Гаррі (їжа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борошно Гаррі
Приготований гаррі (еба) на тарілці в Камеруні
Цілі бульби маніоки
Очищені шматочки маніоки

У Західній Африці гаррі (також відомий як гарі, галлі або галі) — це борошно свіжого маніоку їстівного.

У мові хауса гаррі також може означати борошно з сорго, кукурудзи, рису, ямсу, плантана та проса. Наприклад, гарін дава виробляється з гсорго, гарін масара та гарін алкама роблять з кукурудзи та пшениці відповідно.

Крохмалисте борошно, змішане з холодною або кип'яченою водою, становить основну частину раціону в Нігерії, Беніні, Того, Гані, Гвінеї, Камеруні та Ліберії

Маніок, корінь, з якого виробляють гаррі, багатий на клітковину, мідь і магній.[1]

Гаррі схожий на бразильський фарофа, який використовується для приготування багатьох страв і рецептів, особливо в штаті Баїя.

Приготування[ред. | ред. код]

Процес виготовлення гаррі

Щоб зробити борошно гаррі, бульби маніоки очищають від шкірки, миють і натирають на тертці або подрібнюють, щоб отримати пюре. Пюре можна змішати з пальмовою олією і помістити в пористий мішок, який потім поміщають у прес-машину на 1–3 години для видалення надлишку води. Після висушування його просівають і обсмажують у великому глиняному горщику з пальмовою олією або без неї. Отриманий сухий гранульований гаррі може зберігатися тривалий час. Його можна потовкти або подрібнити, щоб отримати дрібне борошно.[2] Гаррі буває різної консистенції, включаючи грубу, середню та гладку, яка використовується для приготування різних страв.

Страви[ред. | ред. код]

Еба — це круте тісто, яке готують шляхом замочування гаррі в гарячій воді та замішування його дерев'яним кийком, доки воно не стане однорідним тістом. Подається як частина страви з супами та соусами. Деякі з них включають суп з бамії, суп егусі, ефо ріро, суп афанг, суп банга та суп з гірким листям. Подібне крохмалисте тісто є основним продуктом в інших африканських кухнях.

Суп з еба та егусі

Кокоро — нігерійська закуска, поширена в південній і південно-східній Нігерії, особливо в штатах Абія, Риверс, Анамбра, Енугу та Імо. Його готують із пасти з кукурудзяного борошна, змішаного з гаррі та цукром і обсмаженого у фритюрі.

Як закуску, пластівці або легку їжу гаррі можна замочити в холодній воді (у цьому випадку він осідає на дно), змішати з цукром або медом, а іноді смаженим арахісом та/або згущеним молоком, також відомим як замочування гаррі. Для замоченого гаррі необхідна кількість води 3:1. Гаррі також можна їсти в сухому вигляді з цукром і смаженим арахісом. Інші інгредієнти включають шматочки кокоса, молоко тигрового горіха та кешью.

У Ліберії гаррі використовується для приготування десерту під назвою каньян, який поєднується з арахісом і медом.

Сухе борошно гаррі

У сухому вигляді гаррі використовується як гарнір до м'якої вареної квасолі та пальмової олії. Ця харчова суміш називається yoo ke garri, або garri-fɔtɔ / galli-fɔtɔ (подрібнений гаррі) мовою га в Гані та діалектом ген південного Того та Беніну. Цей вид гаррі являє собою суміш зволожених гаррі, замішаних із згущеною томатною пастою, олією, сіллю, приправами. Yoo ke garri — це гаррі з квасолею, яке зазвичай їдять на обід.[2] У Нігерії його також їдять з бобовим пирогом.

Гладкий гаррі (відомий як лебу на йоруба) можна змішувати з перцем та іншими пряними інгредієнтами. Додається невелика кількість теплої води та пальмової олії та розм'якшується руками. Цей вид гаррі подають до смаженої риби. У Страсну п'ятницю його подають із фрежоном.

Варіації[ред. | ред. код]

У Західній Африці два види гаррі включають білий і жовтий гаррі. Жовтий гаррі готується шляхом додавання пальмової олії безпосередньо перед стадією бродіння пюре з маніоки.[3] Як варіант, його можна приготувати з жовтом'якоті породи маніока. З іншого боку, білий гаррі смажиться без пальмової олії.

Варіації жовтого та білого гаррі поширені в Нігерії та Камеруні. Одна з різновидів білого гаррі широко відома як гаррі-іджебу. Він виробляється в основному народом йоруба в Іджебу в Нігерії.

У Гані розділяють гаррі за смаковими та розмірними характеристиками зерна: з більш вираженим солодким смаком та дрібною структурою оцінюються вище, ніж ті, що мають більш кислий смак та велике зерно. Продавці товарів широкого вжитку вдаються до більш грубих сортів зерна з високим вмістом крохмалю, оскільки це забезпечує більший врожай під час замочування у воді.

Покупці часто звертають увагу на більш хрусткі зерна, намагаючись визначити свіжість.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Nwosu, Martin (23 серпня 2023). 10 Amazing Health Benefits of Garri. Nccmed (en-us) . Процитовано 23 серпня 2023.
  2. а б Garri. African Foods. Процитовано 6 серпня 2015.
  3. Garri: A Guide to West Africa's Staple Food. The Wisebaker. 16 вересня 2020. Процитовано 13 червня 2021.