Гренвілл Стенлі Голл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гренвілл Стенлі Голл
англ. Granville Stanley Hall
Ґранвілл Стенлі Голл, близько 1910 року
Ґранвілл Стенлі Голл, близько 1910 року
Ґранвілл Стенлі Голл, близько 1910 року
Народився 1 лютого 1846(1846-02-01)[1] або 1 лютого 1844(1844-02-01)[2]
Ешфілд, Франклін, Массачусетс, США
Помер 24 квітня 1924(1924-04-24)[3][1]
Вустер, Массачусетс, США
Поховання Plain Cemeteryd[4]
Країна  США[5]
Діяльність психолог, філософ, викладач університету, письменник
Alma mater Гарвардський університет
Коледж Вільямсаd
Боннський університет
Університет Джонса Гопкінса
Williston Northampton Schoold
Заклад Університет Джонса Гопкінса
Університет Кларкаd
Antioch Colleged
Посада President of the American Psychological Associationd[6] і President of the American Psychological Associationd[6]
Науковий ступінь доктор філософії
Науковий керівник Вільям Джеймс
Відомі учні Льюїс Медісон Термен
Аспіранти, докторанти Edmund Sanfordd
Членство Американська психологічна асоціація
Американська академія мистецтв і наук
Американське психоаналітчне товариствоd
Американське антикварне товариство
Національна академія наук США
Батько Granville Bascom Halld[7]
Автограф

CMNS: Гренвілл Стенлі Голл у Вікісховищі

Ґранвілл Стенлі Голл (англ. Granville Stanley Hall; 1 лютого 1844(18440201)] — 24 квітня 1924) був піонером американської психологічної науки і педагогом. Його інтереси зосереджені на розвитку дітей (педології) та еволюційній теорії. Голл був першим президентом Американської психологічної асоціації і першим президентом Університету Кларка. Разом з Вільямом Джемсом Голл єдиний, хто ставав президентом Американської психологічної асоціації двічі (повторно в 1924 році).

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Народився в Енфільді, штат Массачусетс. У 1867 році закінчив коледж Вільямса, потім навчався в об'єднаній теологічній семінарії. Натхненний роботою Principles of Physiological Psychology Вільгельма Вундта він отримав ступінь доктора психології під керівництвом Вільяма Джемса в Гарвардському університеті після роботи в лабораторії Вундта в Лейпцизі.

Він почав свою кар'єру вчителем англійської мови в коледжі Antioch, в Yellow Springs, Огайо. У 1882 році (до 1888) призначений професором психології та педагогіки університету Джонса Гопкінса і почав те, що вважається першою американською лабораторією психології.

Там Гол пристрасно заперечував про приділення особливої ​​уваги викладанню традиційних предметів, наприклад, латини, математики, науки та історії в середній школі, заявивши, що школи повинні приділяти більше уваги вихованню підлітків, ніж підготовці студентів до коледжу.

У 1887 році він заснував American Journal of Psychology і в 1892 році був призначений першим президентом Американської психологічної асоціації. У 1889 році він був названий першим президентом університету Кларка, цей пост він займав до 1920 року. За 31 рік, поки він був президентом, Голл залишався активним інтелектуально. Він зіграв важливу роль у розвитку педагогічної психології, а також спробував визначити ефект підлітків в освіті. Також він відповів на запрошення Зигмунда Фрейда і Карла Юнга відвідати і прочитати курс лекцій в 1909 році.

Голл залишився в історії психології, як людина, яка зробила великий внесок у розвиток психологічної науки і прикладної психології. Під його керівництвом ступінь доктора психології отримали багато відомих психологів, а також перший з отримувачів Ph.D з психології афроамериканець, Френсіс Сесіл Самнер у 1920 році.

Виноски[ред. | ред. код]