Кам'яниця Якубшольцівська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кам'яниця Якубшольцівська
м. Львів, Площа Ринок, 25
Кам'яниця Якубшольцівська
Замовник Якуб Шольц

Збудовано XVI століття
Реконструйовано 1769, 1873

Тип споруди житловий

Кам'яниця Якубшольцівська — будинок № 25 площі Ринок у Львові (Україна). Пам'ятка архітектури і містобудування національного значення. Охоронний № 326/23.

Історія[ред. | ред. код]

У джерелах згадка про будинок вперше зустрічається у XVI ст. Спочатку він належав доктору права Миколаю Ґелязінусу (Gelasinus), пізніше його придбав райця та будівничий Якуб Шольц. З того часу (поч. XVII ст.) за кам'яницею закріпилася назва «Якубшольцівська». Під цією назвою вона подана на плані середмістя з 1767 р. Із 1752 р. в партері будинку розташовувалася друкарня. Разом з друкарнею 1758 р. кам'яницю придбав друкар і гравер Іван Филипович.

У середині ХІХ ст. вона належала книгареві Янові Міліковському (Milikowski). 1873 р. в будинку здійснена кардинальна реконструкція: надбудований четвертий поверх, фасад набув вигляду, наближеного до сучасного. Автор проекту цієї реконструкції — Едмунд Келер. Наступні перебудови датуються 1893, 1904 та 1912 рр. Балкон з консолями і лев'ячими маскаронами, правдоподібно, зберігся з 1770 р.

На сьогодні об'єкт має статус міської комунальної власності (власник — територіальна громада м. Львова в особі Львівської міської ради). Приміщення в партері перебуває у користуванні громадського закладу харчування (кафе-бар «Білий лицар»).

Якубшольцівська кам'яниця є пам'яткою архітектури і містобудування національного значення (постанова № 970 Ради Міністрів Української ССР від 24 серпня 1963 року). Охоронний № 326/23.

Архітектура[ред. | ред. код]

Цегляний, перший поверх облицьований каменем, інші оштукатурені, витягнутий у плані, чотириповерховий. У світлиці першого поверху збереглися готичні склепіння, відкриті при реставрації 30-х років XX ст. Цікавим декоративним елементом є левові голови на консолях балкона[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]