Еміліян Доростольский

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еміліян Доростольский
Народився 4 століття
Сілістра
Помер 18 липня 362(0362-07-18)
Сілістра, Візантійська імперія
·спалення
У лику святий

Св. Еміліян (Омелян) Доростольский (пом. у 363, Силістра, Римська імперія) — один з перших слов'янських християнських святих та мучеників римського періоду. Був рабом градоначальника.

Святий мученик Еміліян, слов'янин, постраждав за Христа під час царювання імператора Юліана Відступника (361363 рр.). Бажаючи відновити в Римській імперії культ язичницьких богів, Юліан розіслав всіма провінціями наказ, згідно з яким всіх християн мали стратити.

Святий Еміліян був рабом місцевого градоначальника й таємним християнином. Обурений жорстоким наказом, Еміліян проник в язичницьке капище, розбив молотком статуї ідолів, перекинув вівтарі і світильники і вийшов, ніким не помічений. Незабаром язичники виявили, що капище було розгромлене. Розлючений натовп став бити одного селянина, який випадково проходив поруч. Тоді святий Еміліан голосно крикнув, щоб не чіпали безневинної людини, і сказав, що сам поруйнував капище. За наказом сановника святого Еміліяна довго і нещадно били, а потім засудили на спалення. Кинутий у багаття, він не загинув, але полум'я обпалило багато тих язичників, що стояли навколо. Багаття загасло, святий Еміліян ліг на догораюче вугілля і з молитвою помер у 363 році.

Пам'ять — 31 липня (Пам'ять Святих Отців шести Вселенських Соборів. Св. муч. Якинта, що в Амастиді. Св. муч. Еміліяна.)

Джерело[ред. | ред. код]