Кулі-кулі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кулі-кулі
Тип Перекуска
Походження Нігерія, Гана
Регіон чи країна Північно-Центральна Нігерія
Автор Нупе
Температура подачі Кімнатна температура
Необхідні компоненти Арахіс
Зазвичай використовувані компоненти Олія, сіль, чорний перець, приправи

Кулі-кулі — це західноафриканська перекуска, яка готується з арахісу, вперше приготована різними етнічними групами, зокрема народом Нупе з Нігерії та народом Дагбон з Гани[1]. Це популярна перекуска в Нігерії, Беніні, північному Камеруні та Гані. Її часто їдять окремо або з сумішшю гаррі, також відомої як пластівці маніоки, цукру та води, яку в народі називають «замочування гаррі». Кулі-кулі також їдять з хауса коко, фурою та каму, іноді мелють і кладуть у салат. Її часто перемелюють і використовують як інгредієнт для суї та кіліші[2][3][4][5].

Кулі-кулі є побічним продуктом переробки сирого арахісу в арахісову олію[5][6].

Ганський варіант кулі-кулі[ред. | ред. код]

Кулі-кулі — поширена хрустка перекуска в Гані та багатьох інших частинах Західної Африки[7]. Використовувані інгредієнти та форми не є універсальними. У північній частині країни, особливо серед народу Дагбон, кулі-кулі виготовляють із залишків арахісу під час видобутку арахісової олії[8]. В основному страва зустрічається в громадах Зонго в Гані[6].

Приготування[ред. | ред. код]

Щоб зробити кулі-кулі, арахіс обсмажують, а потім подрібнюють у пасту під назвою лабу. Після цього пасту змішують зі спеціями, сіллю, іноді меленим перцем і цукром. Пасту очищають від надлишку олії за допомогою води та формують потрібну форму (круглі кульки, циліндри тощо). Додавання поташу в олію підвищує температуру кипіння. Це призводить до того, що олія витягується з кулі-кулі, і утворюється рідкіша олія, ніж на початку процесу. Під час нагрівання та смаження сформована арахісова паста починає застигати та твердіти. Потім кулі-кулі виймають з олії та дають охолонути до готовності до споживання. Страва має дуже тривалий термін зберігання, і її часто дають дітям як частування або продають мандрівникам у парках таксі.

Усі аспекти виробництва та продажу арахісової олії та кулі-кулі в суспільстві вважаються «жіночою роботою». Досить часто жінки контролюють усі аспекти виробництва та реалізації кулі-кулі. Жінки збирають урожай, видобувають і очищають олію, варять кулі-кулі, несуть на базар і продають. У багатьох культурних групах це вважаються «її (особистими) грошима», створеними для витрачання, як вона вважає за потрібне. Для порівняння, чоловік, який вирощує арахіс, швидше за все, продасть весь свій урожай у 100-кілограмових мішках оптом. За транспортування відповідатиме оптовик[9].

Харчування[ред. | ред. код]

Кулі-кулі містить білки через арахіс, а також магній, фосфор і вітамін Е[6].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. GodsonFH (15 січня 2023). 7 Delicious Nigerian Snacks You’ll Love and How to Make Them. PIECE — WITHIN NIGERIA (амер.). Процитовано 5 лютого 2023.
  2. kilishi - Google Search. www.google.ie. Процитовано 24 березня 2020.
  3. Nigeria, Online; Webby. Home. OnlineNigeria.com (амер.). Процитовано 24 березня 2020.
  4. BETUMI. BETUMI (амер.). Процитовано 24 березня 2020.
  5. а б Foods and Recipes From Our Motherland Nigeria. BuzzNigeria - Famous People, Celebrity Bios, Updates and Trendy News (амер.). 24 травня 2017. Процитовано 24 березня 2020.
  6. а б в NEWS. miczd.gov.gh. Архів оригіналу за 6 червня 2020. Процитовано 7 червня 2020.
  7. Ghana: Kuli-Kuli. 196 flavors (амер.). 26 червня 2019. Процитовано 23 листопада 2019.
  8. Ali, Sunday. Kuli kuli(groundnut cookie) Recipe by Sunday Ali. Cookpad (англ.). Процитовано 23 листопада 2019.
  9. Nigerian Food TV - Nigerian Food blog, Nigerian Food TV Channel, Nigerian Cuisine, Nigerian Food Recipes TV, African Food Blog. Nigerian Food TV (амер.). Процитовано 24 березня 2020.