Горбенко Іван Тихонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Тихонович Горбенко
Народження 17 травня 1919(1919-05-17)
Пологи-Низ, Новосанжарський район, Україна або Солонці, Миргородський район, Україна
Смерть 22 вересня 1944(1944-09-22) (25 років)
Балдоне, Добленський повітd, Курляндська губернія
Країна СРСР СРСР
Рід військ  артилерія
Роки служби 19381944
Звання капітан
Війни / битви німецько-радянська війна
Нагороди
Герой Радянського Союзу
орден Леніна
CMNS: Горбенко Іван Тихонович у Вікісховищі

Горбе́нко Іва́н Ти́хонович (нар. 17 травня 1919 — пом. 22 вересня 1944) — Герой Радянського Союзу, командир 743-го окремого винищувального протитанкового артилерійського дивізіону 3-го гвардійського механізованого корпусу 43-ї армії 1-го Прибалтійського фронту.

Біографія[ред. | ред. код]

Іван Горбенко народився 17 травня 1919 року в селі Пологи-Низ Новосанжарського району[1] на Полтавщині (за іншими даними — в селі Солонці Миргородського району[2] в сім'ї селян-бідняків.

Після закінчення у 1934 році Великосолонцівської неповної середньої школи вчився на робфаці, потім — у Полтавському шляховому технікумі Південної залізниці. Після закінчення навчання у 1938 році був призваний до лав РСЧА — поступив у Севастопольське училище зенітної артилерії. У боях Великої Вітчизняної війни з 1942 року[1].

У вересні 1944 року війська 1-го Прибалтійського фронту вели запеклі бої з відступаючим ворогом на Ризькому напрямку. Перед 743-м окремим винищувальним протитанковим артилерійським дивізіоном, яким командував капітан І. Т. Горбенко, було поставлене завдання разом з іншими підрозділами прорвати сильноукріплену оборону противника. В ході бою 14 вересня влучний вогонь артилеристів дивізіону Горбенка допоміг піхоті вибити гітлерівців з сильно укріпленого опорного пункту Ієцава. Переслідуючи ворога в бойових порядках стрілецьких підрозділів, воїни дивізіону увірвалися в місто місто Балдоне.

Підтягнувши свіжі сили противник контратакував. У вирішальний момент бою дивізіон Горбенко вмілим маневром і влучним вогнем зруйнував задум противника. Ворог був дезорганізований і відкинутий. В цьому бою капітан Горбенко Іван Тихонович загинув. Похований мужній артилерист у місті Балдоне в Латвії.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 березня 1945 року за зразкове виконання бойових завдань командування на фронті боротьби з німецькими загарбниками і проявлені при цьому відвагу і героїзм капітану Горбенку Івану Тихоновичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу (посмертно).

У Нових Санжарах, на Батьківщині Героя, встановлена меморіальна дошка, присвячена подвигу відважного воїна. Ім'я Героя носять одна з вулиць селища і Великосолонцівська восьмилітня школа, де він навчався.

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]