Комар Дмитро Олексійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Комар Дмитро Олексійович
Народився 6 листопада 1968(1968-11-06)
Nesterovod, Рузький район[d], Московська область, РРФСР, СРСР
Помер 21 серпня 1991(1991-08-21) (22 роки)
Москва, СРСР
Поховання Ваганьковське кладовище
Країна  СРСР
Діяльність водій
Знання мов російська
Нагороди
Герой Радянського Союзу медаль «Золота Зірка»
орден Леніна Медаль «Захиснику вільної Росії» медаль «За бойові заслуги» ювілейна медаль «70 років Збройних Сил СРСР» Медаль «Воїну-інтернаціоналісту від вдячного афганського народу»

Дмитро Олексійович Комар (рос. Дмитрий Алексеевич Комарь) (19681991) — один з трьох загиблих захисників «Білого дому» під час серпневого путчу 1991 року. Герой Радянського Союзу (посмертно).

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 6 листопада 1968 року у селі Нестерово Рузького району в сім'ї військовослужбовця. Працював слюсарем на Істрінськой меблевій фабриці. З листопада 1986 року проходив службу в навчальному центрі ПДВ (Гайжюнай, Литовська РСР). З травня 1987 року проходив службу в ДРА, гвардії сержант ПДВ. За підсумками служби нагороджений 3 медалями, в тому числі медаллю «За бойові заслуги»,[1] ювілейною медаллю «70 років Збройних Сил СРСР», медаллю ДРА. На війні був двічі контужений і перехворів жовтухою.[2]

Після звільнення в 1989 році в запас працював водієм автонавантажувача виробничого спеціалізованого об'єднання «Інтер'єр» в Москві.

Загибель[ред. | ред. код]

Близько опівночі 21 серпня 1991 року Дмитро Комар застрибнув на БМП (бортовий № 536) з колони, що рухалася в бік Смоленської площі в напрямку від Білого дому, з наміром накинути на оглядову щілину брезент, щоб «засліпити» екіпаж. Навідник БМП став обертати її башту, маючи намір скинути з броні нападника, але це вдалося зробити механіку-водію: в результаті різкого маневру Д. А. Комар опинився на асфальті. Він піднявся, наздогнав БМП і застрибнув у задній десантний люк, що розкрився від удару об колону. При різкому маневрі машини Комар випав з неї, зачепився одягом за люк і отримав смертельну травму: за однією версією, він вдарився головою об корпус БМП, за іншою — впав на асфальт і потрапив під колеса БМП, коли вона дала задній хід.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Библиотека «Люди и книги» [Архівовано 4 Березня 2016 у Wayback Machine.].
  2. Биография Дмитрия Комаря [Архівовано 29 Січня 2020 у Wayback Machine.] // Фонд «Памяти Дмитрия Комаря»

Посилання[ред. | ред. код]