Конвенція про кіберзлочинність

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конвенція про кіберзлочинність

Країни, які ратифікували договір (червоним), та країни, які підписали, але не ратифікували його (помаранчевим)
Тип договір Ради Європиd і міжнародний договір
Підготовлено 1 липня 2004
Підписано 23 листопада 2001
Місце Угорщина Угорщина, Будапешт
Чинність 1 липня 2004
Умови Ратифікація договору трьома державами Ради Європи
Підписанти ПАР, Канада, Японія, Філіппіни, США, Австралія, Домініканська Республіка, Ізраїль, Маврикій, Панама, Шрі-Ланка і Колумбія
Сторони 68
Зберігається Генеральний секретар Ради Європи
Мови англійська і французька

Конвенція про кіберзлочинність (англ. Convention on Cybercrime), також відома як Будапештська конвенція — перший міжнародний договір, спрямований на боротьбу з інтернет-злочинністю та комп'ютерною злочинністю (кіберзлочинністю) шляхом гармонізації національних законів, удосконалення методів розслідування та розширення співпраці між державами[1]. Він був розроблений Радою Європи в Страсбурзі, Франція, за активної участі держав-спостерігачів Ради Європи: Канади, Японії, Філіппін, Південної Африки та США.

Конвенція та Пояснювальна доповідь були прийняті Комітетом міністрів Ради Європи на 109-й сесії 8 листопада 2001 року. Вона була підписана в Будапешті 23 листопада 2001 року та набула чинності 1 липня 2004 року. Станом на квітень 2023 року 68 держав ратифікували конвенцію, тоді як ще дві держави (Ірландія та Південна Африка) підписали конвенцію, але не ратифікували її[1].

Відколи вона набула чинності, такі важливі країни, як Індія, відмовилися прийняти Конвенцію на тій підставі, що вони не брали участі в її розробці. Росія виступає проти Конвенції, і зазвичай відмовляється співпрацювати з правоохоронними органами у розслідуванні кіберзлочинів. Це перший багатосторонній юридично обов'язковий інструмент для регулювання кіберзлочинності. З 2018 року Індія переглядає свою позицію щодо Конвенції після сплеску кіберзлочинності, хоча побоювання щодо обміну даними з іноземними агентствами залишаються[2].

1 березня 2006 року набув чинності Додатковий протокол до Конвенції про кіберзлочинність. Ті держави, які ратифікували додатковий протокол, зобов'язані криміналізувати поширення расистських і ксенофобських матеріалів через комп'ютерні системи, а також погрози та образи на ґрунті расизму чи ксенофобії[3].

ООН розробляє альтернативний договір про кіберзлочинність[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Full list - Treaty Office - www.coe.int. Treaty Office (англ.). Процитовано 11 червня 2023.
  2. Home Ministry pitches for Budapest Convention on cyber security. The Indian Express (англ.). 18 січня 2018. Процитовано 11 червня 2023.
  3. Frequently Asked Questions and Answers About the Council of Europe Convention on Cybercrime (Draft 24REV2) (December 1, 2000). web.archive.org. 9 лютого 2006. Архів оригіналу за 9 лютого 2006. Процитовано 11 червня 2023.
  4. A New UN Cybercrime Treaty? The Way Forward for Supporters of an Open, Free, and Secure Internet. Council on Foreign Relations (англ.). Процитовано 11 червня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]