Левінія австралійська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Левінія австралійська

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Журавлеподібні (Gruiformes)
Родина: Пастушкові (Rallidae)
Рід: Левінія (Lewinia)
Вид: Левінія австралійська
Lewinia pectoralis
(Temminck, 1831)
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Rallus pectoralis
Gallirallus pectoralis
Dryolimnas pectoralis
Посилання
Вікісховище: Lewinia pectoralis
Віківиди: Lewinia pectoralis
ITIS: 560785
МСОП: 22692521
NCBI: 1150672
Fossilworks: 369458

Леві́нія австралійська[2] (Lewinia pectoralis) — вид журавлеподібних птахів родини пастушкових (Rallidae). Мешкає в Австралазії.

Опис[ред. | ред. код]

Австралійська левінія

Довжина птаха становить 20-27 см, вага 63-112 г. Довжина крила становить 9,6-11 см, довжина хвоста 3,9-5,2 см, довжина дзьоба 2,9-3,9 см. Верхня частина голови і шия рудувато-коричневі, тім'я і потилиця поцятковані помітними чорнуватими поздовжніми смужками. Решта верхньої частина тіла оливково-коричнева, поцяткована вертикальними чорними смужками. Щоки, обличчя і горло сірі, підборіддя світло-сіре або білувате. Горло і груди сірі, живіт, боки і нижні покривні пера хвоста смугасті, чорно-білі. Дзьоб довгий, дещо вигнутий, рожевуватий, на кінці і зверху сірий. Райдужки карі або червоні. Лапи сірі з легким рожевуватим відтінком. Самиці є дещо більш коричневими, ніж самці, однак загалом виду не притаманний статевий диморфізм. Молоді птахи мають більш тьмяне забарвлення, ніж дорослі птахи, рудувато-коричнева пляма на голові і шиї у них відсутня, а чорно-білі смуги на нижній частині тіла менш виражені.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють шість підвидів:[3]

Підвид L. p. exsul з острова Флорес відомий лише за 4 зразками, зібраними в західній частині острова. Підвид L. p. clelandi не спостерігався з 1930-х років і вважається вимерлим.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Австралійські левінії мешкають в Австралії, Індонезії і Папуа Новій Гвінеї. Вони живуть в густих високотравних, осокових або очеретяних заростях на болотах та інших водно-болотних угіддях — озерах, солончаках, прибережних лагунах і естуаріях, а також в заболочених лісах. На Новій Гвінеї вони зустрічаються на висоті від 1040 до 2600 м над рівнем моря. Деякі популяції є частково осілими, деякі мігруючі.

Австралійські левінії зустрічаються поодинці, парами або невеликими сімейними зграйками в густій прибережній рослинності на берегах прісноводних або солонуватих водойм або (у більш сухих місцевостях) серед папоротей і трав. Вони ведуть прихований спосіб життя, покидаючи зарості лише для пошуку їжі на березі. Основою раціону цих птахів є безхребетні — молюски, черв'яки, комахи, ракоподібні, іноді до нього входять також амфібії і яйця птахів. Австралійські левінії часто стоять на мілководді в пошуках їжі. Вони повільно ходять по землі, рідко літають і при небезпеці ховаються в заростях. Можуть плавати і пірнати.

Сезон розмноження в Австралії у австралійських левіній триває з січня по серпень. Гніздо являє собою неглибоку чашу з трави і очерету, яка встелюється тонкими травинками, розміщується в прибережних заростях на підвищенні, в більш сухих місцевостях на березі водойми. воно має діаметр 18 см, глибину 8 см, внутрішня частина гнізда має діаметр 12-13 см. Гніздо будується протягом 4-5 днів, іноді до 7 днів. В кладці 3-5 яєць, інкубаційний період триває 19-21 день. Насиджують лише самиці. Пташенята покидають гніздо через 24 години після вилуплення. За сезон може вилупитися 2 виводки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Lewinia pectoralis: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 30 грудня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Finfoots, flufftails, rails, trumpeters, cranes, Limpkin. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 30 грудня 2022.