Керування променем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Керування променем — техніка зміни напрямку основного пелюстка діаграми спрямованості.

У радіо та радарних системах керування променем може здійснюватися шляхом перемиканням елементів антени або зміною відносних фаз радіочастотних сигналів, що керують елементами. Останнім часом керування променем відіграє значну роль у 5G зв’язку через квазіоптичну природу частот 5G.[1]

В акустиці керування променем використовується для спрямування звуку з гучномовців у певну зону прослуховування. Це можна здійснити за допомогою зміни амплітуди та фази двох або більше гучномовців, встановлених у колоні, де комбінований звук додається та скасовується в необхідній позиції. Комерційно цей тип розташування гучномовців відомий як лінійний масив. Ця технологія існує вже багато років, але з моменту появи сучасної технології цифрової обробки сигналів (DSP) на ринку зараз є багато комерційно доступних товарів. Керування напрямком променя та контроль за напрямленістю за допомогою цифрової сигнальної обробки (DSP) вперше було введено в ранні 1990-ті роки компанією Duran Audio, яка представила технологію під назвою DDC (Цифровий Контроль напрямленості).

В оптичних системах управління променем може здійснюватися зміною показника заломлення середовища, через яке проходить промінь, або з використанням дзеркал, призм, лінз чи обертових дифракційних граток. Приклади підходів оптичного керування променем включають механічні дзеркальні підвіси або блоки спрямування променя, гальванометричні механізми, які обертають дзеркала, призми Ріслі, оптику з фазованою решіткою та мікроелектромеханічні системи з використанням мікродзеркал.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A S, Pradeep; Bidkar, G A; D, Thippesha; Nagaraj; M P M, Spurthi; Vishal (October 2020). Design of Compact Beam-Steering Antenna with a Novel Metasubstrate Structure. 2020 IEEE International Conference on Distributed Computing, VLSI, Electrical Circuits and Robotics (DISCOVER): 96—99. doi:10.1109/DISCOVER50404.2020.9278085. ISBN 978-1-7281-9885-9.

Public Domain Ця стаття містить матеріал, що знаходиться в суспільному надбанні з Федерального стандарту 1037C, General Services Administration, архів оригіналу за 22 січня 2022

Посилання[ред. | ред. код]