Кохання — наш план, і цей план — смерть

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Кохання  – наш план, і цей план – смерть»
англ. Love Is the Plan the Plan Is Death
Збірка, де вперше надруковано твір
Жанр наукова фантастика
Форма оповідання
Автор Аліса Бредлі Шелдон
Мова англійська
Опубліковано квітень 1973
Країна  США
Нагороди

«Кохання — наш план, і цей план — смерть» (англ. Love Is the Plan the Plan Is Death) — оповідання Джеймса Тіптрі-молодшого, яке виграло нагороду «Неб'юла» за найкраще оповідання 1974 року. Твір вперше був опублікований в збірнику «Чужоземний стан» у квітні 1973 року[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Моґедіт, хто є істотою схожою на павука, вирішив що він не буде піддаватись інстинктам, які спонукають його вид до насильницького життєвого циклу. Але проблема полягає в тому, що кожну зиму холод спричинює падіння розумових здібностей у таких істот як він. Коли проходять роки, Моґедіт починає розуміти що зими стають довшими, і стає тяжче опиратись інстинктам. Літом він ловить і накопичує здобич для себе і своєї партнерки Лілілу, але коли їжа закінчується, Лілілу з'їдає його.

Сприйняття[ред. | ред. код]

Твір виграв премію «Неб'юла», був номінований на премію «Г'юго» і посів третє місце в опитуванні часопису Локус.

Журнал «Кіркус рев'юс» назвали оповідь «високо похвальною»[2], тоді як Льюїс Кол описав твір як «дивну, але прекрасну любовну історію», підкреслюючи контраст між відношенням Моґедіт і Лілілу, та БДСМ[3]. Газета «Вашингтон пост» написала, що «змалювання розумних видів, чиї біологічні імперативи змушують самиць пожирати своїх партнерів (…) драматизовано з прямотою стріли»[4].

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Von Ruf, Al. Publication Listing "The Alien Condition". Internet Speculative Fiction Data Base. Архів оригіналу за 12 листопада 2012. Процитовано 23 березня 2011.
  2. The Slow Unveiling of James Tiptree Jr. [Архівовано 18 серпня 2016 у Wayback Machine.], Andrew Liptak; опубліковано 6 листопада 2014; цитовано 18 серпня 2016(англ.)
  3. BDSM in American Science Fiction and Fantasy [Архівовано 22 серпня 2016 у Wayback Machine.], Lewis Call; 19 жовтня 2012, Springer Publishing;(англ.)
  4. LOVE IS THE PLAN, THE PLAN IS DEATH [Архівовано 14 вересня 2016 у Wayback Machine.], Gregory Feeley; 19 серпня 1990(англ.)