Герб Шлезвіга

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Шлезвіга
Герб

Герб Шлезвіга або Південної Ютландії (дан. Sønderjylland or Slesvig) — зображено двох синіх левів у золотому щиті. Це геральдичний символ колишнього герцогства Шлезвіг, спочатку данської провінції, але пізніше стала предметом суперечок між данцями та німцями. Регіон був поділений між Німеччиною та Данією з 1920 року, тому символ з'являється в офіційній геральдиці обох країн. Він походить від національного герба Данії та датується серединою ХІІІ століття[1], вперше відомий із герба Еріка Абельсона, герцога Шлезвізького. Протягом століть на дизайні зображувалися як короновані, так і некороновані леви, леви іноді супроводжувалися листами латаття (або сердець), а використання геральдичних левів і леопардів змінювалося. Найбільш поширеною версією було відсутність корон і сердець, і ця версія використовувалася виключно протягом кількох століть.

Геральдичний опис виглядає так: у долотому полі два сині леви, що проходять у червоному озброєнні.

Поточне використання[ред. | ред. код]

Перший відомий зразок герба: печатка Еріка Абельсона, герцога Шлезвізького (пом. 1272)

Данія[ред. | ред. код]

Незмінний герб Шлезвіга представлений на гербі королівської родини Данії. Символ розташований у верхньому правому куті з 1819 року, як зазначено королівським указом. Поточна версія була визначена королівським указом від 5 липня 1972 року.

Змінена форма символу використовувалася округом Південна Ютландія з 1980 року до розпуску округу 1 січня 2007 року. Графство спочатку хотіло використовувати історичний герб, але в офіційному дозволі було відмовлено, щоб уникнути плутанини як з королівським гербом, так і з гербом німецької федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн. Ця модифікована версія показувала двох левів, які разом тримали данський вимпел. На це надихнула середньовічна печатка Еріка Померанського, на якій три леви разом тримають прапор Данії.

Німеччина[ред. | ред. код]

Герб Шлезвіг-Гольштейну являє собою поєднання історичних знаків Гольштейну та дещо зміненої версії герба Шлезвіга. Цей символ використовувався сепаратистською німецькою адміністрацією двох герцогств під час Першої війни за Шлезвіг (1848–51) і зображувався на грошовій одиниці, випущеній цією адміністрацією. У цей час леви повернулися обличчям вліво. Після Другої війни за Шлезвіг (1864) ця територія стала прусською провінцією, і символ було відновлено. З 1880-х років леви стоять обличчям праворуч. За легендою, цю зміну наказав Отто фон Бісмарк, який зазначив, що було «неввічливо» з боку шлезвізьких левів повертатися спиною до Гольштейну. Офіційні символ було зарезервовано для уряду землі Шлезвіг-Гольштейн, але дещо змінена версія дозволена для використання широким загалом.[2] Леви також з'являються на гербах міста Фленсбург, а також округів Шлезвіг-Фленсбург і Рендсбург-Еккернферде. Багато муніципальних гербів у німецькій частині Шлезвіга також використовують герби із зображенням двох левів або кольорів Шлезвіга, синього та жовтого.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]