Закляття (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Закляття
The Conjuring
Жанр містика, фільм жахів
Режисер Джеймс Ван
Продюсер Роб Ковен
Сценарист Чад Хейес
У головних
ролях
Патрік Вілсон
Віра Фарміґа
Рон Лівінгстон
Лілі Тейлор
Оператор John R. Leonettid
Композитор Джозеф Бішара
Художник Julie Berghoffd
Кінокомпанія The Safran Company
Evergreen Media Group
New Line Cinema
Дистриб'ютор Warner Bros.
Тривалість 112 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 2013
Дата виходу 19 липня
Кошторис $20 млн
Касові збори $312 489 479
IMDb ID 1457767
Наступний Закляття 2: Полтергейст у Енфілді
warnerbros.com/conjuring

«Закляття» (англ. The Conjuring) — американський містичний фільм жахів режисера Джеймса Вана 2013 р. Віра Фарміґа і Патрік Вілсон зображують Еда та Лоррейн Ворренів, які були американськими дослідниками паранормальних явищ. Їх доповіді надихнули на створення Жах Амітівілля. Воррени приходять на допомогу сім'ї Перон (Рон Лівінгстон і Лілі Тейлор), які відчувають, що в їх будинку в Харісвіллі, Род-Айленд 1971 р., відбуваються загадкові події.

Стрічка «Закляття» вийшла у США і Канаді 19 липня, у Великій Британії та Індії — 6 серпня 2013-го. Фільм отримав позитивні відгуки критиків і високу оцінку глядачів. Крім того, фільм мав касовий успіх, понад $312 млн в усьому світі з $20-мільйонним бюджетом.

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1971 році Роджер і Керолайн переїжджають у напівзруйнований будинок у Харрісвіллі, Род-Айленд, зі своїми п'ятьма доньками. Перший день минає гладко, хоча їх собака, Седі, відмовляється увійти в будинок, а одна з дочок знаходить забитий вхід до підвалу.

Наступного ранку Керолайн прокидається з таємничим синцем і знаходить Седі, лежачою мертвою поза домом. Протягом наступних кількох днів відбуваються різні дивні речі, паранормальні випадки, одним з яких є те, що Керолайн помічає, що всі годинники в будинку зупинилися рівно в 3:07.

Керолайн контактує з дослідниками паранормальних явищ, Едом і Лоррейн Ворренами, та просить їх про допомогу. Воррени проводять первинне розслідування і роблять висновок, що будинку потрібен екзорцизм, проте вони повинні отримати необхідний дозвіл від католицької церкви і ще одне свідчення для цього.

При дослідженні історії будинку Ед і Лоррейн виявляють, що будинок колись належав обвинуваченій відьмі Вірсавії, яка намагалася принести в жертву своїх дітей дияволу і вчинила самогубство в 1863 році, проклинаючи всіх, хто візьме її землю. Майно колись становило 200 акрів, але відтоді воно розділене на дрібніші ділянки. Вони знаходять повідомлення про численні вбивства і самогубства в будинках, які відтоді побудовані на проклятій території, що колись були частиною майна.

Ед і Лоррейн повертаються у будинок у спробі зібрати докази, щоб отримати дозвіл на екзорцизм. Сім'я Перонів вирішує сховатися в готелі, в той час, як Ед і Лоррейн використовують їх свідчення для церкви, щоб організувати обряд екзорцизму. Після обряду Керолайн та її дочки врятовані.

Повернувшись додому, Лоррейн говорить Еду, що священник, якого вони шукали для екзорцизму, передзвонив і залишив повідомлення, заявивши, що він отримав схвалення з боку католицької церкви. На додаток до цього він також має інший випадок для них для дослідження на Лонг-Айленді.

Ролі[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Пре-продакшн фільму розпочався на початку 2011 р. На початку червня з'явилася інформація, що на посаду режисера ведуться переговори з Джеймсом Ваном. Пізніше це підтверджено компанією Warner Bros., яка повідомила, що фільм буде оснований на житті Еда і Лорейн Воррен. У січні 2012-го ролі в картині отримали Віра Фарміґа, Патрік Вілсон, Лілі Тейлор і Рон Лівінгстон. Тоді ще фільм носив робочу назву «Безіменний проєкт за матеріалами Воррена» (англ. The Untitled Warren Files Project). Потім фільм тимчасово перейменували у «Файли Воррена» (англ. The Warren Files) за пропозицією Вана, пізніше йому повернули назву «Закляття» прямо перед початком маркетингової компанії з просування фільму.

Для підготовки до своїх ролей Фарміґа і Вілсон з'їздили в Коннектикут, щоб поспілкуватися з Лоррейн Воррен, яку пізніше запросили на знімальний майданчик фільму.

Знімання відбувалося з лютого по квітень 2012 р. Всі сцени знімали у хронологічному порядку. У серпні фільм перебував у стадії пост-продакшну. З фільму вирізано близько 20-30 хвилин матеріалу. Після позитивних тестових переглядів фінальна версія картини лягла на полицю в грудні 2012 р. в очікуванні прем'єри влітку 2013-го.

Критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав позитивні відгуки критиків й авдиторії. На сайті Rotten Tomatoes рейтинг становить 87 %,[1] Metacritic — 7,7/10.[2]

Сиквел[ред. | ред. код]

У червні 2013 р. повідомлялося, що New Line Cinema вже розробляє продовження фільму. Обидва головні актори, Віра Фарміґа і Патрік Вілсон, підписали контракт на реприз їх ролей для додаткового фільму.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Conjuring (2013). Архів оригіналу за 19 липня 2013. Процитовано 31 жовтня 2013.
  2. The Conjuring. Архів оригіналу за 12 серпня 2013. Процитовано 31 жовтня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]