Користувач:Flippysketch2019/Повстання Вагнеру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повстання Вагнеру або Військовий Переворот в Росії (рос. Востание Вагнера или Военный Переворот) (23.06.2023 - 24.06.2023) — короткочачне повстання, організоване ПВК "Вагнер" на території Російської Федерації, спричинена завдяки тому, щоб повалити диктаторський режим РФ. Тривала дуже мало, (за словами головнокомандувача) "... Ми розумієм, що проллється російська кров, ми розвертаємо бригади...".

Повстання Вагнеру
Російсько-Українська війна
Дата: 23 червня 2023 – 24 червня 2023
Місце: Росія
Результат: Перемога Збройні Сили РФ
Сторони
Російська Федерація Свобода Росії
ПВК "Вагнер"
Командувачі
Володимир Путін
Сергій Шойгу
Євген Пригожин
Ігор Волобуєв
Військові сили
Невідомо 18 000 партизанів
Втрати
100-200 людей

Хід операції

[ред. | ред. код]

Історія повстання починається з 23 червня 2023 року. Головнокомандувач ПВК "Вагнер" — Євген Пригожин вночі на 24 червня оголосив війну Збройним Силам РФ. На це відреагували військові в легіоні "Свобода Росії" і теж вирішили допомогти їм.[1]

Приблизно о 7-й ранку, ПВК "Вагнер" почали наступ на Бахмут, але їм не вдалося його звільнити. Потім вони почали наступ на м. Ростов-на-Дону. В місті їздили танки, ходили військові. В Росії з-за цього почали вимикати зв'язок, щоб Вагнер не зміг дійти до інших міст, але їх це не спинило. Вони почали наступ на Краснодар, Бєлгород, і заявили, що їхня остання битва буде "Битва за Москву". Легіон Свобода Росії виїхав туди й там їздили танки і проводились жорстокі бої, але більшість просто відмовились продовжувати цю "Громадянську війну" і просто втекли.

До Москви залишалось 500 км, люди з Вагнер продовжували захоплювати міста, а інтернет був доступний лише 25% населення. Майже вся Московська область була під їхнім контролем. Аж тут ввечері 24 червня 2023 Євген Пригожин заявив, що не хоче, щоб росіяни проливали кров і просто вивів усі війська з Московської Області. Так само зробили "Свобода Росії", вони заявили, що РФ перемогла і теж перестали воювати, але війська не вивели.

Під час "Громадянської війни" в РФ, ЗСУ змогли звільнити деякі тимчасово окуповані території України в напрямку ОРДЛО. Також, Пригожин сказав, що на Київ можливо буде напад через територію Республіки Білорусь.

Підусмки Операції

[ред. | ред. код]

Пригожин припинив наступ і вивів війська з тимчасово окупованих Вагнером міст.

Свобода Росії змогли взяти деякі території, але так само їх покинули та здались.

ЗСРФ отримали статус перемоги над повстанням.

ЗСУ змогли звільнити деякі території ОРДЛО та інших тимчасово окупованих територій України.

Примітки

[ред. | ред. код]

Докладніше: https://youtu.be/Y0gjgzT33Xc похід ПВК "Вагнер" на м. Москва.

Див. Також

[ред. | ред. код]

Республіка Білорусь

Україна

Легіон "Свобода Росії"

ПВК "Вагнер"

Російська Федерація

Танки ПВК "Вагнер" в містах Росії