Користувач:Steisham/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абант(син Лінкея)
БатькоЛінкей
МатиГіпермнестра
У шлюбі зАглая
ДітиАкрісій,Прет,за різними версіями Ідомена,Ідмон,Канеф,Халкодон

Абант(др.-греч. Ἄβας)—персонаж грецької міфології,цар Аргоса,син Лінкея і Гіпермнестри. Батько Акрісія і прадід Персея.За однією з версій міфу, став епонімом племені Абант.

Нічим особливим не відрізнявся (хіба тим, що успадкував чарівний щит свого діда Даная). Будучи предком багатьох видатних героїв, він часто згадується в міфах.Коли він повідомив своєму батькові про смерть Даная, то отримав в нагороду щит свого діда, присвячений Гері.Під Троєю той щит потрапив до Енея. Цей щит здійснював різні чудеса; одного його виду було досить, щоб примусити до покори повсталий народ.Побачивши його в битві, вороги злякалися його блиску і кинулися бігти . З цією легендою в історичні імена пов'язували виникнення в Аргосі священних ігор (Герей або гекатомба), що проходили раз в п'ять років ; переможці цих ігор отримували в якості нагороди замість вінка щит. Дружина Аглая народила йому двох синів, які стали заклятими ворогами: Акрісія і Прета. Після смерті батька абантіди поділили царство . Через Акрісія Абант став дідом Данаї і прадідом Персея . Гігін називає його батьком ще й Ідмона - віщуна, учасника походу аргонавтів (згідно з основною версією міфу, це син Аполлона); у Аполлодора згадується дочка Абанта Ідомена (дружина Аміфаона і мати ще одного віщуна, Мелампода) . Деякі автори вважають, що він заснував місто Абаї в Фокіді і завоював острів Евбею. Інші ж вважають, що це зробив його тезка - син бога Посейдона і німфи Аретуса.

У літературі

[ред. | ред. код]

У «Енеїді» Вергілія зустрічається етруський воїн Абант, який допомагав Енею в боротьбі за нову батьківщину троянців в Італії, у "Енеїді" герой вішає щит Абанта в храмі на мисі Акцій під час стоянки в якості жертви богам .Абант став важливим персонажем трагедії афінянин Феодекта «Лінкей», текст якої не зберігся.

Інші персонажі з іменем Абант

[ред. | ред. код]

Гомер згадує в «Іліаді» ще одного Абанта - сина троянського віщуна Еврідаманта, хороброго захисника Трої, який разом зі своїм братом загинув в бою з аргоським царем Діомедом.

В грецькій міфології Абант―старший з шести синів елевсінського царя Келея і його дружини Метаніри, який, побачивши, як Деметра залпом випила цілий глечик ячмінного відвару, присмачене м'ятою , вигукнув: «О, як жадібно ти п'єш!» - за що та, ображена такою неповагою до старших і неповагу до богів, перетворила його в ящірку.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Dictionnaire de la mythologie grecque et latine
  2. Гигин, 2000, Мифы, 244.
  3. Гигин, 2000, Мифы, 244, прим.

Посилання

[ред. | ред. код]

https://drevniebogi.ru/abant-abas-tsar-peloponnesskogo-argosa/

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Краткий словарь мифологии и древностей. 2012 https://slovar.cc/ist/mifolog-drevn.html
  • Словник античної міфології. — К.: Наукова думка, 1985. — 236 сторінок.
  • А. П. Кондрашов. Кто есть кто в мифологии Древней Греции и Рима. 1738 героев и мифов. РИПОЛ классик. Москва. 2016. ISBN 978-5-386-09554-3 (рос.)