Коукал південно-східний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Коукал південно-східний
Південно-східний коукал (Національний парк Крюгер, ПАР)
Південно-східний коукал (Національний парк Крюгер, ПАР)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Зозулеподібні (Cuculiformes)
Родина: Зозулеві (Cuculidae)
Рід: Коукал (Centropus)
Вид: Коукал південно-східний
Centropus burchellii
Swainson, 1838
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Centropus burchellii
Віківиди: Centropus burchellii

Коука́л південно-східний[1] (Centropus burchellii) — вид зозулеподібних птахів родини зозулевих (Cuculidae). Мешкає у Східній і Південній Африці. Вид названий на честь англійського натураліста Вільяма Берчелла (1781—1863)[2]. Раніше він вважався конспецифічним з білобровим коукалом, однак був визнаний окремим видом.

Опис[ред. | ред. код]

Південно-східний коукал
Південно-східний коукал (Лімпопо, ПАР)
Південно-східний коукал (ПАР)

Довжина птаха становить 36-42 см, вага 145-210 г. Самиці є дещо більшими за самців. Верхня частина голови і шия чорні, поцятковані білими смужками, над очима білі "брови", на обличчі чорна "маска". Спина рудувато-коричнева, крила каштанові, боки і надхвістя смугасті, чорно-білі, хвіст чорнувато-бурий з зеленим відблиском. Нижня частина тіла кремово-біла. Очі червоні, дзьоб чорний, лапи чорні або сірувато-чорні[3].

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють два підвиди:[4]

  • C. b. fasciipygialis Reichenow, 1898 — від крайнього південного сходу Танзанії (зокрема, на острові Мафія) до східного Зімбабве і Мозамбіку (на південь до Бейри);
  • C. b. burchellii Swainson, 1838 — від східної Ботсвани до південного Зімбабве, Мозамбіку і ПАР.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Південно-східні коукали мешкають в Танзанії, Мозамбіку, Зімбабве, Ботсвані, Південно-Африканській Республіці, Лесото і Есватіні. Вони живуть на вологих луках, зокрема на заплавних, на болотах, в очеретяних заростях на берегах річок і озер. Зустрічаються на висоті до 2800 м над рівнем моря. Живляться комахами, павуками, равликами, ящірками, зміями, жабами, дрібними гризунами і птахами, а також яйцями. Південно-східні коукали є моногамними птахами, ведуть осілий спосіб життя. Сезон розмноження триває з вересня по лютий. В кладці від 3 до 5 білих яєць, інкубаційний період триває 14-18 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Centropus burchellii у базі Avibase.
  2. Jobling, James A. (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. с. 80. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  3. Erritzøe, Johannes; Mann, Clive F.; Brammer, Frederik; Fuller, Richard A. (2012). Cuckoos of the World. Bloomsbury Publishing. с. 174—176. ISBN 978-1-4081-4267-7.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Turacos, bustards, cuckoos, mesites, sandgrouse. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Архів оригіналу за 17 листопада 2021. Процитовано 20 червня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]