Катеринославський загін Добровольчої армії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Катеринославський загін Добровольчої армії

Катеринославський загін Добровольчої армії (Кат.з. Добрармії) — військове формування в Добровольчій армії під час Громадянської війни в Росії в Катеринославській губернії.

Історія[ред. | ред. код]

1918 рік

16 (29) жовтня утворено Катеринославський центр Добровольчої армії для роботи з формування частин армії в губернському місті Катеринославі та Катеринославській губернії. До середини листопада Катеринославським центром було створено добровольчу офіцерську дружину. У губернському місті Катеринославі стояв 8 корпус збройних сил Української держави, командир корпусу генерал І. Васильченко, та добровольча офіцерська дружина Добровольчої армії.

14 (27) листопада гетьман П. Скоропадський проголосив Акт федерації, яким він зобов'язувався об'єднати Україну з майбутньою небільшовицькою російською державою[1].

16 (29) листопада розпочався очолюваний Директорією УНР заколот проти гетьмана Скоропадського селянських загонів та військ Української держави під командуванням С. Петлюри. Під час внутрішньополітичної боротьби в Україні 8-й корпус, більшість офіцерів якого мали проросійські погляди, прийняв орієнтацію російських добровольців за «Єдину і неподільну Росію».

23 листопада (6 грудня) 8-й корпус чинив опір військам Петлюри, відбивши їх наступ на місто. На мітингу було вирішено йти на поєднання з російською Добровольчою армією. Видатну роль у прийнятті такого рішення відіграв командир 7-го кінного Новоросійського полку полковник Гусєв.

Вночі 27 листопада (10 грудня) загін із частин 8-го корпусу, які зберігали свої корпусні найменування, під командуванням генерала Г. Васильченка (Помічник начальника штабу з оперативної роботи полковник Г. Коновалов, Начальник штабу генерал-майор П. Кислий, працівники штабу офіцери Боженко та Вольтищев) виступив на південь. У його складі перебували:

  • 43-й та 44-й піхотні полки, добровольча офіцерська дружина 250 осіб (загалом до 500—650 осіб піхоти на чолі з генерал-лейтенантом М. Баташевим та генерал-майором А. Діденком[2] і полковником Долженком).
  • 7-й кінний Новоросійський полк (150—170 шабель; полк. Гусєв).
  • артилерія (4 гармати; генерал-майор В. Жуков і Бенескул, полковники Лебедєв, Рагоза та Немира).
  • бронедивізіон (4 або 5 бронемашин та 4 вантажівки; 60 осіб).
  • радіостанція (полковник Краснописців).
  • інженерний взвод.
  • лазарет (2-3 лікарі, 3-4 сестри милосердя).
  • більшість чинів Катеринославського центру взяли участь у Катеринославському поході.

Загальна чисельність загону становила близько 1050 осіб, більшість із яких — офіцери.

Автомобілі та бронеавтомобілі в першу ж ніч з 27 на 28 листопада (ст. ст.) походники були змушені підірвати через неможливість їх пересування по непролазному бруду, і командир загону весь загін посадив на підводи. Через неможливість переправи через Дніпро під тиском військ С. Петлюри було обрано направлення на Крим через Перекоп у Таврію.

По дорозі Катеринославський загін постійно вів бої:

22 грудня (4 січня) Катеринославський загін досяг Перекопу, у Криму завершився Катеринославський похід.

Похід тривав 34 дні, за які було пройдено близько 500 верст з Катеринослава до Криму на поєднання з російською Добровольчою армією. Загін пройшов тилами військ УНР, радянських військ, партизанських загонів отамана Н. Махно та інших місцевих загонів, вів безперервні бої з навколишнім противником, зазнавав втрат.

У Криму особовий склад влився до Кримсько-Азовського корпусу, а потім до Кримсько-Азовської армії. Піхотні частини Катеринославського загону були розгорнуті згодом до 34-ї піхотної дивізії, артилерія — до 34-ї артилерійської бригади, а Новоросійський кінний полк перетворений на 3-й драгунський Новоросійський полк. Бронедивізіон частково послужив ядром 5-го бронепоїздного дивізіону, частково утворив кулеметно-мотоциклетний загін, який, перекинутий у Кубанську область, влився до 1-го автоброневого дивізіону.

На базі штабу загону було сформовано штаб Кримсько-Азовської армії, командувач військами армії генерал-майор О. Боровський, а частини загону увійшли до складу Кримської дивізії, пізніше 4-ї дивізії під командуванням генерал-майора О. Корвін-Круковського.[3]

6 червня 1920 року для учасників походу було засновано особливу відзнаку: срібний хрест, за розміром і формою подібний до Георгіївського, чорної емалі з білою емалевою облямівкою по краях сторін хреста. Хрест накладено на срібний терновий вінець. У середині хреста щит із гербом Катеринослава — на блакитному полі золотий вензель Катерини II, оточений дев'ятьма золотими зірками. Понад щит золота імператорська корона. На зворотному боці хреста — номер. Хрест носився на національній біло-синьо-червоній стрічці, на лівому боці грудей.

Командування[ред. | ред. код]

  • генерал-майор П. Кислий
  • полковник І. Боженко
  • офіцер Вольтищев
  • начальник артилерії загону — генерал-майор В. Жуков, начальник артилерії 8-го корпусу, генеральний хорунжий.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Субтельний Орест. Історія України. — Київ : Либідь, 1993. — 720 с. с. — ISBN 5-325-00451-4.
  2. Диденко Анатолий Михайлович. (рос.) // grwar.ruРосійська імператорська армія в Першій світовій війні.
  3. а б Васильченко Игнатий Михайлович. (рос.) // grwar.ruРосійська імператорська армія в Першій світовій війні.

Література[ред. | ред. код]