Группа крови (альбом)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Группа крови
Студійний альбом
Виконавець Кино
Дата випуску 1988
Записаний 1986 — 1988
Жанр Нова хвиля
Пост-панк
Альтернативний рок
Інді-рок
Тривалість 47 хв. 19 сек.
Мова російська
Лейбл Gold Castle Records
Victor Musical Industries
Russian Disc
Moroz Records
Продюсер Джоанна Стінгрей
Професійні огляди
Хронологія Кино
Попередній
←
Ночь
(1986)
Последний герой (1989)
Наступний
→

«Гру́ппа кро́ви» (укр. «Гру́па кро́ві») — музичний альбом, записаний 1988 року рок-гуртом «Кино». В офіційній дискографії групи альбом знаходиться під 6 номером.

Історія[ред. | ред. код]

Початком роботи над альбом вірно буде назвати 1986 рік. Тоді почали з'являтися пісні з майбутньої програми, Кино їх почали грати на концертах, і їх вперше намагались записати. Однією з перших пісень, створених для «Группы крови», стала пісня «Дальше действовать будем мы». Саме тоді її ранні версії увійшли до дипломних кіноробіт: «Кінець канікул» режисера Сергія Лисенка, та короткометражки «Йя-хха» режисера Рашида Нугманова (який у 1988 році зніме фільм «Голка»).

До стрічки «Кінець канікул» також увійшли пісні записані у 1986 році : О.Вишнею — «Закрой за мной дверь, я ухожу», «Попробуй спеть вместе со мной», у Києві — «Раньше в твоих глазах...», згодом видані на збірці «Кино в кино».

Частина пісень була записана у 1986 році. Деякі з них увійшли в альбом, а інші згодом з'явилися у якості бонус-треків на перевиданому у 1996 році альбомі Ночь; перезаписана на Мосфільмі пісня Группа крови увійшла до збірки Кино в кино. Більша частина пісень із альбому виконувалась на концертах у 1987 році. Щоби заробляти "на хліб" Цой влаштувався працювати кочегаром в котельню «Камчатка». Робота не займала багато часу, але була дуже важкою фізично.

Надоело ходить на работу,
Каждый день к девяти на работу,
Я нашёл выход — я хочу быть кочегаром, кочегаром, кочегаром!
Я хочу быть кочегаром, кочегаром, кочегаром —
Работать сутки через трое, через трое, через трое.
Я хочу быть кочегаром!

— Частина пісні «Я хочу быть кочегаром!»[3]

В цей час у гурті сталася остання зміна — залишає склад гурту басист-сумісник О.Тітов, залишаючись тільки у гурті Аквариум, натомість з'явився бас-гітарист Ігор Тихомиров з гурту Джунгли. В альбомі він записаний на кількох піснях.

Активна робота над новим альбомом велася паралельно зі зйомками фільму АССА[4] (1987). Основна її частина проходила на квартирі Гур'янова. Гур'янов і Каспарян мешкали недалеко один від одного, у Купчино — спальному районі Ленінграда. Цой в цей час жив то в одного, то в другого, але здебільшого у Гур'янова.

Обкладинка[ред. | ред. код]

Обкладинкою альбому вирішено було взяти плакат Казимира Малевича до німого фільму Фріца Ланга «Доктор Мабузе — гравець і вставити в нього назву гурту. Виконав цю роботу друг музикантів Андрій Крисанов. За роботою слідкували Віктор та Георгій. Крисанов відразу намалював варіант, який схвалив увесь гурт.

Список композицій[ред. | ред. код]

Автор музики і слів — Виктор Цой. 

#НазваТривалість
1.«Группа крови»4:45
2.«Закрой за мной дверь, я ухожу»4:15
3.«Война»4:04
4.«Спокойная ночь»6:07
5.«Мама, мы все тяжело больны»4:06
6.«Бошетунмай»4:09
7.«В наших глазах»3:34
8.«Попробуй спеть вместе со мной»4:35
9.«Прохожий»3:39
10.«Дальше действовать будем мы»3:53
11.«Легенда»4:10

Запис альбому[ред. | ред. код]

Альбом записано в домашній студії і на студії Яншива в 1986 — 1988 роках.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Библиография