Земля Санникова (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Земля Санникова
Земля Санникова
Жанр Драма/фантастика
Режисери Альберт Мкртчян
Леонід Попов
Сценаристи Марк Захаров
Владислав Федосєєв
На основі Земля Санникова
У головних
ролях
Владислав Дворжецький
Олег Даль
Георгій Віцин
Махмуд Есамбаєв
Оператор Михайло Коропцов
Композитор Олександр Зацепін
Кінокомпанія Мосфільм
Дистриб'ютор Мосфільм
Тривалість 89 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1973
IMDb ID 0136624

«Земля́ Са́нникова» (рос. «Земля Санникова») —радянський науково-фантастичний пригодницький художній фільм режисерів Альберта Мкртчяна та Леоніда Попова, знятий в 1972 році на кіностудії «Мосфільм» за мотивами однойменного роману Володимира Обручева. Сценаристи: Марк Захаров, Владислав Федосєєв.

Сюжет[ред. | ред. код]

До багатого промисловця звертається невідомий, який пропонує віднайти у Північному льодовитому океані багату на золото «другу Аляску» — Землю Санникова. Отримавши підтримку і фінансову допомогу герой збирає для експедиції подібних до себе авантюристів…

У ролях[ред. | ред. код]

та інші.

Знімальна група[ред. | ред. код]

Екранізація[ред. | ред. код]

Від повісті Обручева автори фільму «Земля Санникова» залишили лише головну ідею — відкриття фантастичної землі в Північному Льодовитому океані.

Головні ж герої — їх характери, долі, навіть імена — суттєво змінені. Організатором експедиції на пошуки таємничого острова виступає вчений Олександр Ільїн, інші ж учасники до науки не мають ніякого відношення.

Історія освоєння Арктики знає чимало безкорисливих першовідкривачів, діяння яких досі захоплюють своєю відвагою та стійкістю. Саме таким вийшов Олександр Ільїн у виконанні Владислава Дворжецького. Актор передав головне в характері свого героя — дух романтики, дух пошуку, дух благородного служіння людям та науці.

Члени експедиції після різноманітних випробувань все ж таки знайдуть землю Санникова, але основне людське багатство — моральні принципи — деякі з них зрозуміють лише перед смертю.

Якщо історія експедиції в картині є реальним відтворенням більшості арктичних відкриттів, то життя туземців землі Санникова показане у вигляді вестерну, завдяки чому кінокартина перетворилася на чудовий романтичний фільм з елементами комедії та мюзиклу.

Екзотичні пейзажі були зняті на берегах Балтійського моря, в долині гейзерів на Камчатці, в горах Північного Кавказу.

Посилання[ред. | ред. код]