Лепін Анатолій Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лепін Анатолій Якович
Основна інформація
Дата народження 17 (30) грудня 1907
Місце народження Москва, Російська імперія
Дата смерті 24 жовтня 1984(1984-10-24) (76 років)
Місце смерті Москва, СРСР
Поховання Ваганьковське кладовище
Громадянство СРСР і Російська імперія
Професії композитор
Освіта Московська державна консерваторія імені Петра Чайковського
Жанри пісня і оперета
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора орден «Знак Пошани» медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.»

Лепін Анатолій Якович (1907—1984) — радянський композитор латиського походження, автор понад 500 пісень, восьми оперет та інших музичних творів.

Особливо популярною стала музика Лепіна до кінофільмів, серед яких: «Ми з вами десь зустрічалися», «Дівчина без адреси», «Карнавальна ніч» та ін. Заслужений діяч мистецтв Латвійської РСР (1945 рік), автор музики гімну Латвійської РСР (1944). Нагороджений трьома орденами і кількома медалями. Член СК СРСР.

Із життєпису[ред. | ред. код]

Народився 17 (30 грудня) 1907 року в Москві, куди незадовго до цього переселився його батько, настроювач музичних інструментів, латиш за походженням, Яків (Єкаб) Лієпіньш (Jēkabs Liepiņš).

У 1925 році Анатолій вступив до Державного технікуму кінематографії (майбутній ВДІК), але через рік перейшов до Музичного технікуму ім. братів Рубінштейнів. Далі продовжив навчання в нонсерваторії імені П. І. Чайковського, яку закінчив в 1936 році за спеціальністю «композитор» і був розподілений в Ташкентську консерваторію викладачем. Через два роки (1938) став викладачем Харківської консерваторії. Одночасно з академічною освітою захоплювався джазовою музикою і написав кілька пісень для Леоніда Утьосова і Н. А. Казанцевої.

У роки війни виїжджав на фронт з авторськими концертами. У 1945 році на запрошення голови Верховної Ради Латвійської РСР Августса Кірхенштейнса Лепін переїхав до Риги. Там він взяв участь в конкурсі з написання музики гімну Латвійської РСР, на якому переміг і став автором музики Державного гімну Латвійської РСР (вірші Ф. Я. Рокпелніса і Ю. Ванага). Працював для Латвійського музичного театру. Член ВКП (б) з 1949 року. З 1950 року жив у Москві за адресою: Огарьова, 13.

Посилання[ред. | ред. код]