Клод (Grand Theft Auto)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клод
Головний герой гри «Grand Theft Auto III»
Стать Чоловіча
Вік

30 років (GTA III)

21 рік (San andreas)
Національність американець
Характерні риси Не говорить жодного слова впродовж гри
Всесвіт Grand Theft Auto
Актор озвучування Немає

Клод (англ. Claude) — це вигаданий персонаж і головний герой гри в Grand Theft Auto III, який був розроблений Rockstar Games. Він також має епізодичну роль в подальшій грі Grand Theft Auto: San Andreas. Клод мовчазний герой, отже, не має ніякого голосу актора.

Гра ніколи не розкривала ім'я Клода; пізніше з'ясувалося, в файлах даних. Rockstar ніколи не мали якусь конкретне натхнення при розробці головного персонажа. Дизайнери воліють засновувати характер на сильний і мовчазний вбивця.

Ім'я[ред. | ред. код]

Впродовж гри до персонажа звертаються Fido (англ. популярна кличка собаки) і The Kid (англ. хлопець, малий). А в Grand Theft Auto: San Andreas Каталіна його представила як «свого нового хлопця», при цьому не згадавши його імені, однак із телефонних розмов Сіджея з Каталіною можна припустити, що героя зовуть Клод. Крім цього в ранніх версіях GTA гравець міг сам вводити ім'я головного героя, а стандартним ім'ям персонажа було «Claude» (Клод).[1]

Зовнішність[ред. | ред. код]

Крім короткочасної появи в тюремному комбінезоні в Grand Theft Auto III (під час втечі з-під варти), Клод в основному носить чорну шкіряну куртку з темною футболкою під нею (в Grand Theft Auto: San Andreas куртка розстібнута), темно-зелені штани, на ногах у нього сині з білим підшивом кросівки, однак доступний альтернативний варіант зовнішності персонажа — вусатий Клод у коричневій куртці, блакитних джинсах, білих кросівках.

Біографія[ред. | ред. код]

Grand Theft Auto: San Andreas[ред. | ред. код]

Клод у Сан-Андреасі разом із Каталіною.

В 1992 році Клод веде своє кримінальне життя як простий викрадач автомобілів і учасник нелегальних гонок у Сан-Андреасі. Через деякий час, піднабравшися досвіду, Клод стає професійним гонщиком. Одночасно з цим він зустрічає Каталіну та починає зустрічатися з нею. Від лиця Каталіни, Клод бере участь у гонці з Карлом Джонсоном і програє її, потім Каталіна, за умовами угоди, оговореної перед гонкою, віддає Карлу права (дарчу) на гараж у Сан-Фієрро. Після цього Клод із Каталіною перебираються до Ліберті-Сіті.

Однак, до 2001 року Каталіна та Клод, як відомо, були спільниками, здійснюючи крадіжки у багатьох штатах, включаючи південні та південно-західні.[2] У жовтні 2001 року ФБР стає відомо, що Каталіна та Клод, можливо, остаточно перебираються в Ліберті-Сіті.[2]

Grand Theft Auto III[ред. | ред. код]

У 2001 році Клод разом із Каталіною займаються крадіжкою. Зненацька, під час чергового пограбування банку дівчина ранить героя й кидає його на місці злочину, утікши з лідером Колумбійського картелю, Мігелем, прихопивши награбоване. Клода заарештовують, під час переведення його в іншу в'язницю на поліцейський конвой відбувається напад, метою якого є звільнення одного з арештантів, старого азійського джентльмена, який згодом ще з'явиться в епізодичній ролі. Клоду вдається втекти. За допомогою нового друга на прізвисько «8-ball» герой починає свою злочинну кар'єру в Ліберті-Сіті з нуля. Поступово він просувається від одного боса до іншого й знайомиться з дівчиною Марією, пасією Сальваторе Леоне, дона однієї з італійських злочинних угруповань міста. Після того, як Клод якийсь час проробив на дона Леоне, той зраджує й намагається вбити Клода й той разом з Марією біжить до нових заступників. Співпрацюючи з Якудзою і працюючи на продажного копа Рея він знайомиться з медіамагнатом Дональдом Лавом. По його завданню він розв'язує війну між Картелем і Якудзою. Марія виявляється в заручниках Каталіни, яка пропонує Клоду угоду: дівчина в обмін на викуп. Герой погоджується, але в останній момент Каталіна знову підставляє Клода й намагається зникнути із грішми. У фінальній сцені герой знищує Каталіну в її вертольоті.

Характерні риси[ред. | ред. код]

Мовчазливість[ред. | ред. код]

На відміну від героїв наступних ігор серії Клод не говорить жодного слова. На момент виходу Grand Theft Auto III це було зроблено для того щоб яскравіше показати його серйозність і ближче співвіднести гравця з персонажем.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Марія в радіопостановці Chatterbox говорить, що «Клод не розмовляє надто багато».
  • Є версія, що в GTA IV Клод вже мертвий, оскільки на стінах Ліберті можна побачити «Toni R.I.P. і Claude R.I.P.»
  • В місії «Зникнення Лава» (GTA III) Клод приходить в пустий дім Дональда Лава та не знаходить господаря. За первісним задумом Даркел (вилучений персонаж) повинен був «замовити» Лава Клоду.
  • Одяг Клода доступний у Grand Theft Auto IV, якщо гравець вирішить убити Playboy X під час гри.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Клод" в файлах даних Grand Theft Auto III. Архів оригіналу за 19 березня 2006. Процитовано 26 липня 2006. 
  2. а б Liberty Tree: "Ви Бачили Цю Жінку?". Офіційнбй сайт Grand Theft Auto III. Архів оригіналу за 6 липня 2006. Процитовано 26 липня 2006. 

Посилання[ред. | ред. код]

  • Claude (англійською). Grand Theft Auto Wiki. Архів оригіналу за 26 жовтня 2010. Процитовано 9 жовтня 2010.