Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1397

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Альбрехт II
-Знайдено: + Альбрехт II (1397-1439) - представник династії Габсбурґів, з 1438 р. - німецький король; зять Сиґізмунда Люксембурзького, успадкував після нього 1437 корону Угорщини і Чехії.


Назва:Щирець (смт)
-Знайдено: + Щирець - с.м.т. Пустомитівського району Львівської області, положене на Опіллі над р. Щирцем; 4400 меш. (1984). Гіпсовий зав., виробництво будів. матеріалів. Щ. вперше згаданий у літописі 1125, 1397 одержав магдебурзьке право.


Назва:Рукописна книга
-Знайдено: + Найдавніші рукописна книги з'явились в Україні у період Київської Русі із запровадженням християнства. У першій половині 11 століття князь Ярослав Мудрий заснував при Софійському соборі скрипторій (майстерню для переписування книг), забезпечений великою бібліотекою, кваліфікованими писарями і художниками. Саме звідси вийшли найдавніші рукописні пам'ятки: Остромирове Євангеліє (1056-1057), Ізборники Святослава (1073 і 1076). Книжна справа в цей час була добре налагоджена і в Києво-Печерській лаврі. У 12-14 ст. важливими центрами книгописання стають монастирі Галицько-Волинського князівства (звідси, ймовірно, походять Христинопольський Апостол, 12 ст.; Бучацьке Євангеліє, 12-13 ст.; Добрилове Євангеліє, 1164; Холмщини Євангеліє (Холмське Євангеліє), кінець 13 ст.; Бесіди Григорія Двоєслова, друга пол. 13 ст.; Євсієве Євангеліє, 1283), а також Чернігівського, Новгород-Сіверського, Переяславського князівств (пам'ятки не збереглися). До київського книжкового осередку належить найвидатніша пам'ятка рукописного мистецтва ранньої доби - Київський Псалтир (1397), оздоблений 302 високохудожніми мініатюрами. Найдавніші книги переписувались на пергаменті (спеціально обробленій і пристосованій для письма шкірі молодих тварин -ягнят, телят, козенят). Тривалий час пергамент був привізний, лише з 12-14 ст. почали користуватись матеріалом місцевого виробництва. Давні книги переписувались уставом - високим, урочистим письмом, що передбачав пропорційність кожного знака. Робота переписувачів була дуже повільною і вимагала скрупульозного виконання. У художньому оформленні книг переважали орнаменти "візантійського" і "тератологічного" ("звіриного") типу, мотиви, запозичені з книг болгарського походження, проте з включенням оригінальних елементів.


Зобр:1шт.


Назва:Кальмарська унія
-Знайдено: + Кальмарська унія (Kalmarunionen) (13971521) - унія, що об'єднала три скандинавських королівства (Данію, Норвегію і Швецію з залежними територіями - Фінляндією, Ісландією і Гренландією) під егідою Данії.
-Знайдено: + Дочка датського короля Вальдемара ІV Маргарита, яка була за норвезьким королем, возвела на датський престол свого сина Олафа і фактично управляла двома державами – Данією і Норвегією. У 1397 р. вона одержала зі згоди шведської знаті і шведський трон. У тому ж році на зборах представників трьох королівств в шведському місті Кальмарі королем трьох країн був проголошений Ерік Померанський – внучатий племінник Маргарити. Був прийнятий акт про вічну унію трьох держав, на чолі яких повинен стояти один король, але в кожній державі зберігались свої закони.


Зобр:2шт.


Назва:Новгородська республіка
Підзаголовок:===
Знайдено: + З 14 ст. починаються спроби Твері, Москви й Литви підкорити Новгородську феодальну республіку своій владі. Тверський князь Михайло Ярославович, ставши великим князем володимирським, надіслав у Новгород намісників без попередніх переговорів із новгородцями. Це штовхнуло Новгород до зближення з Москвою. Прагнули обмежити самостійність Новгородської феодальної республіки Іван Калита, Семен Гордий та інші московські князі, що займали великокнязівський стіл. Гострий конфлікт між Новгородською феодальною республікою та Москвою виник у 1397, коли Москва відторгла Двінську землю. Однак у 1398 Двінська земля була повернута Новгородській феодальній республіці. Борючись проти утисків з боку московських князів, новгородський уряд шукав союзу з Литвою. До середини 15 ст. Новгородська феодальна республіка, протидіючи великим московським князям, стала перешкодою на шляху процесу ліквідації феодальної роздробленості Русі. Частина великого боярства, не бажаючи розставатися з політичними привілеями, домагалася переходу Новгорода під владу Великого князівства Литовського. Провідником цих поглядів боярства була так звана литовська партія. В 1470 з її ініціативи новгородці запросили на князювання з Литви князя Михайла Олельковича, новгородський уряд став вести переговори про союз із литовським великим князем Казимиром ІV.


Зобр:2шт.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Роки, згадані у Вікіпедії