Качамак

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Качамак
Приготований качамак у традиційному ресторані у Трніці, Північна Македонія
Альтернативні
назви
Kachamak, pura, bakrdan
Тип Каша
Походження Колишня Югославія
Регіон чи країна Балкани
Необхідні компоненти Кукурудзяне борошно

Качамак — це різновид кукурудзяної каші, яку готують у Західній Азії та Південно-Східній Європі. Назва походить від турецького слова kaçamak, що означає втечу. Він також відомий як бакрдан у Північній Македонії.

Історія[ред. | ред. код]

Страва готують із кукурудзяного борошна. Іноді додають картоплю, молоко, білий сир або каймак. Подібно до абхазької abısta, адигейської mamıs, італійської поленти та румунської мамалиги, її готують кип'ятінням кукурудзяного борошна та розтиранням, поки каструля все ще стоїть на плиті. Колись її вважали їжею для бідняків, але зараз її їдять широко, в тому числі в ресторанах.

Подача[ред. | ред. код]

Качамак із м'ясом, Північна Македонія

У Болгарії його традиційно подають із розігрітим салом або соняшниковою олією з невеликою кількістю паприки або гострого перцю. Часто додають шкварки або сирену.

У Чорногорії, Албанії та Боснії і Герцеговині качамак також готують із подрібненої картоплі і сиру до утворення густої маси.[1]

У Центральній Сербії його готують із дрібнішого зерна білого кукурудзяного борошна, подають із білим сиром і каймаком.[2] Зазвичай подається з м'ясним фаршем, обсмаженим на вершковому маслі, вивареним виноградним соком, молоком, натуральним йогуртом, медом, сметаною, іноді з беконом.

Галерея[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Kacamak With Potatoes and Cheese (Bosnia Herzegovina). Food.com. Процитовано 17 December 2015.
  2. The Serbian hominy – Mush (Srpski kačamak, kulja, pura). The Serbian Cookbook. 14 November 2013. Процитовано 17 December 2015.