Клітинна гомологія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У математиці, а саме у алгебричній топології клітинною гомологією називається гомологічна теорія для категорії CW-комплексів. Вона узгоджується із сингулярною гомологією і часто дає ефективні методи для її обчислення.

Означення

[ред. | ред. код]

Якщо є CW-комплексом і позначає його n-кістяк. Нехай позначає групу ланцюгового комплексу для відносної гомології пари Відповідна відносна гомологічна група є тривіальною групою для і вільною абелевою групою, генераторами якої є -клітини комплекса для .

Між групами і можна задати граничне відображення як де є відображенням із гомологічної групи на відносну гомологічну групу пари а є зв'язуючим гомоморфізмом у довгій точній послідовності пари

Більш конкретно якщо є елементом і — циклом, що представляє цей елемент, то є класом гомології образу цього елемента у фактор-групі (цей образ теж буде циклом). Натомість, якщо є елементом то згідно означень для існує представник для якого де Тоді у оскільки граничне відображення цього елемента у і є однаковими і в елемент є граничним. Натомість у він може бути не граничним і для нього клас гомології може бути нетривіальним. за означенням є класом гомології елемента у .

Для граничних відображень , оскільки згідно означення і адже у лівій частині є композиція двох послідовних відображень у довгій точній послідовності пари

Таким чином відносні гомологічні групи і граничні відображення утворюють ланцюговий комплекс:

Гомології цього комплексу і називаються клітинними гомологіями комплексу .

Граничні відображення за допомогою степенів відображень

[ред. | ред. код]

Граничні відображення у комплексі також модна задати за допомогою степенів відображень. А саме, нехай є -клітиною і є її відображенням склеювання. Розглянемо композицію відображень

де перше відображення ідентифікує із , є -клітиною у X, третє відображення є фактор відображенням яке стискає у точку (перетворюючи при цьому у сферу ), і останнє відображення ідентифікує із за допомогою характеристичного відображення клітини .

Тоді граничне відображення

на відповідному елементі задається формулою

де є степенем відображення і сума береться за всіма -клітинами у , що розглядаються як породжуючі елементи у (оскільки за означенням CW-комплекса образ границі клітини при відображенні склеювання належить скінченній кількості -клітин, то усі доданки у сумі крім скінченної кількості будуть нульовими).

Приклади

[ред. | ред. код]

n-сфера

[ред. | ред. код]

Для n-вимірної сфери Sn існує клітинне розбиття із двома клітинами, однією 0-клітиною і однією n-клітиною. При цьому n-клітина приєднується за допомогою сталого відображення із на 0-клітину. Оскільки породжуючими елементами груп є k-клітини у розбитті Sn, то для а інші групи є тривіальними.

Тому для , відповідний ланцюговий комплекс є рівним:

і оскільки всі граничні відображення є відображеннями з або на тривіальні групи, вони всі є нульовими гомоморфізмами. Тож клітинні гомологічні групи є:

Якщо , то граничне відображення теж є нульовим, тож формула є справедливою для всіх додатних .

Поверхні роду g

[ред. | ред. код]

За допомогою клітинної гомології можна також обчислити гомології поверхні роду g . Фундаментальним многокутником є -кутник і звідси одержується клітинне розбиття із однією 2-клітиною, 1-клітинами і однією 0-клітиною. 2-клітина приєднується вздовж границі -кутника, який містить кожну 1-клітину двічі, в різному порядку. Тому степінь відповідного відображення є рівним нулю. Також відображення склеювання для кожної 1-клітини має степінь рівний 0, оскільки це є відображення із на 0-клітину. Тож відповідний ланцюговий комплекс є

де всі граничні відображення є нульовими. Отже клітинна гомологія поверхні роду g є рівною

Для неорієнтованих поверхонь роду g можна задати клітинне розбиття із 1-єю 0-клітиною, g 1-клітинами, і 1-єю 2-клітиною. Гомологічні групи для цих поверхонь є рівними

Для n-тора існує клітинне розбиття із 1-єю 0-клітиною, n 1-клітинами, ..., і 1-єю n-клітиною. Ланцюговий комплекс є

і всі граничні відображення є нульовими.

Тому, .

Комплексний проєктивний простір

[ред. | ред. код]

Якщо не має клітин суміжної розмірності, (тобто якщо у ньому є n-клітини, то немає (n-1)-клітин і (n+1)-клітин), тоді є вільною абелевою групою породженою n-клітинами, для кожного .

Комплексний проєктивний простір можна одержати склеюванням 0-клітини, 2-клітини, ... і зрештою (2n)-клітини, тому для , і для непарних k.

Дійсний проєктивний простір

[ред. | ред. код]

Дійсний проєктивний простір має клітинне розбиття із однією -клітиною для всіх . Відображеннями склеювання для цих -клітин є подвійне накриття . Тому зокрема -кістяк для всіх . Також для всіх .

Для обчислення граничного відображення

необхідно визначити степінь відображення

Для цього слід зауважити, що , і для кожної точки , прообраз складається із двох точок, по одній у кожній компоненті зв'язності (відкритій напівсфері) . Тому для знаходження степеня відображення , достатньо знайти локальні степені на кожній із цих відкритих напівсфер. Нехай вони позначаються і . Тоді і є гомеоморфізмами і , де є антиподальним відображенням. Степінь на є рівним . Тому можна вважати, що локальний степінь на є рівним і тоді локальний степінь на є рівним . Додаючи локальні степені можна одержати значення степеня відображення

Тоді граничне відображення є множенням на у групі цілих чисел, і звідси утворюється ланцюговий комплекс:

де якщо є парним числом і якщо є непарним числом.

Із цього комплексу обчислюється клітинна гомологія для :

Інші властивості

[ред. | ред. код]
  • -кістяк однозначно визначає всі гомологічні модулі нижчих порядків:
для .

Еквівалентність клітинної і сингулярної гомологій

[ред. | ред. код]

Для CW-комплекса гомологічні групи у клітинній гомології є ізоморфними гомологічним групам сингулярної гомології. Якщо для простору існує триангуляція то клітинна гомологія також є ізоморфною симпліційній.

Доведення еквівалентності сингулярної і клітинної гомологій здійснюється за допомогою аналізу точних послідовностей для пари просторів і ланцюгового комплексу із означення клітинної гомології.

Нехай

є частиною точної послідовності пари Оскільки для то є ізоморфізмом для Тому для буде

Звідси також випливає, що відображення є ін'єктивним.

Нехай тепер

є частиною ланцюгового комплексу із означення клітинної гомології із проміжними відображеннями. Для спрощення надалі також позначатиметься із відповідними позначеннями для ядер, границь і гомологій цього комплексу.

Оскільки відображення є ін'єктивним, то

де останній ізоморфізм випливає із ін'єктивності

Звідси

.

Але із довгої точної послідовності для пари випливає, що

і тому відповідно

Але оскільки знову ж використовуючи довгу точну послідовність для пари просторів остаточно

Але із вказаних вище ізоморфізмів

Це завершує доведення у випадку скінченновимірного комплексу, тобто у випадку для деякого додатного

У нескінченновимірному випадку кожен цикл , що представляє елемент у є формальною скінченною сумою сингулярних симплексів, що є образами неперервних відображень із стандартного симплекса. Оскільки кожен такий образ є компактною множиною то всі вони загалом містяться у деякому скінченному підкомплексі і тому зокрема є елементом де можна вважати, що Але, як вказано вище і тому всі елементи мають відповідники у Іншими словами існує сюр'єктивний гомоморфізм із у . Подібним чином, якщо деякий елемент є рівним нулю у , то він має бути нульовим у і з випливає, що сам цей елемент є нулем. Тобто гомоморфізм із у є також ін'єктивним, що завершує доведення еквівалентності.

Узагальнення

[ред. | ред. код]

Спектральна послідовність Атії — Хірцебруха є аналогічним методом обчислення(ко)гомології для CW-комплекса, для довільної екстраординарної (ко)гомологічної теорії.

Характеристика Ейлера

[ред. | ред. код]

Для CW-комплексу із скінченно кількістю клітин, нехай позначає кількість -клітин, тобто ранг як вільної абелевої групи. Характеристика Ейлера комплекса за означенням є рівною

Характеристика Ейлера є гомотопним інваріантом. У термінах чисел Бетті для :

Це випливає із довгої точної послідовності відносної гомології для трійки :

Розбиваючи цю послідовність на короткі точні послідовності можна одержати співвідношення:

і такі ж для , , і т.д. За індукцією:

Див. також

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]