Користувач:Yurii-mr/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Свіччине весілля

Обряд http://yavoryna.kiev.ua/Sviato_svichky.htm


Yurii-mr/Чернетка



П'єса "Свіччине весілля" - один з кращих творів драматурга Івана Кочерга, в якому він не збирався замикатись на суто історичному описі подій. Навпаки, він бачив перед собою значно ширше мистецьке завдання: «На цьому мальовничому тлі створити узагальнений боротьби України за свою волю і самобутню культуру». З мотивом заборони світла, що його дає згаданий історичний епізод, автор зв'язав відомий київський звичай «женити свічку».

Драматург повністю реалізував потенціальні можливості теми. Старовинний Київ описано з такою красою і силою, так досконально й точно, що драма "Свіччине весілля" являє собою викінчений взірець високої художності, гармонійного поєднання усіх компонентів – від головних до найдрібніших сюжетних ходів – у єдине, неподільне ціле і є одним з найвищих досягнень української драматургії. До того ж твір набув прекрасного романтичного звучання, досягнутого широким використанням символічних образів у п‘єсі, що піднесло "Свіччине весілля" до вершин української літератури.


Дуб черешчатий (Пирятин)
Статус: ботанічна пам'ятка природи
Заснування: 1970
У віданні: Будинку дитячої та юнацької творчості
Вид: Дуб черешчатий
Площа: 0,02 га.
Вік: 300 р.
Висота: 28 м
Обхват: 515 см
Стан: задовільний
Розташування: Україна Україна,
Полтавська область,
Пирятинський район,
м. Пирятин

Дуб черешчатий — ботанічна пам'ятка природи місцевого значення, що знаходиться в м. Пирятин Полтавської області. Розташований на подвір'ї будинку по вул. Пушкіна, 33, у дворі Будинку дитячої та юнацької творчості. Охороняється згідно з рішенням виконавчого комітету Полтавської обласної ради народних депутатів № 555 від 24.12.1970 року.

Площа - 0,02 га. Знаходиться у віданні Будинку дитячої та юнацької творчості.



Місця захоронень шведів, які загинули в Полтавській битві [1] ці фотографії були зроблені двома шведськими офіцерами Північно-Сконского піхотного полку: Карлом Бенедічем і Фреім Райдебергом. Перебуваючи на стажуванні в Генеральному Штабі шведськоі армії, вони одержали завдання відвідати поле Полтавської битви, провести його топографічну зйомку і нанести на карту основні місця масових поховань воїнів армії Карла XII, що загинули 27 червня 1709 року.

відомо, що загиблі шведи, кількість яких за різними оцінками коливається від 6 до 7 тисяч, були нашвидку поховані переважно у рівчаках і болотистих низинах. Кілька полонених шведських священиків відслужили заупокійну месу по загиблим співвітчизникам. Карлу Бенедічу і Фрею Райдебергу вдалося знайти основні місця масових поховань шведських воїнів, серед яких найбільшими є третій редут подовжньої лінії та місце, де знаходився лівий фланг шведської армії на заключному етапі битви. Активну участь в організації розкопок брав директор Полтавської колонії для душевно хворих лікар Олександр Феліксович Мальцев, відомий своєю громадською діяльністю, член Полтавської Архівної комісії. За його підтримки були виявлені масові поховання в районі селищ Тахтаулове і Малі Павленки. Частина знайдених останків шведських вояків була доставлена на їхню батьківщину для детального дослідження, після чого вони були поховані на монастирському кладовищі у м.Вадстена. У рапорті, надісланому до Генерального Штабу, Карл Бенедіч і Фрей Райдеберг висловили побажання стосовно спорудження могильного пагорбу з хрестом над однією із знайдених братських могил воїнів Карла XII .

Опис[ред. | ред. код]

Одиноке дерево віком 300 років. Висота 28 м, від землі до крони - 5,5 м, діаметр на висоті 0,1 м становить 7,6 м, охоплення стовбура на висоті грудей (1,3 м) - 5,15 м. Має розлогу кулясту крону, дупел та інших пошкоджень немає. Регулярно плодоносить. Дерево перебуває в доброму стані, огороджене по периметру квадрата, (зі стороною 2 м) ланцюгом, закріпленим на залізних стовпах висотою 80 см. Відсутній охоронний знак встановленого зразка.


Обстежувався: О.М. Байрак, Н.О. Стецюк на початку 90-х роках XX ст., Н.О. Стецюк у 2008 р., І.В. Головком, Ю.В. Проценком, A.B. Подобайлом, В.А. Горобчишиним у 2010-2011 рр.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]



Іллінська церква (Перегонівка)

Ландшафтний заказник місцевого значення «Лісові озера» (заказник)


Дуби
Код Назва Місце знаходження Обхоп
Мартос Борис Миколайович Мартос Борис Миколайович (20.05.1879, м-ко Городище, тепер селище Градизьк Глобинського району Полтавської обл. – 19.10.1977, м. ІрвінгТон, США) – політичний, державний і громадський діяч, організатор кооперативного руху Член Української Центральної Ради від УСДРП. Входив до Складу ЦК Селянської спілки, заступник толови, Генеральний секретар земельних справ у першому складі Генерального секретаріату Української Центральної Ради. За часів Директорії УНР - міністр продовольчих справ, міністр фінансів і голова Ради народних міністрів УНР.
Петлюра Симон Васильович Петлюра Симон Васильович (10.05.1879, м. Полтава – 26.05.1926, м. Париж, Франція) – державний, військовий, громадський та політичний діяч, публіцист. Організатор українських збройних сил. Член Генерального секретаріату Української Центральної Ради на посаді Генерального секретаря з військових справ. Головний отаман військ УНР. Голова Директорії УНР.
Стешенко Іван Матвійович Стешенко Іван Матвійович (24.06.1873, м. Полтава – 30.07.1918, м. Полтава) – громадський і політичний діяч, педагог, письменник. Після революції 1917 року – організатор і голова Товариства шкільної освіти, член Української Центральної Ради. Генеральний секретар, згодом – міністр освіти. Співредактор «Робочої газети».

Урочище «Вербівці» (Грицівське л-во) Дуб черещатий (Мальованка) Іллятковецький (пам'ятка природи) Урочище «Тростянець» (Хмельниччина) Теребіжі (заказник) ботанічна памятка природи 2,7 розпорядженням ОВК №156-р"б" від 11.06.70 р. Шепетівський район, Грицівське л-во, кв. 60, діл. 13 Староконстянтинівський лісгоспзаг Модрина європейська віком 85 років, вис. 30 м, діам. 40 см.

Софора японськавтрачена ботанічна пам'ятка природи в квадраті 2, виділ 8 Антонінського лісництва (Староконстянтинівський лісгоспзаг). Була оголошена рішенням Хмельницького Облвиконкому № 278 від 04.09.1982 року.

Площа – 2,3 га.

Опис[ред. | ред. код]

Ділянка ялини віком 80 років, висотою 28 м, середнім діаметром 44 см.

Скасування[ред. | ред. код]

Рішенням Хмельницького Облвиконкому № 67-р від 28.05.1995 року пам'ятка була скасована.

Скасування статусу відбулось по причині загибелі під час бурі[1][2].

Примітки[ред. | ред. код]

Рахновецька дачаколишня ботанічна пам'ятка природи на землях Кам'янець-Подільського лісгоспзагу (Дунаєвецьке лісництво, квадрат 30, ділянка 90). Була оголошена рішенням Хмельницького Облвиконкому № 156-р"б" від 11.06.1970 року.

Площа – 4,9 га.

Опис[ред. | ред. код]

Ділянка дуба звичайного віком 140 років, висотою 27 м, середнім діаметром 48 см.

Скасування[ред. | ред. код]

Рішенням Хмельницького Облвиконкому № 194 від 26.10.1990 року пам'ятка була скасована.

Скасування статусу відбулось по причині включення об'єкту до новоствореного лісового заказника «Рахновецький»[3][4].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Вся інформація про створення об'єкту взята із текстів зазначених у статті рішень обласної ради, що надані Державним управлянням екології та природних ресурсів Хмельницької області Всеукраїнській громадській організації «Національний екологічний центр України».
  2. Відповідно до листа Міністерства екології та природних ресурсів України №9-04/18-16 від 11.01.2016 року "Щодо надання роз'яснення", з якого слідує, що вся інформація про установи природно-заповідного фонду є відкритою.
  3. Вся інформація про стоворення об'єкту взята із текстів зазначених у статті рішень обласної ради, що надані Державним управлянням екології та природних ресурсів Хмельницької області Всеукраїнській громадській організації «Національний екологічний центр України».
  4. Відповідно до листа Міністерства екології та природних ресурсів України №9-04/18-16 від 11.01.2016 року "Щодо надання роз'яснення", з якого слідує, що вся інформація про установи природно-заповідного фонду є відкритою.














Рішенням Хмельницького обласного виконавчого комітету № 194 від 26.10.90 створено Сатанівський лісовий заказник, до складу якого увійшли всі ділянки ботанічної пам'ятки природи Сатанівська дача


Джерело «Надія» — гідрологічна пам'ятка природи на лівому схилі каньйону над р. Збруч між смт. Сатанів і с. Сатанівка Хмельницької області.

04.09.1982 надано природоохоронний статус рішенням Хмельницького обласного виконавчого комітету №248

15.10.1986 скасовано попередній статус рішенням Хмельницького обласного виконавчого комітету № 25 у зв'язку з

Опис[ред. | ред. код]

Джерело води з металічним залізистим присмаком дебіт 60 м на добу, слабо-лужна, близька до нейтральної. Досліджена в 1961 році

Категорія:Втрачені природоохоронні території


Неподалік росте дуб Свободи, посаджений у 1918 р. на честь проголошення Незалежності України. Деякі з полтавських краєзнавців називають його дубом Революції, стверджуючи, що посадка дерева була приурочена до річниці Жовтневої революції.


Дуб Максима Залізняка
Статус: ботанічна пам'ятка природи
Заснування: 1972
У віданні: НІКЗ «Чигирин»
Географічні координати: 49°06′38″ пн. ш. 32°16′01″ сх. д. / 49.11056° пн. ш. 32.26694° сх. д. / 49.11056; 32.26694Координати: 49°06′38″ пн. ш. 32°16′01″ сх. д. / 49.11056° пн. ш. 32.26694° сх. д. / 49.11056; 32.26694
Вид: Дуб черешчатий
Вік: близько 1100 р.
Висота: 24 м
Обхват: 900 см
Стан: задовільний
Розташування: Україна Україна,
Черкаська область,
Чигиринський район,
с. Буда


Yurii-mr/Чернетка
Розташування Україна Україна
Хмельницька область,
Хмельницький район
Найближче місто Хмельницький

Давидкове́цький зака́зник — лісовий заказник місцевого значення в Україні. Розташований у межах Хмельницького району Хмельницької області, неподалік від села Давидківці.

Площа 506 га. Статус надано згідно з рішенням 2 сесії обласної ради народних депутатів від 28.10.1994 року, № 7. Перебуває у віданні ДП «Хмельницьке лісомисливське господарство».

Статус надано з метою збереження лісового масиву, в якому переважають високопродуктивні насадження дуба черешчатого.

Джерела[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]


Пам'ятник на честь 200-річчя Полтавської битви

50°22′10″ пн. ш. 34°10′12″ сх. д. / 50.369498° пн. ш. 34.170045° сх. д. / 50.369498; 34.170045
Країна  Україна
Розташування Полтавська область, Веприк
Матеріал граніт, бетон
Встановлено 26.04.1909, удруге 1965
Yurii-mr/Чернетка. Карта розташування: Україна
Yurii-mr/Чернетка
Yurii-mr/Чернетка (Україна)

Пам'ятник на честь 200-річчя Полтавської битви - установлено на честь подій 1709 р. у смт. Нові Санжари Полтавської області у березовому сквері на розі вулиці Центральної та провулку Слюсарного.

Історія встановлення[ред. | ред. код]

Зважаючи на ідеологічну пропаганду та неможливість широких верств населення ознайомитися зі справжньою ситуацією на Новосанжарщині в переддень та під час Полтавської битви і вважаючи за дійсність те, що Новосанжарська сотня Полтавського полку зробила вагомий внесок у боротьбу зі шведами на боці Петра І та російської армії, новосанжарська громада, намагаючись віддати шану подіям 1709 р., 26 квітня 1909 р. прийняла рішення про спорудження пам'ятника. Відкриття його відбулося в дні святкування 200-річчя Полтавської битви - 27 червня 1909 р.


Насправді ж Новосанжарська сотня підтримала гетьмана І. Мазепу в його намаганнях звільнити Україну з-під влади Московського царства. Новосанжарська сотня разом із сотнями Білицькою, Кобеляцькою, Сокільською, Кишенською, Переволочанською та Келебердянською спочатку створили коридор, по якому запорізькі козаки пішли на з'єднання з військами гетьмана І. Мазепи та шведського короля Карла ХІІ.

Під час подій, пов'язаних із Полтавською битвою, у містечку Нові Санжари знаходилася ставка кошового Запорозької Січі К. Гордієнка. Згодом згадані сотні забезпечили безпечний відступ союзної (шведської та української) армії до містечка Переволочна.

Під час громадянської війни пам'ятник зник.

У 1965 р. під час будівельних робіт його випадково знайшли.

У листопаді 1965 року встановлено вдруге.

Опис[ред. | ред. код]

Чотиригранний обеліск висотою 1,75 м із пірамідальним фігурним завершенням виготовлено із граніту сірого кольору та встановлено на невисокий цегляний постамент.

На лицьовій стороні обеліску - напис:" 1709 - 1909. А о Петре ведайте, что ему жизнь не дорога, только бы жила Россия в блаженстве и славе для благосостояния вашего. Сооружен в июне 1909 г. обществом Новосанжарских казаков Новосанжарской волости Кобелякского уезда Полтавской губернии в память 200-летия Полтавской битвы".

Джерела[ред. | ред. код]


Дубаївські дуби
Статус: потребують заповідання
Заснування:
Географічні координати: 49°46′15″ пн. ш. 35°05′26″ сх. д. / 49.7710389° пн. ш. 35.0907000° сх. д. / 49.7710389; 35.0907000Координати: 49°46′15″ пн. ш. 35°05′26″ сх. д. / 49.7710389° пн. ш. 35.0907000° сх. д. / 49.7710389; 35.0907000{{#coordinates:}}: не можна мати більш ніж один первинний тег на сторінку
Вид: Дуб звичайний
Вік: від 200 до 500 р.
Розташування: околиці смт Скороходове, Скороходівська ТГ
окраїна села

Дубаївські дуби – група вікових дерев на околиці смт Скороходове. Назва походить від місцевої назви кутка селища – Дубаї. Потребують заповідання. Зафіксовано 29 дерев різного обхвату стовбура 300-600 см.

Опис[ред. | ред. код]

Ці вікові дуби є свідками минулих епох і втілюють історичну спадщину регіону. Вони були тут задовго до того, як смт Скороходове з'явилося на карті, і відтоді пережили багато змін і подій. Своєю могутністю та величчю вони нагадують про стійкість і незмінність природи, яка існує навколо нас.

Ці дуби також мають велике природоохоронне значення. Вони є домом для численних рослин і тварин, створюючи унікальне середовище для живого світу.

Вікові дуби на окраїні селища Скороходове є неперевершеними свідками історії та натуральними скарбами, які варто берегти. Вони не лише надають природну красу, але й мають велике значення для збереження біорізноманіття та надійного екологічного балансу.

Історія[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

DubaiOaks

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]