Костел (Пулемець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Римо-католицький костел у Пулемці
Костел у 1937 році
Розташування Україна УкраїнаВолинська область, Ковельський район, Шацька селищна громада, с. Пулемець
Архітектор Станіслав Словіковський[1]
Початок будівництва 1936 рік
Кінець будівництва 1939 рік
Будівельна система мурований костел
Адреса 44013, Волинська обл., Ковельський р-н., с. Пулемець, вул. Незалежності

Костел у Пулемці — римо-католицький храм у селі Пулемець Шацької селищної громади Ковельського району Волинської області України, збудований у 1936-1939 роках за проектом Станіслава Словіковського.

З кінця 1939 року приміщення храму використовувалося як сільський клуб, а після Другої світової війни перебудоване під колгоспний зерносклад. Станом на 2021 рік будівля продовжує використовуватися як складське приміщення.

Історія храму[ред. | ред. код]

Парафія в с. Пулемець створена в 1937 році.

У 1936 році розпочали будівництво мурованого костелу в північній частині села. Жителі села розповідають, що місцева поміщиця-полячка пообіцяла всіх жителів села поробити католиками. Першим адміністратором костелу був ксьондз Ян Козакевич, який наглядав за будівництвом костьолу.

До парафії Пулемець належали такі села Любомльського повіту: Пулемець, Адамчуки, Хрипськ, Червоний Бір, Грабове, Кам'янка, Вільшанка, Острів'я, Переспа, Піща, Підгірці, Пульмо, Вілька Хрипська, Затишшя, Залісся. У більшості цих сіл католики не проживали.

З приходом радянської влади у 1939 році з костьолу зробили клуб. У селі було багато осадників, які в 1939 році виїхали в Польщу. В період війни поляків у селі не було і ніхто з них у селі не загинув.

Після Другої світової війни костел перебудували під колгоспний зерносклад. Були замуровані вхідні двері і пробитий вхід збоку. Зроблена двосхила покрівля. Станом на 2021 рік перебудований костел продовжує використовуватися як складське приміщення.

У селі Піща є мурована каплиця, збудована місцевими поміщиками Гутовськими в своїй садибі, котра була приписною до парафії костелу в селі Пулемець.[2]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Михайлишин О. Волинські проекти архітектора Станіслава Словіковського // Старий Луцьк: наук.-інф. зб. Луцьк: ВМА Терен, 2011. Вип. VII. С. 363-370.
  2. Остапюк О. Д. Костьол в с. Пулемець Шацького району. Ст. 83-85. // Остапюк О. Д. З історії римо-католицьких парафій та польської общини Любомльщини на Волині. Історико-краєзнавчі нариси. — Луцьк, 2012. — 196 с.

Джерела та посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Остапюк О. Д. Костьол в с. Пулемець Шацького району. С. 83-85. // Остапюк О. Д. З історії римо-католицьких парафій та польської общини Любомльщини на Волині. Історико-краєзнавчі нариси. Луцьк, 2012. 196 с.
  • Mateusz Łepkowski, Jan K. Ostrowski. Kościół parafialny w Pulemcu. S. 241-245, il. № 133-136. // Koscioły i klasztory rzymskokatolickie dawnego woewódstwa Ruskiego. T. 22. Kraków, 2014.
  • Михайлишин О. Волинські проекти архітектора Станіслава Словіковського // Старий Луцьк: наук.-інф. зб. Луцьк: ВМА Терен, 2011. Вип. VII. С. 363-370.