Користувач:Самотній Жовнір/Латинський рок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Латинський рок (англ. latin rock — латин-рок) — це рок, з характерною латиноамериканською ритмічною основою[1]. Латин-рок являє собою сплав латиноамериканської етнічної музики з рок — музикою, що за визначенням є однією з форм фолк-року .

Термін Rock en español (рок іспанською) часто пов'язують з латин-роком, припускаючи при цьому їх повну рівність[1]. Однак іноді цей термін відносять і до більш загальної категорії;—іспаномовного року «Rock en Español»> Colombian music terminology profile. Information about Colombian music terminology. Middle East culture and attractions « Rock en Español2»> html Final Vocabulary .


Історія

[ред. | ред. код]

Роком народження латинського року вважають 1958, оскільки в цьому році Річі Валенс записує рок-н-рол — версію пісні La Bamba, що поширилася згодом по всій Латинській Америці.

Крім того, Daniel Flores, якого називають «хрещеним батьком латинського року» Rock En Espanol Lives Here Including Rockero Music From Top Rock En Español Bands & Spanish Rock | BrownPlanet.com <!- Заголовок доданий ботом ->, записує свій хіт Tequila. Також, в 1958 році аргентинська група Los Cinco Latinos видає свій дебютний альбом Maravilloso Maravilloso з великим успіхом в країнах Латинської Америки та у Сполучених Штатах / Página oficial de Estela Raval y los Cinco Latinos.

Починаючи з 1959 року мексиканські групи Los Teen Tops, Los Blue Caps і Los Locos del Ritmo записують іспаномовні версії пісень Елвіса, Чака Беррі, Літл Річарда ,Бадді Холлі та інших виконавців американського рок—н-ролу, отримавши пізніше величезну популярність в країнах Латинської Америки.

У 1960 році з'являється аргентинський рок— музикант Sandro de América, який розробив популярний стиль— латино—американську романтичну баладу (Latin American romantic ballad) . В кінці 1960-х набуває популярність гітарист Карлос Сантана, який зробив величезний внесок у популяризацію латинського року. Альбом 1972 року «Caravanserai» розглядають зазвичай як переломну точку в творчості музиканта, після якої спостерігається спад його популярності. Однак Сантана знову заявляє про себе у 1999-му році, коли черговий його альбом Supernatural (альбом Santana) злетів на вершини чартів і став 15 разів платиновим у США. З кінця 1980-х можна виділити новий етап розвитку латинського року, пов'язаний з виходом його на міжнародну арену. Цей етап ініціювали групи, як, наприклад, Los Lobos, Soda Stereo, G.I.T., Caifanes, Café Tacuba, La Ley. Серед нових успішних груп в 1990-х можна відзначити Jaguares (Мексика), Aterciopelados (Колумбія), Bersuit Vergarabat (Аргентина), Jorge Drexler (Уругвай), Julieta Venegas (Мексика), Los Tres (Чилі). Через походження учасників і частини пісень іспанською мовою до латин-року можна віднести творчість The Mars Volta.

Аргентинський національний рок («rock nacional») з'явився в кінці 1960-х і став з тих пір одним з найбільш популярних стилів в Аргентині, поряд з Танго і народною музикою. До представників цього руху відносять Los Gatos, Arco Iris, Almendra, Vox Dei, Charly García та інших. Аргентинський національний рок пов'язаний з сексуальною революцією в Аргентині і духом свободи щодо військової диктатури. Після фолклендській війни 1982 року аргентинський рок відроджується такими групами, як Soda Stereo, Los Redonditos de Ricota, Los Fabulosos Cadillacs, Sumo (група) і іншими.

Перуанський рок

[ред. | ред. код]

Перуанський рок виник в кінці 1950-х років під впливом рокабіллі. Одними з найбільш значущих груп 50-х-60-х були Los Zodiacs, Los Saicos, Los york's та інші. Після військового перевороту 1968 року рок — виконавці в Перу надовго пішли в підпілля. Почався занепад року: багато хто почав грати джаз і народну музику. У 80-х і 90-х, у зв'язку з ослабленням цензури, з'явилося безліч представників різних течій року: нью — вейв (Leusemia), панк-рок (6 Voltios) дез-метал (Mortem), гранж (Huelga De Hambre) і т. д. У 2000-ті роки рок вийшов з підпілля і швидко став популярним. В даний час найбільш відомі групи Líbido, TK, Zen. Деякі групи, зокрема, Uchpa, виконують рок не англійською та іспанською мовами, а на кечуа.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б Rock en Español. Allmusic. Архів оригіналу за 11 квітня 2012.

Посилання

[ред. | ред. код]