Герб Маловисківського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Маловисківського району
Деталі
Носій Маловисківський район
Затверджений 4 квітня 2003
Щит іспанський щит
Основа синій щит
Девіз «Духовність»,
«Відродження»,
«Мир»,
«Праця»
Інші елементи срібна балка, синя нитяна балка, золотий фенікс, золота піраміда, золоте сонце

Герб Малови́сківського райо́ну — один з офіційних символів Маловисківського району Кіровоградської області. Автор герба — Валерій Нікітінський.

Історія[ред. | ред. код]

Герб розроблявся Кіровоградським обласним відділенням Українського геральдичного товариства.

Затверджений рішенням VIII сесії Маловисківської районної ради XXIV скликання № 93 від 4 серпня 2000 року.

Опис[ред. | ред. код]

Щит понижено перетятий срібною балкою, на якій синя нитяна балка, у верхньому синьому полі золотий фенікс, у нижньому зеленому — золота піраміда, яка поєднана з червоним диском.

Картуш герба увінчаний восьмипроменевою зіркою — стилізованим сонцем, декоративно оздобленим з боків символічною вогненною галузкою. Гербовий щит з обох сторін прикрашений зеленим дубовим листям та золотим колоссям. Листя та колоски зліва та справа обрамлені чотирма синіми стрічками з девізом: «Духовність», «Відродження», «Мир» та «Праця».

У нижній частині герба розташоване символічне зображення орбіт атома.

Пояснення символіки[ред. | ред. код]

Золотий міфічний птах Фенікс символізує відродження, вогонь, довговічність, безсмертя, всеосяжність, мудрість та вічну молодість. В дохристиянський період Фенікс вважався поєднання неба та сонячного світила.

Золота піраміда в зеленій базі символізує землю — кургани скіфської доби, що відповідає історії району. Крім того, її можна розглядати як позначення кубу чорнозему, взятого біля села Оникієве як еталон для Палати мір та ваги в Парижі. Червоний диск над пірамідою є символом Сонця, тепла та родинного вогнища.

Срібна подвійна балка позначає дві головні річки району — Велику Вись та Малу Вись.

Зелений колір дубового листя символізує стійкість, могутність та владу. Золоті колоски є відображенням основного багатства Маловисківщини — хліба, а також символом достатку та щедрості.

Траєкторія атома символізує багатство земних надр району, зокрема, Новокостянтинівське родовище уранових руд поблизу села Олексіївка.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В інших варіантах герба замість червоного диска зустрічається золоте сонце.

Джерела[ред. | ред. код]