Користувач:Vi Ponomarova/Проект «COWBOYKY: Український дикий захід»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа

Проект "COWBOYKY: Український дикий захід" — проект створення унікального туристичного кластеру, який поєднує культуру американських ковбоїв та української етнічної групи бойків, на території Новоміської об'єднаної територіальної громади у Старосамбірському районі Львівської області. Він активізовує сталий економічний розвиток громади шляхом розробки та просування місцевої туристичної інфраструктури під брендом "COWBOYky"[1]. Проект реалізується Новоміською сільською радою у партнерстві з Західноукраїнським ресурсним центром, ОСН "Горизонт" та ЮК "Моріс Груп" за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках ініціативи "Мери за економічне зростання". Тривалість реалізації проекту — 3 роки, старт відбувся у червні 2018 р. Загальний бюджет проекту складає 1 мільйон євро, з яких вклад ЄС — 900 тисяч євро, а об'єднаної громади Нового Міста — 100 тисяч євро. Керівник проекту — Дмитро Якимець.


Історія

[ред. | ред. код]

Туристичний потенціал Львівської області України є дуже великим, особливо у галузі так званого “зеленого туризму”. На сьогоднішній день багато місцевих громад не використовують цю можливість для розвитку, хоча вона несе значний позитивний економічний вплив.

У пошуках унікальної ніші серед численних туристичних продуктів засновники проекту вирішили перетворити особливості своєї місцевості на ключові переваги. Як основну ідею для розвитку взяли період американського Дикого Заходу, який творчо об'єднали з місцевою традиційною культурою бойків.

З цим проектом команда у 2017 р. прийняла участь в ініціативі «Мери за економічне зростання» (M4EG), що розпочала діяльність у січні 2017 року в рамках Східного партнерства ЄС. “CowBoyky” увійшли в число 6 пілотних проектів, яким виділили кошти на реалізацію[2].

Назва проекту

[ред. | ред. код]

Назву проекту було обрано через суголосся назви та історії американських ковбоїв та української культури бойків. Команда звернула увагу на схожість слів бойки і ковбої, на подібність їх культурних і побутових традицій та особливостей географічного розташування. За деякими версіями істориків бойки походять від кельтського племені бойів (назву племені виводять від кельтського “bhoi”— воїн, або інтерпретують назву від індоєвропейського кореня “gʷowjeh³s”— володар худоби) і тому є більш спорідненими до ковбоїв аніж до своїх географічних сусідів гуцулів, лемків чи подолян (переважну більшість ковбоїв — підкорювачів американського Дикого Заходу теж складали нащадки кельтів: британці, французи, шотландці, ірландці тощо).

Крім того, слово "ковбойка" в українській мові має ще серію споріднених змістів: так називають картату чоловічу сорочку з відкладним коміром та гостроверхий широкополий капелюх, які часто асоціюються саме з Диким Заходом. Усній народній творчості ми завдячуємо ще одним значенням — ковбойками часто називали електропоїзди, що сполучали місто Львів з гірськими карпатськими районами Львівської, Івано-Франківської і Закарпатської областей, мешканцями яких споконвіку були представники самобутньої етнічної групи бойків. Саме тому команда проекту вирішила ревіталізувати слово “ковбойка” як новий український туристичний бренд[3].

Мета проекту

[ред. | ред. код]

Створити і розвинути новий унікальний туристичний кластер “COWBOYky: Український Дикий Захід”, який залучить інвестиції і підштовхне розвиток таких секторів економіки як туризм, будівництво, торгівля, мясомолочне господарство, рослинництво, кооперація, рекреація, виробництво промоційної і рекламної продукції, виробництво продуктів харчування, транспорт і інфраструктура на території Новоміської об'єднаної територіальної громади та її околицях (Самбірський, Старосамбірський, Турківський райони Львівської області)[4].

Діяльність

[ред. | ред. код]

22 травня 2018 р. у селі Нове Місто презентували проект "CowBoyky: Український Дикий Захід" для депутатів Новоміської ОТГ та місцевих активістів. Проект стартував у червні 2018 р. У серпні 2018 р. було розроблено логотип і брендування проекту. У вересні 2018 р створено інформаційні онлайн-платформи підтримки проекту (веб-сайт, сторінки в соціальних мережах). Однією з головних задач стало створення крафтових виробництв продуктів харчування.

У жовтні-грудні 2018 р. фахівець туристичного кластеру “Карпати.Info” та “Карпати.Travel” Ганна Сидоренко провела серію майстер класів з еко- та агротуризму в рамках проведення навчальної програми проекту “Розвитку сільського зеленого туризму”[5].

Невдовзі, у січні 2019 р. успішно зареєстровано торгову марку “CowBoyky”[6]. У лютому 2019 р. у рамках проекту створено кооператив під назвою “Файні сусіди”. До кооперативу увійшли активні учасники проекту, які отримали можливість займатися підприємництвом завдяки допомозі команди "CowBoyky: Український Дикий Захід". Зокрема у с. Нижня Вовча це власник сироварні "Молочне Ранчо" Василь Медведюх, у Новому Місті родина Бегеїв, з тунельними парниками господарства "Полуничні пагорби" та Світлана Савка, власниця мініпекарні у с. Дешичі. Перший майстер клас бойківської кухні відбувся у пекарні 24 лютого 2019 р.[7] До літа 2020 р. на кулінарних майстер класах встигло побувати біля 5 тис. осіб. У березні 2019 р. відбувся перший кулінарно-пізнавальний тур "Сніданки у бойків"[8] в рамках гастрономічного маршруту проекту за підтримки партнерів “Карпати-тревел”[9]. Того ж року у с.Нове Місто почали створювати нову туристичну локацію: ковбойський парк.

15 червня 2019 було відкрито Школу Місцевого Економічного Розвитку, в рамках діяльності якої у Новоміській об’єднаній громаді постійно відбуваються навчальні тренінги для всіх охочих спробувати себе в сільському зеленому екотуризмі. Заняття проводять фахівці українського туристичного кластеру “Карпати-Інфо” та “Карпати-тревел”. Навесні 2020 р. через епідемію коронавірусу навчання у Школі Місцевого Економічного Розвитку перенесли в онлайн. Вебінари можна відвідати на сторінці проекту у FACEBOOK.

Після завершення карантину у рамках проекту планують відкрити декілька зелених садиб, продовжити гастрономічні майстер класи та відкрити ковбойське містечко, перевозити туристів між локаціями будуть на стилізованих бричках.

Посилання

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Home. Сowboyky (укр.). 10 вересня 2013. Процитовано 12 липня 2020.
  2. 6 пілотних проектів Ініціативи «Мери за економічне зростання» в Україні відкривають свої двері для відвідувачів. www.m4eg.eu. Процитовано 12 липня 2020.
  3. Що таке ковбойки. Сowboyky (укр.). 19 вересня 2018. Процитовано 12 липня 2020.
  4. COWBOYky. Український Дикий Захід – ЗУРЦ (укр.). Процитовано 12 липня 2020.
  5. Програма навчання сільському зеленому туризму – ЗУРЦ (укр.). Процитовано 12 липня 2020.
  6. Зареєстровано торгову марку “Cowboyky”. Сowboyky (укр.). 30 січня 2019. Процитовано 12 липня 2020.
  7. Кулінарна школа бойківської кухні в рамках проекту CowBoyky: Український Дикий Захід – ЗУРЦ (укр.). Процитовано 12 липня 2020.
  8. Подорожі Карпатами. www.karpaty.travel (англ.). Процитовано 12 липня 2020.
  9. Перший туристичний тур у рамках гастрономічного маршруту проекту CowBoyky: Український Дикий Захід. – ЗУРЦ (укр.). Процитовано 12 липня 2020.