Гулок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гулок
Hoolock hoolock
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Haplorhini
Інфраряд: Вищі примати (Simiiformes)
Родина: Гібонові (Hylobatidae)
Рід: Гулок (Hoolock)
Mootnick & Groves, 2005
Види

Hoolock hoolock
Hoolock leuconedys
Hoolock tianxing

Вікісховище: Hoolock

Гулок[1] (Hoolock) — рід приматів з родини Гібонові.

Опис[ред. | ред. код]

Ці гібонові досягають у довжину тіла 64 сантиметрів і вагою близько 7 кілограмів. Як і всі гібонові, хулоки характеризуються тонким корпусом, довгими руками і відсутністю хвоста. Види мають однаковий розмір, але значно відрізняються забарвленням шерсті. Самці в основному чорного кольору з характерними білими бровами. Самиці, однак, мають сіро-коричневе хутро, яке може бути темнішим на грудях і шиї. Крім того, у них є білі кільця навколо очей і навколо рота.

Поширення[ред. | ред. код]

Місця проживання цих тварин тропічні ліси на північному сході Індії (Ассам, Мегхалая) і М'янми; невелика залишкова кількість живе у східному Бангладеші й на південному заході Китаю (Юньнань).

Стиль життя[ред. | ред. код]

Як всі інші види гібонових, хулоки є денними і деревними. Вони живуть моногамними парами, що населяють фіксовану територію. Їх пісні служать вказівкою зайнятості території. Їжа складається в основному з фруктів, крім того вони споживають листя і комах.

Після близько семи місяців вагітності в світі з'являються діти, що мають молочно-біле хутро. Приблизно через півроку воно стає чорним. Остаточного окрасу вони набувають з настанням статевої зрілості, яке відбувається у віці 8-9 років. Тривалість життя в дикій природі складає 25 років.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Загрозами є з одного боку втрата середовища проживання через збезлісення, з іншого боку, полювання, в основному племен Ассаму як на м'ясо так і для "традиційної медицини".

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич, О. П. Номенклатура // Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ : Наук. думка, 1983. — С. 162.

Посилання[ред. | ред. код]