Коцик Андрій Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андрій Коцик
Коцик Андрій Михайлович
 Молодший сержант
Загальна інформація
Народження 4 лютого 1987(1987-02-04)
с. Ясени, Сторожинецький район, Чернівецька область, Українська РСР, СРСР
Смерть 4 лютого 2023(2023-02-04) (36 років)
поблизу селища Спірне Соледарської міської громади на Донеччині
(загинув у бою)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Псевдо «Апостол»
Військова служба
Роки служби 2022—2023
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Гірська піхота
Формування
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України

Андрій Михайлович Коцик — молодший сержант Збройних сил України, відзначився у ході російського вторгнення в Україну, учасник російсько-української війни, Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Життєпис[ред. | ред. код]

Андрій Коцик народився 4 лютого 1987 року в селі Ясени Чернівецької області. Закінчив школу, та же жив і працював будівельником. Також співав у церковному хорі, був гравцем футбольної команди, любив рибалити. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну, не маючи військового досвіду, сам вирішив долучитися до лав Збройних Сил України. Ніс військову службу в складі 108-го окремого гірсько-штурмового батальйону 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Брав участь у найзапекліших боях. Зокрема, у грудні 2022 року керуючи штурмовою групою разом з співслуживцями успішно і без втрат захопили позицію ворога, знищивши чотирьох та взявши в полон 10 окупантів. Крім того, вони забрали у росіян 3 кулемети, снайперську гвинтівку, гранатомети та нічні приціли. Загинув 4 лютого 2023 року (у свій день народження) під час штурму позицій окупантів у районі селища Спірне Соледарської міської громади під Бахмутом на Донеччині. Поховали Андрія Коцика 10 лютого 2023 року в рідному селі[1][2][3][4].

Родина[ред. | ред. код]

У загиблого залишилися рідний брат, друзі та побратими[1].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (29 вересня 2023, посмертно) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Молодший сержант Андрій Коцик загинув під час штурму окупантів. Меморіал жертв війни (укр.). Процитовано 28 жовтня 2023.
  2. Загинув у свій день народження: Буковина втратила ще одного Героя. Новини Чернівці: Інформаційний портал «Молодий буковинець». Процитовано 28 жовтня 2023.
  3. Від рук агресора на Донеччині поліг буковинець Андрій Коцик. Погляд – новини Чернівці та Чернівецької області. Архів оригіналу за 28 жовтня 2023. Процитовано 28 жовтня 2023.
  4. На Буковині прощалися зі шістьома військовими, які загинули на російсько-українській війні. Шпальта (укр.). 10 лютого 2023. Процитовано 28 жовтня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]