Елен Курагіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елен Курагіна
Зображення
Громадянство Російська імперія
Ім'я при народженні рос. Елена Васильевна Курагина
Титул граф[d]
Батько Vasili Kuragind
Брат/сестра Анатоль Курагін
У шлюбі з П'єр Безухов
Похідна робота Hélène Bezukhovad, Hélène Bezukhovad і Helen Kouraginad
Творець Толстой Лев Миколайович
Виконавці Аніта Екберґ, Скобцева Ірина Костянтинівна, Fiona Gauntd, Марія Віоланте Плачідо і Таппенс Мідлтонd
Персонаж твору Війна і мир

Еле́н Кура́гіна (Безу́хова) — персонаж роману Л. М. Толстого «Війна і мир». Дочка князя Василя Курагіна, дружина графа П'єра Безухова.

Елен у романі[ред. | ред. код]

Про дитинство і юність Елен в романі не розповідається. Але з її поведінки протягом усього твору можна зробити висновок про те, що її виховання не було зразковим. Вона була немов красива лялька, призначення якої — вести одноманітне веселе життя. Єдине, що потрібно Курагіній від будь-якого чоловіка, — гроші.

Після того, як П'єр Безухов був узаконений як спадкоємець титулу і багатства свого батька, батько Елен, князь Василь, влаштував їхнє одруження. Так в лютому 1806 року Елен виходить заміж за П'єра Безухова. П'єр спочатку в захваті від того, щоб одружитися з такою гарною жінкою, але його сподівання швидко тануть, особливо після того, як Елен каже йому, що у неї ніколи не буде від нього дітей.

Незабаром після того, як вони одружилися, в Елен починається роман з Долоховим. П'єр дізнається про зв'язок дружини з офіцером і викликає його на дуель. П'єр стріляється з Долоховим на дуелі, і, завдяки удачі, перемагає, поранивши його, але не смертельно. Після цього Елен ніхто не засуджує і вважають винним тільки П'єра. П'єр занурюється в депресію, втрачаючи будь-яку любов до своєї дружини. Безухов розуміє, що одружився з бездушною і корисливою жінкою.

Пізніше Елен дізнається про бажання чоловіка поїхати від неї в Петербург. Графиня Безухова не має нічого проти, але готова відпустити П'єра, тільки отримавши його статки. П'єр видає їй довіреність на керування його маєтками, що становлять більшу частину статків Безухова.

Приїхавши в Петербург, Елен Безухова створює собі репутацію нещасної дружини, кинутої напризволяще, яка терпить всі удари долі. Постійним гостем в її будинку стає Борис Трубецькой, якого вона називає власним пажем. Елен їде у Вільно, де знаходить для себе коханця — молодого принца.

Згодом Елен залишає Руську православну церкву і приймає католицизм, вважаючи, що велика пожертва церкві дасть можливість того, що папа анулює її союз з П'єром, щоб вона могла знову вийти заміж. У цей момент у неї було відразу двоє наречених, і вона зовсім заплуталася: П'єр не відповідав на лист, в якому вона просила розлучення, збиралася вийти заміж за старого, але проводила час з молодим принцом, і боялася, що все відкриється.

Після повернення в Петербург графиня потрапляє в незручне становище, так як і принц, і вельможа, під чиїм заступництвом вона перебувала деякий час, виявляються там разом і дізнаються про існування один одного. Але в своїй розмові з вельможею Безухова представляє себе жертвою ситуації і просить його повінчатися з нею. З принцом у Вільно графиня проводить таку саму розмову, і знову успішно. Тепер перед Безуховой стоїть вибір між двома видними чоловіками.

Восени 1812 року Елен померла. Існувало дві версії її смерті: перша — несподіваний напад стенокардії, друга — передозування ліками, виписаними лікарем-італійцем.

Посилання[ред. | ред. код]