Жермен Анрі Гесс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Гесс Герман Іванович)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жермен Анрі Гесс
фр. Germain Henri Hess
Народився26 липня (7 серпня) 1802[1]
Женева, Женева, Швейцарія[2]
Помер30 листопада (12 грудня) 1850[3] (48 років)
Санкт-Петербург, Російська імперія[2]
ПохованняСмоленський лютеранський цвинтарd
Країна Женева
 Російська імперія
Діяльністьхімік, лікар, мінералог
Alma materДерптський імператорський університетd
Стокгольмський університет
Санкт-Петербурзький державний технологічний інститут
Галузьхімія і мінералогія
ЗакладІмператорський Санкт-Петербурзький університетd
Санкт-Петербурзький гірничий інститут[d]
Відомі учніОлександр II
Воскресенський Олександр Абрамович
Аспіранти, докторантиВоскресенський Олександр Абрамович
ЧленствоПетербурзька академія наук
Нагороди
орден Святого Володимира III ступеня орден Святого Станіслава II ступеня

Жермен Анрі Гесс (фр. Germain Heinrich Hess, 1802—1850) — швейцарсько-російський хімік, академік Петербурзької Академії наук (1830).

Біографія

[ред. | ред. код]

Народився 7 серпня 1802 року у Женеві. Був сином художника, тому все життя, окрім хімії, займався живописом.

У Росію приїхав з батьками у 1805 році; у 15 років Герман Гесс виїхав у Дерпт. Там він спершу навчався у приватній школі, потім у гімназії, котру закінчив у 1822 році.

Після гімназії навчався на медичнім факультеті Дерптского університету, де вивчав хімію у професора Готфрида Озанна. По закінченні університету у 1825 році він захистив дисертацію на ступінь доктора медицини «Вивчення хімічного складу і лікувального дії мінеральних вод Росії» (написана і видана на латині у 1825 році) і отримав за допомогою Готтфрида Озанна піврічне відрядження у лабораторію Йёнса Берцеліуса у Стокгольмі. Там Герман Гесс закінчив початий ним у університетській лабораторії аналіз хімічного складу мінералу вулканіческого походження обсидіана.

Після прибуття в Дерпт зі Стокгольма він був відряджений до Іркутська, де поєднував роботу лікаря-фахівця з різних хвороб, за участю в експедиції, що збирала мінерали досить далеко від місця його основної роботи — на схилах Уральських гір. Наукові статті, які Гесс посилав в провідні столичні журнали, привернули увагу відомих фахівців. Ретельно проаналізувавши видобуту в Іркутській губернії кухонну сіль, він показав, що її низька якість викликана присутністю сторонніх солей кальцію, магнію і алюмінію. А за прислане в Академію наук дослідження місцевих мінеральних вод Гесс в 1828 році отримав звання ад'юнкта академії. Незабаром, в серпні 1830 року, він був обраний в «екстраординарні» ад'юнкти Академії (до 1912 року це було «проміжне» звання між ад'юнктом і дійсним членом) і переїхав до Петербурга. У тому ж році він отримав кафедру хімії в Петербурзькому технологічному інституті, розробивши курс практичної і теоретичної хімії і обладнавши хімічну лабораторію; в 1831—1833 роках був в інституті інспектором класів. У травні 1834 року М. І. Гесс був обраний ординарним академіком.

У січні 1832 року Гесс був призначений ординарним професором хімії і технології у Головний педагогічний інститут і у листопаді того ж року зайняв кафедру хімії у Гірському інституті, де ввів систематичні заняття по аналітичній хімії, на котру у інституті майже не звертали уваги, і невдовзі домігся того, що хімія стала тут одним з головних предметів викладання.

З 1832 по 1836 роки Герман Гесс навчав основам технології і хімії майбутнього імператора Олександра II[4].

Також, з 1838 року він викладав у Артилерійському училищі, відкривши у 1839 році новий офіцерський клас для практичних робіт з аналітичної хімії.

Поряд з хімічними дослідженнями, Гесс займався літературною діяльністю. У Петербурзі він подружився з Володимиром Федоровичем Одоєвським. Разом вони друкувалися в журналі «Соврємєннік». Гесс намагався популяризувати хімію як науку в Росії.

Головним чином Гесс відомий як один з основоположників термохімії. Задовго до М. Бертло і Ю. Томсена представив положення, відповідно до якого мірою хімічної спорідненості можуть бути величини теплових ефектів реакції (1840). У тому ж році відкрив закон сталості сум тепла (закон Гесса). У 1842 році встановив правило термонейтральності, згідно з яким при змішуванні сольових розчинів не відбувається виділення тепла. Встановив, що при нейтралізації 1 моля еквівалента будь-якої сильної кислоти сильною основою завжди виділяється однакова кількість тепла (13,5 ккал). Відкрив і потім визначив (в 1830—1834 роках) склад чотирьох нових мінералів — фольбортита, вертіта, гідробораціта і уваровіта. Запропонував в 1833 році спосіб отримання телуру з телуриду срібла — мінералу, який був їм вперше вивчений.

Герман Гесс також багато працював в області геохімії, вивчав ряд природних мінералів (один з яких, теллурід срібла, в його честь названий гесситом), склад бакинської нафти.

Герман Гесс займався питаннями методики викладання хімії. Його підручник «Підстави чистої хімії» (1831 рік) був перевиданий сім разів (останнє — в 1849 році). У цьому підручнику вчений використовував розроблену ним російську хімічну номенклатуру. Під назвою «Короткий огляд хімічної номенклатури» вона вийшла окремим виданням в 1835 році (в роботі якої брали також участь С. А. Нечаєв з Медико-хірургічної академії, М. Ф. Соловйов з Петербурзького університету і П. Г. Соболевський з Гірського інституту). Потім ця номенклатура була доповнена Дмитром Івановичем Менделєєвим і багато в чому збереглася до наших днів.

У 1840-х роках Гесс за дорученням російського уряду займався питаннями спиртометром. Йому належить конструкція спиртометра, яка протягом багатьох років використовувалася в Російській імперії; міцність напоїв вимірювалася в градусах по Гессові, нульовою точкою відліку шкали був полугар (38 % спирту за об'ємом).

У 1847 році Г. І. Гесс прийняв російське підданство. За станом здоров'я він був змушений в 1848 році залишити професуру в Головному педагогічному інституті, а в наступному році він залишив артилерійське училище і їздив на південь Росії для огляду щойно основаних там цукрових заводів.

Помер 30 листопада (12 грудня) 1850 року в Санкт-Петербурзі. Похований на Смоленському лютеранському кладовищі в Санкт-Петербурзі.

Адреси в Санкт-Петербурзі

[ред. | ред. код]
  • 1830 — 30.11.1850 року — Миколаївська набережна, 1.

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]