Невідомий (фільм, 1927)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Невідомий
The Unknown
Жанр фільм жахів, трилер, драма, мелодрама
Режисер Тод Броунінг
Продюсер Ірвінг Грант Тальберг
Сценаристи Вальдемар Янг
Джозеф Фарнем
Тод Броунінг
У головних
ролях
Лон Чейні
Норман Керрі
Джоан Кроуфорд
Оператор Меррітт Б. Герштад
Монтаж Гаррі Рейнольдс
Художник Річард Дей
Седрік Гіббонс
Кінокомпанія Metro-Goldwyn-Mayer
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer і Netflix
Тривалість 49 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 1927
Кошторис $217 000
IMDb ID 0018528
CMNS: Невідомий у Вікісховищі

«Невідомий» (англ. The Unknown) — американський німий художній фільм Тода Броунінга.

«Невідомий» вважається однією з найбільш вражаючих німих кінопостановок Тода Броунінга. Джоан Кроуфорд часто повторювала, що під час зйомок з Лоном Чейні дізналася про акторську майстерність більше, ніж від будь-якого іншого партнера за всю її довгу кінокар'єру. Критики часто називають гру Чейні однією з найбільших акторських робіт, зображених на кіноплівці. Берт Ланкастер стверджував, що гра Чейні в цьому фільмі перевершувала все, що йому доводилося бачити.

Сюжет[ред. | ред. код]

Іспанія, початок XX століття. Циганський бродячий цирк Антоніо Занзи виступає в провінційних містах. Головний номер — безрукий метальник ножів Алонзо. Насправді у Алонзо є руки, але про це не знає ніхто, крім його помічника ліліпута Кохо. Прикидаючись безруким, Алонзо ховається від поліції — у нього темне минуле, на його совісті є і людські життя. Ліва рука в нього особливо примітна за часткової полідактилії — на ній два зрощених великих пальця.

Алонзо закоханий в дочку власника цирку Нанон. У дівчини фобія — вона не переносить дотиків чоловічих рук і тому намагається триматися біля «безрукого» Алонзо, який незабаром здогадується про її страхи і починає на них грати.

У Нанон закоханий також простодушний цирковий силач Малабар, який постійно намагається приголубити дівчину та ніяк не може зрозуміти, чим він її лякає. Малабар в цілому симпатичний, але вона ніяк не може побороти хворобливу відразу до його дотиків.

Антоніо Занзи зауважує, що метальник ножів небайдужий до його дочки і б'є Алонзо. Вночі Алонзо і Антоніо випадково зустрічаються. Власник цирку зриває з Алонзо плащ і бачить його руки. Алонзо кидається на господаря цирку і душить його. Нанон бачить, як її батька вбиває незнайомець з подвійним великим пальцем на лівій руці, але обличчя вбивці залишається приховано від неї капелюхом.

Актори ховають Антоніо. Поліцейські беруть у всіх циркачів, крім «безрукого» Алонзо, відбитки пальців, але жодні з відбитків не збігаються з тими, що залишив вбивця.

Цирк їде. Нанон, Алонзо і Кохо залишаються в містечку, потім до них приєднується і Малабар, який сумує без Нанон. Нанон знову відкидає Малабара і виявляє ніжність Алонсо, який, як вона думає, єдиний не хоче і не може її обіймати. Алонзо починає мріяти про весілля з Нанон, але Кохо нагадує йому, що це неможливо — Нанон не тільки відразу дізнається, що в Алонзо є руки, але і неодмінно помітить його подвійний великий палець. Алонзо в розпачі закурює, як звик, тримаючи цигарку пальцями ніг, хоча руки у нього в цей момент вільні. Кохо, сміючись, говорить, що Алонзо зовсім відвик від своїх рук і вже цілком може обходитися без них.

Алонзо раптом розуміє, що зможе одружитися з Нанон, якщо насправді позбудеться своїх рук. Він шантажує місцевого хірурга і змушує його таємно провести ампутацію.

Поки Алонзо видужує після операції, Нанон і Малабар стають все ближчими один одному. Малабар дізнається про страхи дівчини і намагається не робити нічого, що могло б її налякати. Нанон помічає його делікатність. Поступово вона перестає уникати його дотиків і, врешті-решт, погоджується вийти за нього заміж, однак тільки після того, як повернеться її «найкращий друг» Алонзо.

Через кілька тижнів Алонзо і Кохо повертаються в містечко. Алонсо йде в місцевий театр, де виступає Нанон. Дівчина кидається на шию Алонзо і каже йому, що нарешті-то можна зіграти весілля. Алонзо зворушений і щасливий. Але тут же виявляється, що наречений зовсім не він — на його очах Малабар обіймає Нанон, яка відверто насолоджується дотиками його рук. Алонзо намагається не показати розгубленості та розчарування — виявляється, він марно наказав ампутувати собі руки! — але удар був надто сильним. Лише з великим зусиллям волі він змушує себе зобразити радість.

Нанон і Малабар ставлять новий цирковий номер, в якому силач буде утримувати двох коней. Коні повинні скакати по бігових доріжках, і якщо хоча б одна з доріжок зламається, то коні просто відірвуть Малабару руки. Під час подання Алонзо підлаштовує аварію. Поки Малабар з останніх сил стримує коней, Нанон намагається заспокоїти тварину, яка може вдарити її. Алонзо кидається на допомогу дівчині, рятує її, але сам гине від удару кінським копитом.

У ролях[ред. | ред. код]

альтернативний постер до фільму

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Довгий час вважався загубленим (через пожежу в студії), але збереглися копії цього фільму, непридатні для демонстрації в кінотеатрі; проте в 1968 році повна професійна плівкова копія фільму була виявлена в архіві французької Синематеки.
  • У деяких сценах, де Алонзо повинен був робити ногами те, що зазвичай робиться руками — запалювати сірник, брати келих, метати ніж тощо — замість ніг у кадрі були ноги дублера Пітера Дісмукі, який народився без рук і навчився відмінно використовувати замість них ноги.
  • Джоан Кроуфорд високо цінувала досвід, отриманий на зйомках фільму, зазначивши в своїх мемуарах, що тільки побачивши акторську роботу Лона Чейні вона зрозуміла різниця «між тим, щоб стояти перед камерою і грати перед камерою». За її словами, після цього вона стала працювати над своєю грою значно старанніше.
  • Фільм заснований на вільній інтерпретації реальних подій під час циркового життя режисера Тода Браунінга, коли чоловік, що маскувався під акробата, ухилявся від поліції.
  • У фільмі до сих пір бракує приблизно 14 хвилин, головним чином з першої половини фільму та зображення злочинної кар'єри Алонзо.
  • У 2012 році режисер Гай Меддін назвав його одним із десяти найкращих фільмів, коли-небудь знятих в рамках опитування режисерів "Найкращих фільмів усіх часів" "Sight & Sound".
  • Раніше Норман Керрі працював у двох фільмах з Лоном Чейні: "Горбань із Нотр-Дама" і "Привид опери".
  • Припускаючи, що авторські права ще не втратили чинність, цей фільм та всі інші фільми, створені в 1927 році, потрапляють у публічне надбання США у 2023 році.
  • Цей фільм має 100% рейтингу на основі 6 відгуків критиків на Rotten Tomatoes.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Unknown (1927) Trivia. https://www.imdb.com (Англ) . Архів оригіналу за 30 жовтня 2020. Процитовано 21 лютого 2021.

Посилання[ред. | ред. код]