Канна гігантська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Канна гігантська

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Парнокопитні (Artidactyla)
Підряд: Жуйні
Родина: Бикові (Bovidae)
Підродина: Бикові (Bovinae)
Рід: Канна (Taurotragus)
Вид: Канна гігантська
Taurotragus derbianus
(J.E. Gray, 1847)
Підвиди
  • T. d. derbianus
  • T. d. gigas
Посилання
Вікісховище: Taurotragus derbianus
Віківиди: Taurotragus derbianus
EOL: 1038783
ITIS: 625125
NCBI: 303930

Ка́нна гіга́нтська (Taurotragus derbianus) — вид парнокопитних ссавців родини Бикові (Bovidae). Незважаючи на назву, дещо дрібніша від звичайної канни.

Поширення[ред. | ред. код]

Історично ця антилопа була поширена від Сенегалу до південної частини Судану, тепер же на більшій частині Західної Африки винищена. Збереглися лише невеликі роз'єднані популяції в Сенегалі, у Південному Судані, ЦАР, на півночі Камеруну і на півдні Чаду.

Опис[ред. | ред. код]

Забарвлення шкіри у канни світле, сірувато жовте з рудуватим відтінком та з 14 білими смугами на боках; з віком темніє, набуваючи блакитно сірого забарвлення. На шиї канни коротка чорна грива, на лобі бурий або чорний чуб, а знизу на шиї є товста складка шкіри, звана підгруддям, у гігантської канни він доходить до підборіддя. Дорослі самці при ходьбі виробляють клацаючі звуки, які в тихі ночі чути за сотні метрів.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Канна гігантська— житель савани. Кочує на великі відстані у пошуках пасовищ і водопоїв. Самці канн помічають свою ділянку за допомогою чубчика жорсткого волосся, що росте у них між рогами. Тварина нахиляється, вимазує чубчик власною сечею і грязюкою, а потім треться лобом до стовбурів дерев.

Охорона[ред. | ред. код]

Охороняється у багатьох національних парках. Головна причина скорочення чисельності— браконьєрство і хвороби, якими канна заражається від домашньої худоби.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. IUCN SSC Antelope Specialist Group (2017). Tragelaphus derbianus. The IUCN Red List of Threatened Species. 2017: e.T44172A50197518. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-2.RLTS.T44172A50197518.en. Процитовано 12 January 2018.[недоступне посилання з серпня 2019]