Державний музей природознавства (Штутгарт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Державний музей природознавства
Дата створення / заснування 1791
Зображення
Країна  Німеччина
Адміністративна одиниця Штутгарт
Часовий пояс UTC+1 і UTC+2
Місце розташування Штутгарт
Член у Informationsdienst Wissenschaftd[1], Consortium of European Taxonomic Facilitiesd[2], NFDI4Biodiversityd[3] і TETTRIsd[4]
Кількість підписників у соціальних мережах 13 304[5][6][…]
Офіційний сайт(нім.)
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Державний музей природознавства у Вікісховищі

Державний музей природознавства Штутгарта (нім. Staatliches Museum für Naturkunde Stuttgart), скорочено SMNS, -- однин з двох природничих музеїв землі Баден-Вюртемберг. Разом з Державним музеєм природознавства Карлсруе він є одним з найважливіших сховищ державних природничих колекцій.

Виставки демонструються у двох будівлях, розташованих у парку Розенштайн у Штутгарті: у Музеї Левентора (нім. Museum am Löwentor) розміщені виставки з палеонтології та геології. У той же час Музей Розенштайн у палаці Розенштайн[en] зосереджується на біології та природознавстві. Щороку СМНС відвідують близько 110 000 осіб. Будівля музею була спроектована німецьким архітектором та інженером Куртом Зігелем[en].

Історія

[ред. | ред. код]

До Другої світової війни природнича колекція Баден-Вюртемберга розташовувалася на вулиці Неккарштрассе в центрі Штутгарта. Частина експонатів була знищена під час війни, коли оригінальна будівля була зруйнована пожежею після бомбардувань союзників. На щастя, більшість експонатів були врятовані і пережили війну. Деякі експонати також були врятовані з-під завалів зруйнованої старої будівлі музею, в тому числі вражаючий плезіозавр, який сьогодні представлений в 3D в експозиції музею Левентора.

Біологічні зразки державної колекції виставляються в палаці Розенштайн з 1954 року. Для палеонтологічної колекції в 1981 році було розпочато будівництво нової виставкової будівлі, яке завершилося в 1985 році.

Основна виставкова площа музею Левентора складається з одного приміщення, що має три поверхи та понад 3500 м² виставкової площі. Висота приміщення сягає 11 метрів.

Постійна виставка

[ред. | ред. код]

Виставка Музею Левентора зосереджена переважно на скам'янілостях з його рідної землі Баден-Вюртемберг на південному заході Німеччини, а також з інших місцевостей Німеччини. Земля багата на скам'янілості, в тому числі з кількох відомих класичних локацій. Особливо добре представлені наземні та морські тріасові, морські юрські та наземні кайнозойські відкладення. Так, в музеї експонуються ранній прозауроподний[en] динозавр платеозавр та інші наземні тварини з нижнього і верхнього тріасу (Бунтзандштайн[en] і Койпер[en], відповідно), широкий спектр морських скам'янілостей, переважно безхребетних, (Мушелькальк[en]), безліч іхтіозаврів, пліозаврів і плезіозаврів, а також акули зі сланців Посідонії[en] та інших нижньоюрських утворень. Крім того, у великій кількості представлені вишукані юрські амоніти та інші безхребетні. Кайнозой представлений безхребетними і переважно хребетними тваринами з різних німецьких місцевостей, в тому числі плейстоценовим слоном і копією мумії мамонта. Також в експозиції представлений череп доісторичної Штайнгаймської людини[en] . У музеї також зберігається вражаюча колекція скам'янілостей рослин і тварин у бурштині.

Репатріація

[ред. | ред. код]

У 2023 році музей став одним із семи німецьких музеїв, які повернули останки маорі та моріорі до Музею Нової Зеландії Те-Папа-Тонгарьова[en] в Новій Зеландії [8][9].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. https://idw-online.de/de/institution1652
  2. https://cetaf.org/community/our-members/
  3. https://www.nfdi4biodiversity.org/de/wer-wir-sind/
  4. https://tettris.eu/consortium-partners/
  5. https://x.com/SMNStuttgart
  6. https://www.instagram.com/naturkundemuseumstuttgart/
  7. https://www.facebook.com/SMNStuttgart
  8. Kolirin, Lianne (14 червня 2023). Mummified heads of Māori ancestors returned to New Zealand from Germany. CNN (англ.). Процитовано 15 червня 2023.
  9. Germany returns the remains of 95 Indigenous people to New Zealand. euronews (англ.). 14 червня 2023. Процитовано 15 червня 2023.

Посилання

[ред. | ред. код]