Луцій Корнелій Малугінен Урітін

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Корнелій Малугінен Урітін
лат. L. Cornelius Ser.f.P.n. Maluginensis Uritinus
Народився невідомо
після 449 до н. е.
Помер 5 століття до н. е.
Рим
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 459 рік до н. е.
Попередник Гай Клавдій Сабін Регіллен
Наступник Луцій Мінуцій Есквілін Авгурін
Рід Корнелії
Батько Сервій Корнелій Малугінен Косс
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Марк Корнелій Малугінен

Луцій Корнелій Малугінен Урітін (Lucius Cornelius Maluginensis Uritinus; ? — близько 453 до н. е.) — політичний та військовий діяч ранньої Римської республіки, консул 459 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Корнеліїв. Син Сервія Корнелія Малугінена Косса, консула 485 року до н. е. Про молоді роки нічого невідомо. Також досі не з'ясовано значення агномена «Урітін».

У 459 році до н. е. обрано консулом разом з Квінтом Фабієм Вібуланом. Під час своєї каденції з успіхом воював проти вольсків. Спочатку захищав місто, в той час як Вібулан атакував еквів та вольсків. Після цього захопив місто Анцій, за що отримав від сенату право на тріумф. Після цього разом з колегою запобіг прийняттю закону Терентілія на користь плебсу. Наприкінці каденції разом з Вібуланом здійснив люстр громадян республіки, за яким останніх виявлено 117 319 осіб.

У 449 році до н. е. намагався допомогти й захистити свого двоюрідного брата Марка Корнелія Малугінена, члена колегії децемвірів, під час дебатів у сенаті стосовно скасування колегії й відновлення консулату. Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Тит Лівій, ab urbe condita, III 22-24 (лат.)
  • Friedrich Münzer: Cornelius 256). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band IV,1, Stuttgart 1900, Sp. 1405 (нім.)
  • T. Robert S. Broughton: The Magistrates Of The Roman Republic. Vol. 1: 509 B.C.–100 B.C. Case Western Reserve University Press, Cleveland, Ohio 1968, S. 38 f. (англ.)
  • Karl-Ludwig Elvers: [I 58] C. Maluginensis Uritinus, L.. // Der Neue Pauly. Bd. 3 (1997), Sp. 176.
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic