Дива в Гуслярі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Дива в Гуслярі»
Обкладинка першого видання збірки
Автор Кир Буличов
Назва мовою оригіналу Чудеса в Гусляре
Країна СРСР
Мова російська
Жанр Наукова фантастика
Місце СРСР
Видавництво «Молода гвардія»
Видано 1972
Тип носія м'яка обкладинка
Сторінок 368

«Дива в Гуслярі» (рос. Чудеса в Гусляре) — збірка зв'язаних фантастичних оповідань російського радянського письменника-фантаста Кира Буличова. Уперше збірка опублікована у 1972 році у видавництві «Молода гвардія» в серії «Библиотека советской фантастики», і вона стала першою збіркою оповідань автора.[1] Після цього збірка неодноразово перевидавалась і доповнювалась, за оцінками деяких критиків, до серії оповідань входить 70—100 творів, поділених на 6 частин. За оцінками критиків, у збірці міститься критика на сучасне авторові життя радянського, а пізніше вже російського суспільства кінця ХХ — початку ХХІ століття.[2]

Опис збірки[ред. | ред. код]

Перше видання збірки складається з двох частин: «Так розпочинаються повені», яка складається з 11 фантастичних оповідань; та другої частини «Прибульці в Гуслярі», 7 оповідань якої є першими творами Буличова із циклу про місто Великий Гусляр.

Так розпочинаються повені[ред. | ред. код]

Поділись зі мною…[ред. | ред. код]

В оповіданні «Поділись зі мною…» описується планета, на якій кожна людина здатна відчути біль і переживання іншої людини, та може допомогти їй, забираючи цей біль на себе.

Хатинка[ред. | ред. код]

Оповідання «Хатинка» є першим розділом із повісті «Великий дух і втікачі» із циклу творів про лікаря Павлиша, яка повністю вперше опублікована також у 1972 році в 11 випуску збірки наукової фантастики «НФ» видавництва «Знання».

«Хокей Толі Гусєва» і «Порожній Будинок»[ред. | ред. код]

Оповідання «Хокей Толі Гусєва» і «Порожній будинок» є фантастичними історіями про дивні відкриття, здійснені людьми у космосі.

Такан для дітей Землі[ред. | ред. код]

В оповіданні «Такан для дітей Землі» розповідається про лови чудової тварини, яка живе на далекій планеті.

Так розпочинаються повені[ред. | ред. код]

В оповіданні «Так розпочинаються повені» описується фантастичний світ із дивними особливостями причинно-наслідкових зв'язків.

Я вас перший виявив![ред. | ред. код]

Оповідання «Я вас перший виявив!» присвячене моральним проблемам далекого космічного пошуку — космонавти, які вже тривалий час знаходяться в міжзоряній експедиції та витримують неабиякі труднощі, несподівано дізнаються, що їх подвиг втратив свій зміст завдяки відкриттю, яке дозволяє космічним кораблям літати із неймовірною до цього часу швидкістю.

Освячення храму Ананда[ред. | ред. код]

Оповідання «Освячення храму Ананда» описує проникнення групи дослідників із майбутнього в далеке минуле на території сучасної М'янми, що призводить до непередбачуваних наслідків — герой оповідання закохується в дівчину з минулого, і вирішує залишитись у минулому разом з нею.

Несправність на лінії[ред. | ред. код]

В оповіданні «Несправність на лінії» розповідається про те, що головний герой оповідання випадково виявляє передавач предметів у часі. Знахідка приводить героя, зокрема, до серйозних моральних роздумів.

Коли вимерли динозаври?[ред. | ред. код]

Оповідання «Коли вимерли динозаври?» Кір Буличов вважав своїм першим фантастичним твором. У ньому розповідається про виявлення фотоплівок журналіста Грісмана, які ставлять під сумнів зникнення динозаврів у далекому минулому.

Вибір[ред. | ред. код]

Оповідання «Вибір» є першим із циклу оповідань про героя, якого автор пізніше назве Гариком Гагаріним. У ньому розповідається про людину, яка має велику кількість паранормальних властивостей. Герой поставлений перед вибором — залишитись на Землі, яка стала йому другою батьківщиною, проте на якій він залишиться назавжди чужим і незрозумілим, або увійти до суспільства подібних на нього індивідуумів. Герой вибирає життя на Землі.

Прибульці в Гуслярі[ред. | ред. код]

Друга частина збірки «Прибульці в Гуслярі» є першою публікацією творів із циклу про місто Великий Гусляр. Перед другою частиною збірки у книзі міститься розлогий авторський «Вступ», у якому розповідається про історію цього фантастичного міста.

Зв'язки особистого характеру[ред. | ред. код]

Оповідання «Зв'язки особистого характеру» відоме тим, що воно стало першим оповіданням циклу про Великий Гусляр. У ньому розповідається про невдалу посадку іншопланетного космічного корабля в околицях міста і події, які відбулись після цього.

Як його упізнати?[ред. | ред. код]

В оповіданні «Як його упізнати?» розповідається про те, як герої оповідання шукають агента з майбутнього, який спостерігає за життям Великого Гусляра, проте ніяк не можуть його виявити.

Криниця мудрості[ред. | ред. код]

В оповіданні «Криниця мудрості» головний герой оповідання Корнелій Удалов отримує унікальну можливість використовувати свої інтелектуальні здібності в повному обсязі, оскільки він дізнався із журналу Здоров'я те, що людський мозок працює усього на 1 % своїх можливостей.

Треба допомогти[ред. | ред. код]

В оповіданні «Треба допомогти» описується, як Корнелій Удалов робить спробу допомогти дивному іншопланетному гостю.

Розум у полоні[ред. | ред. код]

В оповіданні «Розум у полоні» розумний іншопланетний восьминіг потрапляє як риболовецький трофей до жителів Великого Гусляра, які тривалий час не можуть зрозуміти, з ким вони мають справу.

У продажу є золоті рибки[ред. | ред. код]

В оповіданні «У продажу є золоті рибки» розповідається про те, що в зоомагазин у Великому Гуслярі у продаж поступила партія чарівних золотих рибок, які можуть виконувати бажання.

Зворотнє почуття[ред. | ред. код]

Оповідання «Зворотнє почуття» присвячене дивній бабці Глумушці, яку всі вважають знахаркою, проте вона є іншопланетною гостею, яка допомагає жителям Великого Гусляра та околиць із особистих добрих почуттів.

Великий Гусляр[ред. | ред. код]

Докладніше: Великий Гусляр

Збірка є першою книгою із серії оповідань про фантастичне місто Великий Гусляр. Прототипом цього міста, за більшістю джерел, є російське місто Великий Устюг.[3] За різними оцінками, у цикл входять 70—100 оповідань[2], як поділяються на 6 частин: «Чудеса в Гуслярі», «Прибульці в Гуслярі», «Повернення в Гусляр», «Гусляр-2000», «Панове гуслярці» та «Гусляр назавжди». Частина оповідань надруковані вже після смерті автора. За оцінками критиків, у збірці міститься критика на сучасне авторові життя радянського, а пізніше вже російського суспільства кінця ХХ — початку ХХІ століття.[2][3]

Екранізації на основі збірки[ред. | ред. код]

У 1989—1991 роках на основі частини оповідань збірки на кіностудії «Куйбишевтелефільм» знятий ляльковий мультиплікаційний серіал із 6 фільмів.[4]

Переклади[ред. | ред. код]

Частина творів збірки перекладені кількома іноземними мовами, зокрема англійською, польською та болгарською.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]