Герб Авдіївки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Авдіївки
Герб Авдівки (у стандарті УГТ)
Деталі
Носій Авдіївка
Затверджений 19 червня 2002
Корона срібна міська
Щит французький
Використання міський

Герб Авді́ївки — офіційний символ міста Авдіївка Донецької області, затверджено Рішенням № 4/2-33 сесії міської Ради від 19 червня 2002 року.

Автори герба: Євген Олександрович Малаха, Павло Васильович Чесноков.

Опис[ред. | ред. код]

Щит напіврозсічений і пересічений. У першій частині в зеленому полі золота підкова. У другій частині в лазуровому полі золотий молоток і розвідний ключ, покладені в андріївський хрест. У третій частині в чорному полі чотири червлених гонта, що виникають, тонко облямованих сріблом.

Щит прикрашений срібною міською короною з трьома зубцями, обрамлений праворуч і ліворуч, перевитий і з'єднаний внизу блакитною стрічкою з написом золотими буквами «Авдіївка».

Значення символіки[ред. | ред. код]

Зелений колір символізує достаток, який дає людям земля, а також говорить про те, що довгий час сільське господарство було основним заняттям жителів Авдіївки.

Підкова, по-перше, символізує коня як помічника людини у праці, а по-друге, є талісманом на майбутнє щастя.

Лазуровий колір — символ краси і величі, а також блакитного неба.

Покладені навхрест молоток і розвідний ключ є емблемою залізничного транспорту, що у свою чергу свідчить про те, що розвиток Авдіївки як промислового центру починався з будівництва залізниці до Юзівки.

Чорне поле з червоними прямокутниками символізує коксохімічне виробництво (Авдіївський коксохімічний завод — найбільший у Європі і є основним виробництвом у місті, на ньому працює більшість жителів). Це зображення примітивно зображає зовнішній вигляд коксохімічної батареї.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]