Лара Крофт: Розкрадачка гробниць (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лара Крофт: Розкрадачка гробниць
Lara Croft: Tomb Raider
Жанр бойовик
фентезі
пригоди
Режисер Саймон Вест
Продюсер Стюарт Бейрд та інші [1]
Сценарист Сара Б. Купер та інші [2]
На основі Tomb Raider
У головних
ролях
Анджеліна Джолі, Джон Войт, Ієн Глен, Ноа Тейлор, Деніел Крейг, Річард Джонсон, Кріс Баррі, Джуліан Райнд-Татт, Леслі Філліпс, Роберт Філліпс.
Оператор Пітер Мензіс
Композитор див. [3]
Кінокомпанія Mutual Film
Дистриб'ютор Paramount Pictures, Netflix і Xfinity Streampixd
Тривалість 100 хв
Мова англійська
Країна США США
Німеччина Німеччина
Японія Японія
Велика Британія Велика Британія
Рік 2001
Дата виходу 11 червня
Кошторис $115 000 000
Касові збори $274 703 340
IMDb ID 0146316
Наступний Лара Крофт: Розкрадачка гробниць 2 — Колиска життя
tombraidermovie.com

«Лара Крофт: Розкрадачка гробниць» (англ. Lara Croft: Tomb Raider) — екранізація культової серії відеоігор Tomb Raider , присвячених археологові та шукачці пригод Ларі Крофт. Фільм вийшов на екрани влітку 2001 року. Роль Лари виконала Анджеліна Джолі.

Слоган[ред. | ред. код]

«The Biggest Adventure Begins 2001»

Сюжет[ред. | ред. код]

На початку фільму Лара Крофт в єгипетській гробниці, намагаючись заволодіти картою пам'яті, б'ється з роботом-вбивцею. Вона знешкоджує робота і змінює його програму. Далі виявляється, що бій відбувався в особистому маєтку Крофт, а Брайс перевіряв в дії свого робота SIMON.

Цього дня, 15 травня, розпочинається СизигіяПарад планет, який завершиться сонячним затемненням. Таке відбувається раз на 5 тисяч років. У Венеції проходять збори Ілюмінатів, які хочуть знайти дві половини таємничого артефакту до завершення Параду планет. Манфред Пауелл, член Ради Ілюмінатів, запевняє присутніх, що він знайде артефакт, хоча навіть не знає, де шукати ключ.

Цієї ж ночі Ларі сниться її батько, який нагадує про Парад планет і про пов'язаний з ним «Трикутник Світла». Рано вранці вона знаходить вхід до таємної кімнати під сходами, де знаходиться старовинний годинник, який спонтанно почав цокати. Брайс з допомогою зондів виявляє всередині годинника якийсь пристрій.

На мотоциклі Лара їде на аукціон, щоб поговорити з другом свого батька Вілсоном, колекціонером годинників. Попутно вона зустрічає іншого розкрадача гробниць Алекса Веста, який дуже нерозбірливий в методах і тому кардинально з нею розходиться у ставленні до історичних цінностей. Лара припускає, що годинник пов'язаний з «Трикутником Світла», але Вілсон каже, що нічого про це не знає. Однак потім він телефонує Ларі і пропонує поговорити про годинник з людиною на ім'я Манфред Пауелл. Лара зустрічається з Пауеллом і показує йому фотографії. Ввечері в бесіді з Брайсом Лара вказує, що той відверто брехав з приводу знань про годинник. Раптово загін командос починає штурм замку. Лара спритно відбивається, нейтралізувавши більшу частину грабіжників, але тим все-таки вдається забрати годинник.

Вранці під час прибирання безладу Лара отримує листа від свого батька, який повинен був прибути адресату на початку Параду планет. Він пояснює, що годинник — ключ до знаходження двох половин містичного «Трикутника Світла», зробленого з металу метеориту, який впав у фіналі Параду планет 5 тисяч років тому. Артефакт дозволяв змінювати потік часу, а коли його застосували неправильно, місто, де він зберігався, було зруйноване. Щоб такого не повторилося, люди розбили його на дві частини і сховали їх у різних частинах Землі. Прохання батька: знайти і знищити артефакт, перш ніж Ілюмінати зможуть ним скористатися.

Перша частина «Трикутника Світла» знаходиться в Камбоджі. Щоб потрапити туди, Лара звертається до знайомих військових. З літака її скидають на джипі з парашутом. Поки команда Пауелла і Веста ламає головний вхід до храму, Лара встигає потрапити всередину зі зворотнього боку. Лара виходить зі свого укриття, коли бачить, що Вест вставив годинник-ключ не в той замок. Вона переконує його віддати ключ, вставляє в замок поруч із собою, і давній механізм приходить в рух. Величезна балка, розгойдуючись, розбиває посудину в основі гігантської статуї, і з'являється частина артефакту. Пауелл тягнеться до нього, але Лара встигає вихопити першу половину «Трикутника Світла» і ховається за колонами. Тут же оживають кам'яні статуї-охоронці храму і нападають на всіх підряд людей у підземеллі. Пауелл і Вест встигають втекти, прихопивши ключ. Лару атакує головний страж — гігантська багаторука статуя, не сприйнятлива до вогнепальної зброї, яка руйнується лише після прямого влучання балки, що розгойдується. Лара біжить через ліс і стрибає з водоспаду. Алекс Вест не наважується її застрелити. В Ангкор-Ваті Лара телефонує Пауеллу, який призначає зустріч у Венеції, так як у неї — перша половина артефакту, а у її противників — ключ до другої половини.

Зустріч відбувається в головному будинку Ілюмінатів, де Пауелл пропонує партнерство для успішного завершення пошуків і розповідає Ларі, що її батько сам був членом Ради Ілюмінатів. Лара, Брайс і Пауелл разом сідають на гелікоптери і летять до Сибіру, де розташоване Загублене місто. В Мертвій зоні відмовляють навігаційні прилади, з амфібій шукачі пригод пересідають на сани і в'їжджають в район кратера, де знаходять приховане місто і гігантську модель Сонячної системи. Механізм приходить в рух з наближенням останньої фази Параду планет. Ларі вдається дістатися до підвалин і витягнути другу половину артефакту. Глава Ілюмінатів вже збирається з'єднати дві половини, але за наказом Пауелла, який бажає стати Главою, командос розстрілюють його. Коли Пауелл намагається зібрати артефакт, у нього нічого не виходить, і він вбиває Веста. Пауелл спонукає Лару розкрити секрет і зібрати артефакт, щоб з його допомогою врятувати Веста і свого батька в минулому. Піщинка, яка випала зі зруйнованого ключа, збирає «Трикутник світла», внаслідок чого відбувається вибух. Відкинуті в різні боки, Лара і Пауелл опиняються в потойбічному світі. Вони біжать по піраміді до артефакту на вершині — Лара випереджає суперника, стаючи володарем часу.

В альтернативній реальності вона зустрічає свого батька, який говорить, що «час не можна змінювати», а замість порятунку його життя в минулому закликає знищити «Трикутник світла». Лара опиняється в Загубленому місті в той момент, коли ніж летить у Веста — час уповільнив хід. Лара неймовірним зусиллям перевертає вістрі ножа в протилежний від грудей Веста бік і пострілом з пістолета розбиває артефакт на осколки. Потік часу стає звичайним, і ніж врізається в плече Пауелла.

Загублене місто починає руйнуватися. Кожен намагається вибратися, але Пауелл зупиняє Лару розповіддю про те, що особисто вбив її батька і забрав кишеньковий годинник вбитого. Щоб відібрати сімейну реліквію, Лара кидається на ворога і вбиває його в рукопашній сутичці, забирає кишеньковий годинник батька, біжить до виходу з кратера і рятується в останній момент.

Лара повертається до свого маєтку і постає перед Гілларі, який подає сніданок, у незвичному вигляді: як англійська леді в білій сукні та капелюсі. Вона йде віддати шану своєму батькові на меморіал, а по поверненні її чекає сюрприз. Брайс відновив робота SIMON, знову готового до бою. Гілларі на таці пропонує їй пару пістолетів, і Лара кидається в бій.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • У стрічці відображено справжній буддистський церемоніал, сприяння якому надає Лара Крофт. Дія відбуваться після розмови героїні і Пауелла по телефону і всі показані на екрані дії повністю відповідають реальному церемоніальному канону буддистів.
  • Пістолети Лари у фільмі — Heckler & Koch USP Match.
  • Режисер / сценарист Стівен де Суза, який зняв у 1994 році фільм за мотивами комп'ютерної гри Вуличний боєць, написав ранній сценарій для фільму Лара Крофт: Розкрадачка гробниць, але він був відхилений студією Paramount. Однак, цей перший сценарій був частково використаний у сіквелі Лара Крофт Розкрадачка гробниць: Колиска життя.
  • У 1998 році Брент Фрідман також написав сценарій Лари Крофт: розкрадачка гробниць, який не побачив світ. Однією з можливих причин став грандіозний провал роком раніше в прокаті фільму Смертельна битва 2: Винищення, де Фрідман був одним із авторів сценарію.
  • Лорд Крофт, батько Лари, спочатку мав ім'я Хеншінглі (англ. Henshingly), але поміняв його на Річард у пізніших іграх.
  • Частина фільму була знята в Ангкорі, Камбоджа. Це перший з 1964 року (після Лорда Джима) західний фільм зі зйомками в цій країні.
  • Лара Крофт: Розкрадачка гробниць відзначена дебютом телевізійного актора Кріса Беррі (грає Гілларі), найвідоміша роль якого Арнольд Риммер в довгограючому науково-фантастичному комедійному серіалі BBC Червоний Карлик.
  • Зовнішній вигляд садиби Лари — Hatfield House, величезний маєток в графстві Хартфордшир, Англія.
  • Для правдоподібності актори у фільмі говорять з нерідним для них акцентом: американка Анджеліна Джолі (Лара Крофт) — з англійським, англієць Деніел Крейг (Алекс Вест) — з американським, Ієн Глен (Манфред Пауелл), шотландець — з англійським акцентом.
  • Коли Лара телефонує Брайсу з Камбоджі, він дивиться на зупинений кадр з дитячого анімаційного серіалу BBC під назвою The Clangers, який показувався по телебаченню з 1969 по 1974 рік.
  • На хіт U2 Elevation[en] з саундтрека фільму в подальшому був знятий кліп на тему Розкрадачка гробниць, музиканти навіть хотіли запросити для зйомок у ньому Анджеліну Джолі.
  • Планети, показані в різних ракурсах, ілюструють наближення Параду планет без дотримання реального масштабу.
  • Хоча у фільмі рік не вказується, реальний Парад планет стався 3 травня 2000 року, приблизно за рік до випуску фільму. Зауважимо, що в Розкрадачка гробниць З'єднання починається 15 травня.
  • Головний зал особняка і спальня Лари дуже схожі на ті ж частини замку у грі Tomb Raider: Legend.
  • Джон Войт, який зіграв лорда Річарда Крофта, в житті — батько Анджеліни Джолі.
  • У Лари Крофт вдома мешкає робот, якого звати «Саймон», а над ремонтною майстернею винаходів видно слово «West». Це натяк на режисера, який зняв картину і носить ім'я Саймон та прізвище Вест.

Помилки у фільмі[ред. | ред. код]

  • Лара тренується у себе у маєтку, коли на неї раптово нападають спецназівці. Один спецназівець після кидка леді Крофт летить у своїх товаришів, збиває їх з ніг і переламує навпіл автомат одного з них.
  • На Анджеліні Джолі можна помітити грим, який майже зійшов. Коли її героїня стрибає у воду, щоб врятувати свого головного конкурента, видно татуювання «Billy Bob» на лівій руці у актриси.
  • Коли Лара, попередньо втративши всю свою зброю і змушена врукопашну боротися із Манфредом Пауеллом, біжить до виходу, в кобурах на її ногах раптово з'являються пістолети.
  • Ліхтарик, викинутий Ларою у сцені шпіонажу за Пауеллом, знову опиняється у неї в руках. Повиснувши на мотузці, героїня знову використовує той самий ліхтарик.

Творці[ред. | ред. код]

Режисер: Саймон Вест (Simon West).

  1. Продюсери: Стюарт Бейрд (Stuart Baird), Лоуренс Гордон (Lawrence Gordon), Jon Thor Hannesson, Кріс Кенні (Chris Kenny), Боббі Клейн (Bobby Klein), Ллойд Левін (Lloyd Levin), Майкл Леві (Michael Levy), Jib Polhemus, Джеремі Х. Сміт (Jeremy H. Smith), Колін Вілсон (Colin Wilson).
  2. Сценаристи: Сара Б. Купер (Sara B. Cooper) - сюжет, Майкл Коллеарі (Michael Colleary) - сюжет, Саймон Вест (Simon West) - (адаптація), Патрік Мессет (Patrick Massett), Джон Зінмен (John Zinman).
  3. Композитори: Брайан Тренсо (Brian Transeau), Bill Leeb, Тім Мослі (Tim Mosley), Грем Ревелл (Graeme Revell), Трент Резнор (Trent Reznor), Том Роулендс (Tom Rowlands), Ед Саймонс (Ed Simons), Fatboy Slim, Йоган Себастіян Бах (Johann Sebastian Bach), Боно (Bono), Адам Клейтон (Adam Clayton), Bootsy Collins, Ларі Маллен мол. (Larry Mullen Jr.), Гарі Ньюман (Gary Numan), Едж (The Edge).

Оператори: Пітер Мензієс молодший

Студії[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

  1. BBC Television Centre
  2. Eidos Interactive Ltd.
  3. KFP Produktions GmbH & Co. KG
  4. Lawrence Gordon Productions
  5. Marubeni Corporation
  6. Mutual Film Corporation
  7. Paramount Pictures
  8. Tele-München (TMG)
  9. Toho-Towa

Спецефекти[ред. | ред. код]

  1. Cinesite візуальні ефекти та комп'ютерна анімація
  2. Digital Film цифрові візуальні ефекти
  3. FB-FX armour — екіпіровка
  4. General Screen Enterprises додаткові цифрові ефекти
  5. Howard Anderson Company додаткові цифрові ефекти
  6. Lidar Services Inc. візуальні ефекти
  7. Mill Film visual effects for the droid, stone monkeys and Griffin characters
  8. Moving Picture Company цифрові візуальні ефекти
  9. Pacific Title додаткові цифрові ефекти
  10. Peerless Camera Co. Ltd. цифрові візуальні ефекти
  11. Snow Business International сніжні ефекти
  12. The Computer Film Company цифрові візуальні ефекти
  13. Thousand Monkeys Ltd.

У ролях[ред. | ред. код]

Саундтреки[ред. | ред. код]

1. Elevation (Tomb Raider Mix) U2 3:36
2. Deep Nine Inch Nails 4:07
3. Galaxy Bounce The Chemical Brothers 4:45
4. Get Ur Freak On Missy Elliott (Feat. Nelly Furtado) 3:10
5. Speedballin Outkast 4:55
6. Aint Never Learned Moby 3:46
7. The Revolution BT 4:17
8. Terra Firma (Laras Mix) Delerium (Feat. Aude) 5:06
9. Wheres Your Head At Basement Jaxx 4:42
10. Illuminati Fatboy Slim (Feat. Bootsy Collins) 3:13
11. Absurd (Whitewash Edit) Fluke 3:40
12. Song of Life Leftfield 7:03
13. Edge Hill Groove Armada 7:00
14. Satellite Bosco 3:39
15. Devils Nightmare Oxide & Neutrino 6:03

Відгуки критики[ред. | ред. код]

Сприйняття глядачем[ред. | ред. код]

Історія прокату[ред. | ред. код]

Глядачі: США — 23.2 млн, Франція — 2.47 млн, Англія — 2.97 млн.

Дати прем'єр[ред. | ред. код]

  • прем'ера (Світ) 11 червня 2001
  • прем'ера (Росія) 30 червня 2001, «Ист-Вест»
  • 11 червня 2001 США Прем'єра
  • 14 червня 2001 Сінгапур
  • 15 червня 2001 США 23.2 млн чол.
  • 21 червня 2001 Австралія
  • 21 червня 2001 Ізраїль
  • 22 червня 2001 Іспанія 2196485 чол.
  • 22 червня 2001 Португалія
  • 27 червня 2001 Бельгія 305548 чол.
  • 27 червня 2001 Норвегія 184387 чол.
  • 27 червня 2001 Філіппіни
  • 27 червня 2001 Франція 2474742 чол.
  • 27 червня 2001 Швеція 241234 чол.
  • 28 червня 2001 Німеччина 2.4 млн чол.
  • 28 червня 2001 Малайзія
  • 28 червня 2001 Швейцарія
  • 29 червня 2001 Ісландія 26288 чол.
  • 29 червня 2001 Колумбія
  • 29 червня 2001 Корея Південна
  • 29 червня 2001 ПАР
  • 30 червня 2001 Росія
  • 4 липня 2001 Перу Прем'єра
  • 5 липня 2001 Аргентина
  • 5 липня 2001 Угорщина 318 987 чол.
  • 5 липня 2001 Чилі
  • 6 липня 2001 Бразилія
  • 6 липня 2001 Велика Британія 2967665 чол.
  • 6 липня 2001 Мексика
  • 12 липня 2001 Перу
  • 13 липня 2001 Таїланд
  • 13 липня 2001 Тайвань
  • 13 липня 2001 Фінляндія 162959 чол.
  • 19 липня 2001 Гонконг
  • 19 липня 2001 Нідерланди 398 720 чол.
  • 20 липня 2001 Данія 174329 чол.
  • 24 липня 2001 Кувейт
  • 25 липня 2001 Єгипет
  • 27 липня 2001 Панама
  • 27 липня 2001 Естонія 31 625 чол.
  • 10 серпня 2001 Польща 324498 чол.
  • 15 серпня 2001 Венесуела
  • 16 серпня 2001 Словенія 62 109 чол.
  • 17 серпня 2001 Гватемала
  • 17 серпня 2001 Греція
  • 23 серпня 2001 Чехія 159420 чол.
  • 24 серпня 2001 Литва 40914 чол.
  • 21 вересня 2001 Туреччина 312 295 чол.
  • 28 вересня 2001 Болгарія 42994 чол.
  • 5 жовтня 2001 Югославія
  • 6 жовтня 2001 Японія
  • 14 грудня 2001 Італія 944 047 чол.

Затрати[ред. | ред. код]

  • бюджет $115 000 000

Касові збори[ред. | ред. код]

  • збори в США $131 168 070
  • збори у світі + $143 535 270 = $274 703 340

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди[ред. | ред. код]

Премія каналу «MTV», 2002 рік
Номінації (2):
Найкраща бійка
Найкраща жіноча роль (Анджеліна Джолі)

Золота малина, 2002 рік
Номінації (1):
Найгірша жіноча роль (Анджеліна Джолі)

Номінації[ред. | ред. код]

Вплив на поп-культуру[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]