Дружківський художній музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дружківський художній музей
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Донецька область, Дружківка, вул. Енгельса, 112
Засновано 1984
Директор Тетяна Долиновська
Сайт dihm.pp.ua

Дружківський художній музей (Дружківський історико-художній музей) — музейно-культурний заклад, основою для створення якого стала громадська картинна галерея «Дружківська Третьяковка», що була відкрита в Будинку культури машинобудівного заводу в 1951 році. Галерея демонструвала творчість народної образотворчої студії, яку очолював О. Я. Бондар (1911–2005). У березні 1984 року картинну галерею реорганізовано в міський художній музей на громадських засадах, з 1996 року — державний; а від 2007 року музейний заклад дістав назву "Дружківський історико-художній музей".

Історія створення[ред. | ред. код]

У середині 20-х років XX століття у Будинку культури машинобудівельного заводу створено студію з образотворчого мистецтва навколо якої з 1934 року формувався Дружківський історико-художній музей. З 1934 року і до кінця 90-х рр., студію очолював О. Я. Бондар. У 1973 році студія здобула звання «народної». У 1951 році при студії відкрито картинну галерею «Дружківської Третьяківки» з метою пропагування творчості студійців та збереження їх робіт. Ця мистецька збірка й стала основою для створення у березні 1984 р. художнього музею на громадських засадах, який у серпні 1986 р. став державним і функціював як сектор Донецького обласного художнього музею. У лютому 1992 р. музей вийшов з обласного підпорядкування і став самостійним. З 1983 по 1988 рр. музей знаходився у приміщенні Свято-Нікольского храму, а відтак — у будинку центральної міської бібліотеки[1].

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Спочатку збірка музею поповнювалася виключно творами образотворчого мистецтва, в яких знаходило відображення художнє життя міста. Це були твори художників студії та відомих митців, які народились, мешкали й працювали у Дружківці, зокрема, народного художника України О. П. Скоблікова (1929, Дружківка — 2005), заслуженого діяча Білорусі В. І. Сахненка (1923, Дружківка −1973), Ф. Т. Костенка (1910, Дружківка — 1987, який викладав у Ворошиловградському художньому училищі); учасника багатьох міжнародних виставок та конкурсів з екслібрису Б. М .Романова (1949, Дружківка); лауреата і дипломанта міжнародних конкурсів з плакату С. Ф. Чернова (1953, Крим, — з 1979 по 2005 рр. мешкав у Дружківці)[1]. В фондах музею знаходиться колекція майстрів, які працювали на Дружківському порцеляновому заводі, відкритому у 1971 році: В. Є. Ковальчука (1930; Ризька художня академія), подружжя Н. І. та Ю. Є. Василенків (обоє — 1944; Львівський інститут декоративно-прикладного мистецтва.) та інших[1]. Окреме місце в цій колекції належить члену Спілки художників СРСР С. О. Федяєву, творчість якого до 1986 року була представлена не повно. Тоді ж завідувачка новоствореного Дружківського художнього музею Т. Я. Долинівська звернулася до керівництва Укрпромфарфор з проханням про дозвіл передачі зразків Дружківського порцелянового заводу до фондів музею. В результаті в 1988 році до музею надійшла невелика колекція порцеляни. Серед зразків були дві роботи С. А. Федяєва: декоративна ваза «Квіти і фрукти» (порцеляна, підглазурний розпис, 1979 р.) та столовий сервіз «Бенкетний» з малюнком для деколі. У виробництво сервіз з цим декором не запуститься. В 1991 колекція музею поповнилась чайним сервізом «Квіти і фрукти» (1981), декоративною вазою та подарунковим набором для чаю з самоваром внаслідок закупівлі трьох робіт у С. А. Федяєва. Про свою працю митець сказав так:

«На формування мого ставлення до творів з порцеляни впливає не те, як зроблена річ: формування або лиття, підглазурний або надглазурний розпис; це цікаво тільки фахівцям. Головне, щоб виріб був справжнім витвором мистецтва, щоб приносило людям радість і насолоду. Для мене будь-яка річ гарна, якщо я можу сказати про неї: вона гарна»[2].

Сучасне життя[ред. | ред. код]

У 1993 році в музеї організовано арт-студію «Мальва», яка продовжує традиції Дружківської народної образотворчої студії. (Від 1 лютого 2017 року вона припинила свою діяльність.) Починаючи з 2001 року музейні фонди стали поповнюватись предметами історико-краєзнавчого характеру. Це колекції археологічних знахідок палеолетичної доби та періоду "ранньої бронзи", у тому числі — фрагменти Дружківських скам'янілих дерев; речей етнографічного характеру, які відображають особливості побуту, праці, свят представників різних національностей, що мешкають в Дружківці та її околицях; речей, фотографії, документів міського побуту з кінця 19 сторіччя з початку розбудови міста й дотепер. Співробітники музею працюють за напрямками «Дружківка у роки Другої світової війни», «Дружківці — учасники локальних війн» (Афганістан, Єгипет, В'єтнам), «Дружківці — учасники ліквідації техногенних катастроф», «Історія православної церкви у Дружківці», «Дружківка у роки Голодомору» (матеріали про діяльність дитячого будинку у місті для сиріт, родини яких постраждали у ті часи), "Дружківка й дружківці під час АТО" . За напрямком «Жертви політичних репресії» зібрано колекцію особистих речей, меблів, фотографії, документів українського правозахисника, одного з засновників Української Гельсінської групи Олекси Тихого. Колекції меморіального характеру зображують життя видатних жителів Дружківки. Серед них легендарний матрос В. Кайда; доктор технічних наук, професор, академік, фахівець у галузі кібернетики та інформатики С. І. Самойленко (1930, Дружківка — 1998, США); народний артист України Іван Кавалерідзе, художній керівник-директор «Союзу театральних продюсерів України» В. М. Нєведров (1946; Дружківка); народний артист України, заслужений діяч культури України, режисер О. Б. Фіалко (1946; Дружківка); відомомий географ, кандидат педагогічних наук, автор «Топонімічного словника України» М. Т. Янко. У 2007 році художній музей був реорганізований в комунальний заклад культури «Дружківський історико-художній музей»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Дружківський історико-художній музей. Архів оригіналу за 3 вересня 2013. Процитовано 29 липня 2013.
  2. Жизненный путь и некоторые аспекты творческого метода ведущего художника Дружковского фарфорового завода С. А. Федяева

Посилання[ред. | ред. код]