Кан Чхоль Хван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кан Чхоль Хван
강철환
кор. 강철환
Народився 1968(1968)
Пхеньян, КНДР
Країна  КНДР
 Південна Корея
Місце проживання Південна Корея
Діяльність письменник, журналіст
Alma mater Hanyang Universityd
Знання мов корейська
Сайт blog.chosun.com/blog.screen?userId=nkch

Кан Чхоль Хван (кор. 강철환, 姜哲煥, *1968 Пхеньян, КНДР) — корейський письменник та журналіст. Біженець з Північної Кореї.

Біографія[ред. | ред. код]

Колишній в'язень табору Кан Чхоль Хван зустрічається з президентом США Джорджем В. Бушем

В період японського колоніального правління бабуся Кан Чхольхвана та дідусь жили в Кіото, де дідусь володів мережею казино, а бабуся була активісткою Комуністичної партії Японії. Після поразки Японської імперії в Другій світовій війні Корея отримала незалежність, і, під впливом бабусі, сім'я переїхала в КНДР.

Кан Чхоль Хван народився в 1968 році в місті Пхеньян, КНДР. У віці 9 років він та його сім'я були заарештовані та відправлені в концтабір Йодок, як родичі зрадника батьківщини. Перебував у таборі з 1977 по 1987 рік.

Після звільнення з табору Кан Чхоль Хван деякий час жив в Пхйонсоні та Хамхині. Тоді ж він почав слухати південнокорейське радіо. Від свого знайомого співробітника служби безпеки Кан дізнався, що один з його друзів доніс на нього, та вирішив втікати з країни. В 1992 році він разом зі своїм другом Ан Хйоком перейшов Амноккан та деякий час жив в Китаї на положенні нелегала. Посольство Південної Кореї в Пекіні не мало бажання йому допомогти, тому Кан дістався до Південної Кореї без їх допомоги на судні контрабандистів, з якими він познайомився в Китаї.

Діяльність[ред. | ред. код]

Кан Чхоль Хван — автор автобіографічної книги «Пісня про концтабір». Разом з французьким правозахисником Пьером Рігуло Кан написав книгу «Пхеньянські акваріуми» — перевидання «Пісні», розраховане на іноземців. «Пхеньянські акваріуми» перекладені різними мовами світу. У наш час[коли?] Кан працює журналістом в газеті Чосон ільбо.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]