Григорій Сковорода (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Григорій Сковорода
Жанр драма, біографічний
Режисер Іван Кавалерідзе
Сценарист Іван Кавалерідзе
На основі життєпису Григорія Сковороди
У головних
ролях
Олександр Гай, Микола Козленко, Таїсія Літвіненко, Юрій Саричев, Юрій Лавров, Георгій Бабенко, Всеволод Биковец, Борис Карлаш-Вербіцкий, Ян Козлов, Анатолій Моторний, Ганна Николаєва, Микола Пішванов, Іван Ужвій, Вітольд Янпавліс
Оператор Володимир Войтенко
Композитор Борис Лятошинський
Монтаж І.Карпенко
Художник Микола Рєзник
Кінокомпанія Кіностудія імені О.П. Довженка
Тривалість 01:28:31
Мова російська
російсько-українська (дубляж)[1]
Країна СРСР
Рік 1958
Дата виходу 5 березня 1960 (УРСР)
IMDb ID 5091592

«Григорій Сковорода» — радянський повнометражний художній біографічний фільм 1958 року режисера Івана Кавалерідзе про життя українського філософа Григорія Сковороди.

Фільм вийшов в прокат в УРСР 5 березня 1958 року з українсько-російським дубляжем від Кіностудії Довженка.[1]

Синопсис[ред. | ред. код]

Санкт-Петербург, розкішний палац імператриці Єлизавети. Молодий поет Сковорода обласканий і пригрітий самою царицею. Та він байдужий до почестей і слави, серцем він зі своїм народом, з Україною. Поет залишає царський палац і повертається на батьківщину.

За виступи проти релігії найкращого студента Григорія Сковороду виключають з Київської духовної академії. Завершує свою освіту — за кордоном. Та в Україні він уже широко відомий.

Зважаючи на це духовенство підлещується, намагається залучити Сковороду на свій бік. «Я собою стовпотворіння множити не хочу, досить і вас — стовпів неотесаних», — відмовляючись від високих посад, говорить поет. Занадто добре він бачить страждання народу, несправедливість, брехливість і лицемірство правлячого ладу і релігії.

Утративши можливість розповсюджувати з кафедри свої передові погляди, Сковорода стає мандрівним філософом. У селянській хаті, на ярмарках, на роздоріжжі доріг співає він пісні-легенди про борців за свободу. Звучить його пристрасне слово, пройняте вірою в майбутнє свого народу.

Творча команда[ред. | ред. код]

Акторський склад[ред. | ред. код]

А також Георгій Бабенко, Б. Вербицький, В. Данилін, Олексій Бунін, Д. Матвєєв, Л. Руденко, Степан Шкурат, А. Шутенко

Участь у фестивалях, нагороди[ред. | ред. код]

5-й Фестиваль українського кіно в Кембриджі, (2012)[2]

Джерела та примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Оригінал — російською (100 % усіх реплік російською). В українсько-російському дубляжі українською продубльовано лише персонажів-українців, персонажі-росіяни розмовляють російською
  2. У Кембриджі покажуть фільм Кавалерідзе про Григорія Сковороду [Архівовано 3 грудня 2013 у Wayback Machine.] // Інтернет-ресурс «Західна інформаційна корпорація», понеділок 05 листопада, 2012, 17:33

Посилання[ред. | ред. код]