Лаас-Гааль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лаас-Гааль
Розташування
Країна  Сомаліленд
Регіон Гарґейса
Карти розташування
Лаас-Гааль. Карта розташування: Сомаліленд
Лаас-Гааль

Мапа

CMNS: Лаас-Гааль у Вікісховищі

Лаас-Гааль (сом. Laas Geel; укр. Верблюжа криниця) — печерний комплекс у Сомаліленді. Відомий добре збереженими наскельними розписами, одними з найдавніших на півострові Сомалі і одними з найкраще збережених на всьому Африка континенті.

Опис[ред. | ред. код]

Лас-Гель знаходиться на території невизнаної держави Сомаліленд (офіційно — частина держави Сомалі, що практично розпалася) недалеко від міста Харгейса в горах Наса Хаблод (англ. Naasa Hablood). Місцеві мешканці ніколи не звертали уваги на наскельні розписи, і використовували печери виключно, щоб ховатися від негоди.

На стінах печер виявлено численні петрогліфи, що зображують, в основному, корів, а також людей, вовків або домашній собака та жирафів. Особливо цікаві малюнки корів: у всіх них незвичайні ліроподібні роги, багато з них одягнені в церемоніальний одяг, їх шиї прикрашені якимось панцирем.

Датування петрогліфів: від IX—VIII до III тисячоліття до н. е.

Виявлення[ред. | ред. код]

У листопаді-грудні 2002 року Лас-Гель виявила французька експедиція. Вони описали десять неглибоких печер (альковів) з чудово збереженими малюнками на стінах. У 2003 році була організована повторна, більш ґрунтовна, експедиція.

У 2005 році Лас-Гель відвідав англійський телеведучий Саймон Рів[en], цим печерам була присвячена окрема серія його науково-популярного проекту англ. Places That Don't Exist.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Journal of African Archeology, Выпуск 1.2 (2003 год), глава 3
  • Майкл Ходд (Michael Hodd). «East African Handbook», вид. Trade & Travel Publications (1994), стор. 640