Серце (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серце
Зображення
Зображує Символ серця
CMNS: Серце у Вікісховищі

Серце — широко вживана в геральдиці негеральдична фігура.

Опис[ред. | ред. код]

Воно може бути в гербі окремо або в будь-якій кількості. Воно створене за моделлю стилізованого органу — серця, давно відомого як символ кохання. Про символіку в геральдиці сказати неможливо. Для серця в геральдиці все належить за правилами негеральдичної фігури. Кілька сердець можуть бути в ґратах або стовпах, а також у планках у щиті.

Число три є часто вибираною величиною для групи сердець. Окремі серця також прикрашені хрестом або пронизаними або пронизаними стрілою. Інші речі також прикріплені до серця, такі як квіти (стилізовані та справжні), корони, полум'я та крила. Найпоширенішим кольором є червоний, потім золотий. Якщо сердечок три, використовується Трикутник. Кінчики серця спрямовані до уявного центру герба і знаходяться на однаковій відстані один від одного. Також поширена позиція два на одного. Перевернуте зображення (серце вістрям догори) зустрічається рідко.

Якщо сердечка вибрано у більшій кількості, поле герба або фігуру в ньому можна, наприклад, посипати або засипати. Серце використовується лише для прикраси більшості гербів. Зустрічається форма має бути уточнена через опис герба.

Символіка[ред. | ред. код]

У геральдиці, серце може символізувати:

  1. Героїзм або сміливість.
  2. Любов або дружбу.
  3. Життя або внутрішній дух.

Використання в Європі[ред. | ред. код]

Берлінґен, Кельбе, Ланкау, Бад Лібенштайн, Мюнзесгайм, Вашендорф, Веймар, Вінзен (Луе), Вагойзель, Веймар, округи Целле, Ільцен.

Українська геральдика[ред. | ред. код]

Серце — поширений знак в українській геральдиці. Основне символічне навантаження — дружба, вірнчість, сміливість.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Веб-посилання[ред. | ред. код]