березня 2011.
  2. Вести. Ru на телеканале «Россия 2», 28 января, 22.00
  3. Менеджер Виталия Петрова Оксана Косаченко. Архів оригіналу за 28 грудня 2010. Процитовано 25 березня 2011.
  4. Знакомьтесь: Оксана... Выпуск №3. Архив Журнал Авто[недоступне посилання з липня 2019]
  5. Петров Александр Петрович. Досье. Архів оригіналу за 28 квітня 2011. Процитовано 25 березня 2011.
  6. Воспоминания Ильи Трабера о юности Виталия Петрова. "Деловой Петербург", 26.02.2010. Архів оригіналу за 30 жовтня 2010. Процитовано 25 березня 2011.
  7. Renault официально представила R30
  8. а б Официально: Виталий Петров — гонщик Renault F1
  9. Виталий Петров выступит в «Формуле-1» в кредит
  10. Интервью Александра Петрова газете «Советский спорт». Архів оригіналу за 24 квітня 2011. Процитовано 25 березня 2011.
  11. Пресс-служба Петрова опровергла слухи о возможном разрыве контракта с Renault
  12. Оксана Косаченко: «Контракт Петрова занимает 93 страницы»
  13. Петров стал гостем Renault Россия на заводе Автофрамос
  14. Эмблема Lada появится на болидах «Формулы-1»
  15. Виталий Петров участвовал в презентации Renault Sandero
  16. Россия будет спонсировать пилота «Формулы-1» и продвигать бренд «Лада»
  17. Renault представила R30 с логотипами Lada
  18. Формула-1. СЭ: Петров пока еще студент. Спорт-Экспресс. Новости Формулы-1. Пилоты, команды, статистика. Чемпионаты. ФОТО. Архів оригіналу за 22 липня 2010. Процитовано 25 березня 2011.
  19. Берни Экклстоун о Виталии Петрове...
  20. Eric Boullier et Vitaly Petrov incertains pour 2011
  21. Косаченко: Путин лично озадачен поиском спонсоров Петрову — Чемпионат.ру. Архів оригіналу за 7 вересня 2010. Процитовано 25 березня 2011.
  22. Эрик Булье: Виталий все сделал правильно!
  23. Виталий Петров подписал контракт с Lotus Renault
  24. Первый в истории королевских гонок российский спортсмен Виталий Петров продлил контракт с командой «Лотус-Рено» еще на два года
  25. http://www.vesti.ru/doc.html?id=415958&cid=680
  26. Пресс-конференция Виталия Петрова 22.10.2010
  27. В. В. Путин провёл рабочую встречу с автогонщиком, пилотом «Формулы-1» В. А. Петровым