Еллері Квін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еллері Квін
Ellery Queen
Псевдонім Ellery Queen, Ellery Queen, Jr. і Barnaby Ross
Помер 3 вересня 1982(1982-09-03)
Громадянство США США
Діяльність письменник
Роки активності з 1928
Жанр детектив
Нагороди

CMNS: Еллері Квін у Вікісховищі

Еллері Квін (англ. Ellery Queen) — творчий псевдонім двох американських письменників єврейського походження, кузенів: Фредеріка Даннея (Данні), справжнє ім'я та прізвище Даніель Натан (20 жовтня 1905 — 3 вересня 1982), і Манфреда Б. Лі, справжні ім'я та прізвище Емануель Леповскі (11 січня 1905 — 3 квітня 1971). Обидва народилися в Брукліні. Займалися літературно-видавничою діяльністю. У 1929 році для конкурсу в одному з журналів створили роман «Таємниця римського капелюха», опублікований того ж року під псевдонімом Еллері Квін. Твір виграв головний приз у розмірі 7500 доларів. У цьому романі вперше з'явився головний герой їхніх творів — молодий детектив Еллері Квін. Еллері — інтелектуал, який розслідує злочини, як правило, допомагаючи своєму батькові — інспектору поліції Нью-Йорка Річарду Квіну, причому «на відміну від традиційних детективних пар такого роду, роль Річарда виписано з достатньою повагою і доброзичливістю»[1]

Співавтори також писали під псевдонімом Барнебі Росс (цикл, де в ролі детектива виступає глухий актор Друрі Лейн) і дозволили іншим авторам видати низку творів під обома цими своїми псевдонімами. Творчість Данні і Лі за стилем належить до «золотого віку детективу».

Найвідоміші романи Даннея та Лі[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. //Бавін С. П. Зарубіжний детектив ХХ століття (у рос. пер.): Попул. бібліогр. енцикл. — М.: Кн. палата, 1991, стр. 93. Архів оригіналу за 10 квітня 2016. Процитовано 29 серпня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]