Грішин Ігор Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Грішин Ігор Іванович
 Капітан
Загальна інформація
Народження 11 січня 1975(1975-01-11)
Слов'янськ, УРСР, СРСР
Смерть 2 травня 2014(2014-05-02) (39 років)
Карпівка, Україна
(Збитий з ПЗРК у вертольоті)
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Армійська авіація
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)

І́гор Іва́нович Грі́шин (нар. 11 січня 1975(19750111), Слов'янськ, Донецька область, Українська РСР — 2 травня 2014, Карпівка, Слов'янський район, Донецька область, Україна) — український військовий льотчик, капітан (посмертно) Збройних сил України, бортовий авіаційний технік вертолітної ланки 16-ї окремої бригади армійської авіації. Загинув в ході російсько-української війни, захищаючи рідне місто.

Короткий життєпис[ред. | ред. код]

Ігор Грішин народився у Слов'янську на Донеччині. Закінчив слов'янську ЗОШ № 13. Навчався за військовою спеціальністю «інженер-механік» у Київському інституті військово-повітряних сил. 2006 року закінчив Інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки Львівського національного університету імені Івана Франка за спеціальністю «правознавство».

У березні 2014 року Ігор Грішин повернувся добровольцем до війська, щоб захищати рідну Донеччину. Поновився в армії з запасу і отримав призначення у 16-ту окрему бригаду армійської авіації 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України (в/ч А2595, Броди, Львівська область).

З початком антитерористичної операції на сході України льотчики 16 ОБрАА перебазувалися на військовий аеродром у м. Чугуїв та виконували завдання із патрулювання території в районі Слов'янська і Краматорська у Донецькій області.

2 травня 2014 року поблизу села Карпівка Слов'янського району російськими бойовиками за допомогою переносних зенітних ракетних комплексів було збито два вертольоти Мі-24 Збройних сил України, які здійснювали повітряне патрулювання в районі міста Слов'янська. В результаті обстрілу п'ятеро офіцерів з двох екіпажів бродівської авіабригади загинули, один отримав поранення. Спочатку, близько 3-ї години ранку, підбили вертоліт Сергія Руденка Мі-24П «09 жовтий», він закрутився і почав падати. Командир дав можливість одному з членів екіпажу вискочити з вертольота і намагався врятувати ще одного. Коли вертоліт впав, в ньому почали вибухати боєприпаси. Майор Сергій Руденко і старший лейтенант Ігор Грішин загинули, поранений капітан Євген Краснокутський був захоплений проросійськими бойовиками (його звільнили 5 травня). Другий вертоліт, «40 жовтий», полетів на допомогу, але теж був збитий. Загинули всі члени екіпажу: майор Руслан Плоходько, майор Олександр Сабада і капітан Микола Топчій. Тіла обгоріли, ідентифікація проводилась за експертизою ДНК.

20 травня в Бродах, на території військової частини відбулося прощання з п'ятьма загиблими льотчиками.

Ігоря Гришина поховали в с. Берлин, що неподалік від Бродів, де у нього залишилась дружина Марія та дві доньки 8 і 7 років. У Слов'янську проживає сестра Ірина. Та залишилася старша донька від першого шлюбу - 21 рік.

Нагороди[ред. | ред. код]

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

  • У травні 2015 року в Бродах відкрито Алею Слави військових льотчиків, які загинули на Донбасі захищаючи Україну[2].
  • 21 травня 2016 року у Слов'янській загальноосвітній школі I—III ступенів № 13 відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої випускнику школи Ігорю Грішину[3]. Раніше на згадку про загиблого капітана в музеї школи було відкрито пам'ятний стенд.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України 543/2014 «Про відзначення державними нагородами України». Архів оригіналу за 28 березня 2019. Процитовано 17 листопада 2016.
  2. У Бродах відкрито Алею Слави військових льотчиків, які загинули на Донбасі захищаючи Україну. Офіційний вебсайт Міністерства оборони України. 5 травня 2015. Архів оригіналу за 18 червня 2018. Процитовано 27 травня 2017.
  3. У Слов'янську відкрили меморіальну дошку загиблому в небі над містом воїну АТО (рос.). «Діловий Слов'янськ». 21 травня 2016. Архів оригіналу за 26 травня 2016. Процитовано 27 травня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]