Герб Жмудського староства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Жмудського староства
Герб
Країна  Велике князівство Литовське
Юрисдикція Жемайтійське князівство
CMNS: Герб Жмудського староства у Вікісховищі

Герб Жмудського староства (пол. Herb Starostwa Żmudzkiego) — офіційний символ Жмудського староства Великого князівства Литовського.

В 1411, після успішної війни ВКЛ з Тевтонським орденом, за Першим Торуньським миром Жмудь увійшла до складу ВКЛ[1]. З 1419 року в Жмуді Великим князем Литовським призначається староста, хоча офіційно вона продовжувала залишатися князівством.

У червоному полі здиблений чорний ведмідь зі срібним (іноді зображався золотим) нашийником.

Історія

[ред. | ред. код]

У ВКЛ існували легенди про династію Палемоновичів, які пов'язують появу ведмедя Жмуді з прізвищем одного з родів, що переселилися з Італії — Урсінус (лат. ursus), що означає «ведмідь», або «ведмедевий». У Грюнвальдській битві 1410 року і на церковних зборах в Констанці 1415 року жмуди виступали без свого герба, і просили Вітовта дозволу користуватися його символами[2].

У 1584 році герольд Бартош Папроцький вперше дає опис герба Жмуді: у червленому полі чорний ведмідь із білим ланцюгом на шиї[3].

Ведмідь, що стоїть на чотирьох лапах, на Smoleghne великого князя литовського Вітовта,[4] раніше вважався гербом Жмуді, виявився гербом Смоленського князівства, оскільки на багатьох печатках Великих князів Сигізмунда Старого, Олександра, Сигізмунда Августа над ведмедем написано Smoleghne, тобто «Смоленський»[5].

На великому гербі Російської імперії також зображувався «герб Самогітський»: у золотому полі «чорний, що здиблений на задніх лапах, ведмідь, із червленими очима та язиком».

Галерея

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Остаточно Жемайтія увійшла до складу ВКЛ за Мельнським договором 1422 року
  2. Герб исторической области Жямайтия (Жмудь, Самогития). Архів оригіналу за 22 лютого 2022. Процитовано 22 лютого 2022.
  3. Бартош Папроцкий Гербы польского рыцарства, 1584
  4. Исторические области Литвы. Архів оригіналу за 5 лютого 2022. Процитовано 22 лютого 2022.
  5. Исторические области Литвы. Архів оригіналу за 5 лютого 2022. Процитовано 22 лютого 2022.

Джерела

[ред. | ред. код]